Zaaien, oogsten, en waterballet.

on woensdag 30 mei 2018





Het begon alweer vroeg vandaag, met de aardbeienpluk. Met dat warme weer rijpen ze heel snel. Ik had vorig jaar drie soorten planten gekocht, vroege en middelvroege en late, en met een beetje geluk heb je dan verse aanvoer van eind mei tot half juli.

En omdat je in de winter ook nog wel aardbeien wil, gaan er steeds wat bakjes de vriezer in. Ik was de aardbeien niet, draai alleen het kroontje eraf. Wassen hoeft niet bij onbespoten aardbeien, tenzij ze in het zand liggen misschien.

En na de ochtendklussen, een koninklijk ontbijt .... versgemalen rogge met verse yoghurt en dan die aardbeien erdoor ...... nog warm van de zon.





De vlierbloesem moest ook verwerkt. Die stond alweer ruim een etmaal in de pannen met water. Ik had helaas niet genoeg rabarber dus heb snel even wat flesjes biologisch citroensap gehaald bij AH.

Dat sap in flesjes is heel geschikt voor limonade, die je toch verwarmt, en daarom heeft het gedoe met verse citroenen persen weinig toegevoegde waarde. De flesjes zijn niet duur. Ik dacht zo'n 1,25.

Als je dan siroop over hebt, als alle flessen vol zijn, kun je die kleine flesjes ook met siroop vullen. Leuk om weg te geven. Het kan ook in bierflesjes.






In deze drukke meidagen screen ik de kranten op de koppen. Maar sommige dingen trekken de aandacht. Zoals deze ... de EU gaat een heel groot aantal plastic wegwerkpartikelen verbieden.

Geweldig nieuws! 

Nog lang niet alles wordt verboden. Maar wel veel. En het is een begin. Want ga maar na hoeveel plastic je één maar keer gebruikt en dan weg mikt.

Het zal wel een beetje duurder worden dan. Geeft niks. Dan gooi je het ook niet zo snel weg. Offe ....  je gebruikt je bamboe wattenstaafje toch gewoon twee keer? 😂😂







Nou.

Vanmiddag was het eigenlijk weer te heet op de tuin. Maar hier is een favoriet plekje, achter de containerdeur, in de schaduw. Daar heb ik zitten oppotten. En kleine kooltjes verspenen. Dat soort dingen.

Ook waren er veel plantjes die op de tuin uitgeplant konden worden. Zoals nog wat zoete mais, die op de plekken komt waar de mais niet is opgekomen.

Het is altijd handig, als je een moestuin hebt, om extra plantjes in potten te zaaien. Want het is nou eenmaal zo dat nooit alles wat je rechtstreeks zaait, opkomt. Er vallen altijd gaten in de rijen. Dus zorg voor wat reservespul.






Oogsten. Dat gebeurt ook elke dag.

Veel sla is er al, en raapstelen en rucola. En mei-rapen natuurlijk. En radijzen. Die zijn al bijna zo groot als tomaten.

Wat doe je met zo'n vergiet vol rapen en radijzen? Ik stoof ze graag bij vlees. Door de mosterdsmaak heb je geen peper meer nodig!









We eindigden de dag met een waterballet, Brit en ik. Zoals je ziet doet de pomp het weer! Hoera! We hebben hem vanavond even laten draaien om het uit te proberen. Hoe hij moet staan, zodat de hele tuin nat wordt. Dat is nogal een puzzel. Waarschijnlijk moet er nog wel een sproeier bij.

Ik was korenbloemen aan het uitplanten rondom het roggeveld, maar Brit wou in de waterstraal spelen. Samen. Je moet dan wel goed je mond dicht houden. Het is wel slootwater he?



4 reacties:

Willem zei

Het verbod op plastic rietjes zal de roggetelers nopen om weer een lang ras te ontwikkelen, want laten we eerlijk zijn; het bamboe-alternatief is ook niet alles als je de ecologische voetafdruk ervan bij betrekt. In de loop der tijden heeft stro voor de boeren aan belang ingeboet en is de aandacht vooral gegaan naar 't vergroten van de korrelopbrengst, met als gevolg een ras met kort stro. Edoch, het plasticrietjesverbod zal de teelt van lange rogge weer een boost geven. Ik ga weer helemaal terug naar mijn kindertijd toen het een luxe was als je 'ranja met een rietje' kreeg. Niet zozeer de ranja, maar de luxe bestond uit het rietje van roggestro. De toenmalige lange rogge had lange internodiën waardoor je er ook lekker lange rietjes van kreeg.
Van de nog niet geoogste rogge maakten we een soort fluitjes die een geluid produceerde dat het midden hield tussen een laagfrequente bromtoon, een luid spinnende kat en een valse klarinet. Gelukkig hadden die maar een korte levensduur, want achteraf denk ik vaak dat de omgeving er stapelgek van werd. Maar wij hadden er wel (enige tijd) plezier van

Clarien zei

Dat ga ik meteen proberen natuurlijk. We hebben nog lang roggestro op zolder liggen. :))

Wieneke zei

Binnenkort een roggefluitconcert op de tuin? :-)
Vast ten overvloede, want jij regelt alles, maar kijgt Brit jaarlijks een injectie tegen de Ziekte van Weil (slootwater)?

Anoniem zei

Alleen is zo roggerietje of strorietje niet geschikt voor mensen met coeliakie.