Wat bracht de dag vandaag?

on maandag 7 mei 2018




Bert Boon .... jongen .... is dat echt alweer een jaar geleden dat wij jou de hoogte in zagen schieten???

De seizoenen rollen af en aan ... het is net de zee.

Ik hou daarvan. Van die regelmaat. Elk voorjaar moeten de palen in de grond. Elk voorjaar verheug ik me op dat dappere bonenplantje dat als allereerste langs die palen omhoog klimt, hoger en hoger. En dan ... komen de mooie gele of witte of rode bloempjes erin. En dan komen de bijen.

En weer iets later ....  verse groene bonen. Zó lekker, dat je ze rauw kan eten.

Maar even koken is beter.








Haha maar er moet nog wel wat gebeuren voordat we weer verse bonen hebben!

Vandaag was ik aan het bonen poten. Officieel iets te vroeg, maar ik profiteer van het warme weer. Want bonen houden van warmte. Ze hebben eerst een etmaal geweekt in water, en gaan nu de warme aarde in. Leg ze netjes op rijen en druk ze de grond in. Een halve vinger diep ongeveer.

Je kunt er bamboestokken bij zetten, in zo'n tipi vorm. Of iets anders. Als ze maar omhoog kunnen klimmen. Zelf gebruik ik palen. En daartussen stevig draad, en touwtjes. Maar dat komt nog.






Misschien wil je weten hoe het gegaan is met de kas? Of ik hulp krijg? Ik wacht nog even met daarover iets zeggen. We zijn in gesprek, zeg maar, en het lijkt erop dat over niet al te lange tijd die kas er staat.

Maar ondertussen .... kunnen de tomaten echt niet meer op zolder staan. Die gaan nu naar buiten, en ze gaan in grotere potjes.






Vorig jaar maakte ik de fout om ze in veel te grote potten over te zetten. Dan gaan die planten groeien als gekken. Maar het is vooral vegetatieve groei, dus zeg maar ..... vooral blad en stelen.

Maar je wil juist dat de plant zijn energie stopt in bloemen en vruchten. En dan is het zaak om ze mooi langzaam te laten opgroeien. Dus in het plaatje hier boven ... de plant verhuist naar het groene potje en niet naar de grotere zwarte.

Haal alle diefjes steeds weg, en als er bloesems komen, dan moet je ook weer goed opletten. Maar daarover later. Als er bloesems komen. 😊

Paul werkte thuis vandaag. Dan maak ik wat extra's voor bij de lunch. Nou eerlijk gezegd doe ik dat ook wel als hij niet thuis is.







Miriam nam die paté vorige week mee. En van haar kreeg ik het recept. Het is een soort hummus, maar dan met met pitjes in plaats van olie. En bij Miriam was het mooi oranje en bij mij nogal bleek. Maar erg lekker hoor.

Zo ging de dag weer om met van alles wat. En dat allemaal onder een stralende zon. Meestal kan ik de hoed niet vinden, en knoop een theedoek om. Want bruin worden is leuk, maar zo'n tanige huid .... met van die dubieuze huidvlekjes ... daar zit je niet op te wachten.

Zonnebrand gebruik ik niet, maar als iemand een recept heeft voor iets wat je zelf kan maken?




gemaakt door een van de leden, we gaan testen of de zwaluw hier in wil


Vanavond was er weer een ledencontactavond, bij de natuurvereniging.

Eigenlijk was bij mij het licht al een beetje uit ... maar er was een lezing over de zwaluw. Dat prachtige lucht acrobaatje, die iedereen wel  bij zijn huis wil hebben. Het is mijn favoriete vogel. Dus ik ging toch maar. Enne... geen spijt van gehad. Man, wat kon die Jan Knol boeiend vertellen over de zwaluw!!

Hoe je zwaluwen kan krijgen, rondom je huis, en hoe je ze kan helpen (want ach en wee met onze eigen huiszwaluw gaat het ook al niet goed) ..... en daar ga ik het een volgende keer over hebben.






Want ... het goeie nieuws .... er is echt wel wat aan te doen!

Enne .... dan kijken we ook even terug bij de Amish, waar we drie jaar geleden hoorden hoe die omgaan met hun zwaluwen. Die allang weten hoe nuttig de zwaluw is. Vooral .... als je een moestuin hebt!









Tip van de sluier ..... die kastjes op die palen .... enig idee wat dat is? En waarvoor het dient?

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼


6 reacties:

Willem zei

Dat de zwaluw het bij de Amish nog steeds goed doet verbaast me eigenlijk niet echt. Zij houden nog paarden en boeren nog op een relatief natuurlijke manier. Dat wil zeggen; er zijn genoeg insecten die ze aan hun jongen kunnen voeren. In 2013 was ik met mijn zoon op trektocht door Scandinavië en daar zag ik, relatief dicht onder de Poolcirkel, nog enorme hoeveelheden zwaluwen die hun jongen voedden met het zeer massaal aanwezige vliegende gespuis. Voor die zwaluwen loonde het kennelijk de moeite om vanuit hun Afrikaanse winterverblijf de lange tocht naar Scandinavië te maken. Het zegt vooral veel over de manier van landbouw bedrijven die nu in ons land gebruikelijk is. Hiermee leg ik niet de schuld bij de boeren alleen. Ook onze overheid kan er wat van als het op regeltjes aankomt; verplichte mestinjectie, verplichte bestrijding van 'schadelijke' insecten, en dan heb ik het nog niet over de regels van huisvesting van de dieren en de maatregelen om 'stank af te vangen' voor het de buitenlucht bereiken kan. En dat allemaal om het voedselpakket goedkoop te houden.
Er is geen vlieg meer te vangen voor de vogeltjes. Een oud spreekwoord zegt "Waar jagers zijn, is wild", maar vogels 'denken' ook zo.

Clarien zei

Mooi heb je dat weer samengevat. Wat het probleem is, is wel te achterhalen.

Maar nu. Volgende stap. Wat gaan wij eraan doen? Want 'niks' doen is geen optie natuurlijk!! :))

Adelheid zei

Nou, die kastjes op palen, dat zal dan wel voor de zwaluwen zijn! Insectenhotels of zo?

Willem zei

De oplossing is op papier heel simpel; zorg voor voldoende voedselaanbod voor, niet alleen de zwaluwen, maar voor alle insecteneters. Het effectueren ervan vraagt echter een omslag in denken en doen in alle geledingen van de bevolking. Als er bijv. ergens een wespennest gevonden wordt dan is de eerste reflex om de bestrijdingsdienst erbij te halen, terwijl de wesp uit zichzelf een mens geen kwaad doet en je er ook weinig hinder van ondervindt.
Nog zo'n kromme maatregel; de maximum snelheid op NL autowegen is verhoogd naar 130 en als reden werd aangegeven dat de verbrandingstechnieken zoveel beter waren geworden dat het geen extra milieubelasting gaf. We hebben 'reserve' dus gaan we die opmaken lijkt de gedachte, ipv te kijken waar die reserve beter gebruikt kan worden. Zo zijn er nog wel een tiental zaken te noemen die allemaal terug te brengen zijn tot hokjesdenken en resulterend in 'na ons de zondvloed'. Als mijn straatje maar schoon is, zal het me een rotzorg zijn hoe het er bij de buren uitziet.

Jan Wilde een Tuin zei

Wij hebben al voor het derde jaar boerenzwaluwen onder de overkapping naast ons tuinhuis. Ze brengen elk jaar 2 broedsels groot.Wij gebruiken geen gif en mest in de tuin. Insecten genoeg maar dit jaar weet ik het niet, nog weinig insecten gezien.
Als iedereen natuurlijk gaat tuinieren komt het wel goed.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Clarien zei

Dat is een goed teken dat ze twee broedsels grootbrengen. Dan is er dus voedsel genoeg. Je hebt zeker ook wel modder en nestmateriaal zoals stro enzo in je tuin Jan? Geweldig dat het bij jullie goed gaat!

Bij ons zitten ze dit jaar niet onder de kap helaas ....

Adelheid ja klopt ongeveer. Het zijn zwaluwtillen. Vogelhuizen waar elk jaar de zwaluwen in terugkomen. En die zwaluwen zorgen voor een insectenvrije moestuin. Ik kom daar nog op terug hoor.

Willem ja, ik weet het, drama allemaal. Er is dus heeeeel veel te doen. Je kan nooit alles oplossen maar wel een paar dingen oppakken.