Vermeerderen.

on woensdag 14 maart 2018





Zolang ik al aan het rommelen ben als tuinder .... al heel wat jaren ... ik blijf het een wonder vinden hoe makkelijk het is om planten te vermeerderen. Stekken nemen, of enten, of zaaien, of wortelkluiten in stukken scheuren, of gewoon takken in de grond stoppen .... noem maar op. En het gaat gewoon groeien!

De natuur wil zich wel vermeerderen hoor, zeker als wij een handje helpen.

Neem deze vlierstruik hieronder (rechts op de foto). Die was spontaan gegroeid in een blok beton. In een groef. Maar dat beton moest daar weg, want daar bij die compostbakken komt de kas. Nu staat die vlier daar dus, nog steeds levend, in dat beton. We gaan haar redden!

En vermeerderen!





Met een klein scherp bijltje hak ik de struik los van het beton. Alle wortels worden helaas afgehakt op een klein deel na dat aan de bovenkant zit.

Dan de drie grootste takken afknippen, zodat ze het hopelijk gaat redden op dat kleine wortelkluitje. En de rest van de takken kort snoeien. Van alle afgeknipte takken maak ik stekken. Die moeten zo ongeveer 4 of 5 ogen hebben.

Goed scherp en goed schuin afknippen.





Nou daar gaan we. We gaan vermeerderen!

Maar eerst eten. Voor het eerst dit seizoen weer de lunch mee naar buiten. Het zijn gewoon botenhammen met kaas en een pot bieten uit de weck. Wel jammer van die weckpotten dat er geen schroefdoppen op zitten.

Nu moet die helemaal leeg gegeten. Maar gelukkig lust Brit ook wel bieten.





We beginnen met de vlierstruik. Die gaat aan de waterkant de grond in. Het is niet moeilijk, je graaft gewoon een kuil en spreidt de wortelkluit daarin uit. Dichtmaken, met een geul erin, en dan een half emmertje water erover.





Alle stekken van de vlier plant ik ook langs de waterkant. Gewoon de grond in drukken. Zo'n vier ogen boven de grond laten uitsteken.

En dan verder met de appelboompjes.

Het planten van die fruitboompjes steekt nauwer, dan bij de wilde bomen die we eerder geplant hebben. En dat komt omdat gekweekte fruitbomen geënt zijn. Een bovenstam is op een onderstam bevestigd. Op de plek van de ent zit een dikke knobbel, en je moet altijd zorgen dat die een eindje boven de grond blijft.

Helaas heb ik daar geen foto van gemaakt. Van die knobbel. Komt nog.





Waarom zo'n boompje geënt wordt?

Dat is omdat op die manier de sterke eigenschappen van twee soorten gecombineerd worden.

De onderstam is meestal een boom die niet zo gevoelig is voor bodemziektes. Handig! En het is ook een stam die niet zo hoog wordt. Want dan hoef je niet steeds met ladders te werken.

De bovenstam is vooral een boom die een mooie vrucht geeft. En die wat sneller groeit.

En hoe zet je die twee dan aan elkaar vast? Nou, dat doet Moeder Natuur zelf. Je hoeft alleen maar die twee takjes op elkaar te koppelen. Dat kan op verschillende manieren.






Je hebt de gewone ent. Het bovenste takje snijdt je dan met een speciaal ent-mesje heel scherp en schuin af. Dan nóg een inkeping erin. En in de onderste ook, zodat ze precies in elkaar passen.

Schuif dan de takjes in elkaar, wikkel er raffia om (plastic huishoudfolie kan ook maar dat vind ik niks natuurlijk ... plastic)  en het groeit vast. Op de plek van de snede krijg je uiteindelijk een verdikking. Een soort litteken.

Er zijn ook andere enten, bijvoorbeeld de driehoek ent. Dan heb je een dikke onderstam en een dun bovenstammetje.





Wat heel belangrijk is als je gaat enten, is dat de cambium laag van de bovenste en de onderste ent elkaar raken. Want daar zitten de levende cellen in. Dat moet aan elkaar vast groeien.

De cambium laag is een bruinig laagje, direct onder de bast. In mijn tekening boven is het de paarse rand. Het is goed te zien hoor in een tak.

De wondere wereld van het enten. Je kunt veel aan elkaar koppelen. Wat dacht je van een tomaten plant bovenop een aardappel plant? Kan hoor. Die twee zijn familie.

Maar goed. Ik heb ze nu allemaal in de grond, de nieuwe bomen. Ook veel losse takken van de hazelaar, de wilg en de krent zijn in de grond gedrukt. We zie wel wat hier allemaal wil groeien.







Thuis ligt het volgende project al klaar. Ik zat echt te wachten op dit doosje .....







Het is het zaaigraan!

We gaan dit jaar wat meer verschillende veldjes met graan inzaaien. Niet alleen maar rogge. Kijken of het lukt om tarwe te telen, en gerst en haver.

Kijk je weer mee? 😊


4 reacties:

Willem zei

Die vlier zal het wel redden, want je hebt het deel bovengronds aardig in overeenstemming gemaakt met het aanwezige wortelstel. Je ziet zo vaak dat een grote struik met een minimale wortelkluit verplant wordt en dan nog mopperen dat de struik niet aanslaat. En als je ze dan uitlegt dat enig evenwicht tussen ondergronds deel en bovengronds deel toch wel belangrijk is, kijken ze je aan alsof je water in brand steekt.
Wat het enten aangaat; ik gebruik om vast te zetten meestal gewoon schilderstape. Werkt altijd en heb je bijna altijd wel bij de hand. Wat met enten veel belangrijker is naar mijn mening, is scherp en schoon gereedschap en schoon werken.
Ben wel benieuwd of de hazelaar- en krentenboomstekken zullen wortelen. Eerlijk gezegd is het nooit bij me opgekomen om daarvan stekken te nemen. Heb wel eens geprobeerd een krulhazelaar te enten op een zaailing, maar welke methode ik ook probeerde; het mislukte. Wat mij het meest daaraan frustreert is dat ik geen idee heb waarom het fout gaat. En een hazelnoot, een vrucht van diezelfde krulhazelaar, zaaien gaf tot nu toe geen krulhazelaar, maar gewoon de ordinaire 'rechte' hazelaar.

Monique zei

Wat toevallig, ik heb net takken van een vlier op water gezet om te proberen of ze wortels ontwikkelen. Ik ga nu ook nog maar een aantal 'zo' in de grond zetten nu ik je blog gelezen heb. Onze boom moet helaas weg ivm verkeerde plek, scheefgroei enz. Ben benieuwd!

tientonnerelf zei

Ik blijf meekijken, veels te leuk én leerzaam !

Inge Leonora zei

Bij mij om de hoek staat een prachtige grote vlierstruik, die elk jaar veel bloesem en bessen geeft. Maar hij is zo hoog dat ik er niet veel van kan plukken. Ik zal eens proberen of ik er wat stekjes van in mijn tuin kan zetten, goed idee van jou! En dan proberen die klein te houden (snoeien) :-)