Vrijdagse Voorraad Variaties ... en een depri hond.

on vrijdag 9 februari 2018




Hoe meer zelfvoorzienend je wordt, hoe minder kookboeken je nodig hebt. Want wat je eet, dat is gewoon, wat er is. Niks meer of minder.

En wat hebben we dan nog zoal aan verse groente?

Maar eens even kijken, in de koelcel. Haha koelcel ... dat is het dus niet meer ... want nu met die koude verwarmt hij juist. De temperatuur is ingesteld op 7 graden. Daar blijven knollen en wortelen goed bij.





Er is nog een toren met zes kratten aardappels. Allemaal een beetje uitgelopen dus daar moeten binnenkort de uitlopers van af gebroken. En dan een paar kratten aardappels naar de voedselbank brengen. Zodra zus Marjan het iets minder druk heeft, gaan we dat doen.

Er is nog één krat wortelen, nog één krat uien, nog wat losse pompoenen, en nog drie kratten met rode bieten. Die bieten zijn een verrassing, want die blijven geweldig goed in de koelcel. Alsof ze nét gisteren geoogst zijn, zo stevig en smakelijk zijn ze nog.

We gaan vanaf nu méér bieten eten!





Vandaag was dat bietensoep.

Ik nam vier bieten. En één ui. En een handje doperwten en een handje tuinbonen, waar nog veel van in de vriezer zitten. Maar een andere boonsoort (of een potje of blikje gare bonen of erwten) kan ook. De peulvruchten zorgen voor een zachtere en vollere smaak.

En, voor eiwitten natuurlijk!





Er ging een pan water aan de kook. Zo'n anderhalve liter. Toen de de rauwe bieten gewassen, kop en kont eraf gesneden, en plakjes gesneden van een halve cm dik.

De plakjes biet tien minuten koken.

Vervolgens ging de ui erbij en de bevroren tuinbonen. Weer tien minuten koken, en dan de staafmixer erop.

Sorry voor de bloederige foto's maar dat heb je met bieten.





Ja en dan breng je het op smaak met ... wat je hebt. Dusss ... geen nootmuskaat en kerrie en kaneel en kruidnagelen, maar, nou ja, zie de foto. Dat ging erin.

Een half theelepeltje van alle kruidenzaadjes, en een kwart theelepeltje chilipoeder. En nog een flinke schep verse bouillon.





En dan tot slot de doperwten erdoor en drie uitgeperste teentjes knoflook. Hoe rauwer die blijft hoe lekkerder. Roeren, opscheppen, klaar!

Natúúrlijk kan er dan nog van alles door zoals creme fraiche of kokosroom of gewone room of geraspte kaas of noem maar op. Maak er gerust een echte smulsoep van.

Maar ... het hoeft niet. Want zo gewoon, met alleen groenten en kruiden, is het ook een heerlijk soepje. En, zoals Maarten van 't Hart ooit zei in zijn leuke moestuin programma ... je moet het ook weer niet té lekker maken. Want dan ga je je over-eten.

Haha .... wat een goeie! Maak het dus vooral niet té lekker! Nou, Maarten zag er ook niet echt uit als iemand die zich .. over at.

En vanmiddag.






Vanmiddag was er ook weer van alles. Ik weet het niet eens meer. Ja we hebben takken en hout gehaald. Paul en ik. Bergen met takken liggen er.

Want zoals je weet krijgen we een fietspad, en zijn al die bomen omgezaagd. En dus is er een tsunami aan hout en takken in ons dorp. Bij iedereen zie je de boomstammen en bergen snoeisel op het erf liggen.

En Brit .... ach die arme Brit. Ze is een beetje depri omdat ze zo'n schemerlamp op moet. Anders zit ze steeds aan haar wond te likken, en dan geneest het niet.

Ze was zo verdrietig vanmiddag met die kap op, dat ze alleen nog maar op schoot wou liggen. Diep bedroefd. En daar viel ze gelukkig in slaap en ik ook.




We hebben toen zo'n rompertje voor haar gekocht. Maar helaas was dat te klein. Dus toch nog maar even een depri hond, met kap.

't Is maar voor eventjes Brit, tot die wond dicht is.




9 reacties:

Jeanneke zei

Morgen subiet-ensoep volgens jouw recept maken! Ik heb alles in huis; is vast ook goed voor een verkouden hoofd.
Groetjes en aai voor Brit!

Jeanneke.

Clarien zei

Jij bent echt kampioen woordspelingen! Sterkte met de verkoudheid! :D

Dufraing Marc zei

Ik dacht eerst dat ik iets gemist had - Brit en een wond? Maar toen viel mijn halve euro - dat zal dan wel van die sterilisatie zijn ... Is ze aan het herstellen? Niet teveel last van gehad? Onze hond is uiteindelijk al in Portugal gesteriliseerd geweest voor we haar gingen afhalen. Het leed was dus al geleden ...

Wieneke zei

Een oud t-shirt kan ook best, hoor. Gewoon beetje verknippen, met een paar grove steken bij elkaar houden, gat voor staart houden en dan met een veiligheidsspeld vastzetten op haar rug. Een oud onderhemd kan ook.

Hier nog een erg lekker bietenrecept:

https://griemmank.wordpress.com/2018/01/26/bietenrisotto/

Clarien zei

Dat ´t shirt ga ik proberen Wieneke! top!

Jeanneke zei

De bietensoep net gemaakt, met een rest gekookte witte bonen die ik ingevroren had. Ik heb er een koffielepel ras el hanout (kruidenmengsel) in gedaan. Lekker pittig en het smáákt!
Erbij een dikke snee zelfgebakken volkorenbrood met geitenkaas. Echt heerlijk; dat is geen eten... dat is vre.... selijk lekker!
Fijn weekend, Clarien.
Liefs,

Jeanneke.

Wonen en leven in Roemenie zei

Idd een oud t shirt hebben wij destijds ook gedaan bij de hond en ze zal zich zelf vast heel zielig vinden maar met een beetje aandacht knap ze snel weer op. Fijn weekend.

Gr henriette'
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Anoniem zei

Schattig, die Brit en Bekje. Vind hun gedrag veel op dat van kleine peutertjes lijken, zo ontwapenend en puur. Het is altijd lastig dat je zo,n beestje niet kunt uitleggen dat alles wat je doet voor hun eigen bestwil is en dat je hun niet wilt plagen met dingen zoals kappen, vacht borstelen ed.

edith zei

Wij zijn helemaal niet zelfvoorzienend maar ik vind je verhalen super leuk om te lezen.