That's maandag.

on maandag 29 januari 2018




Wij zijn van een paar van onze oude ramen af, en zijn een paar aubergine plantjes rijker! Dank jullie wel leuk stel uit Klazienaveen met jullie lieve dochtertje, het was erg gezellig!

En dan, speciaal voor Petra, nog een keer de details van azijn maken. Dat supermiddel waar je mee kan schoonmaken en straattegels reinigen en jezelf reinigen (ook de darmen) en jeuk verhelpen en nog veel meer.

Je ziet hier mijn huidige pot. Die is alweer vol. Afgelopen weken gingen daar elke dag de appelresten bij.





Er zit witte schimmel bovenop. Dat komt omdat de appels iets boven de azijn uitsteken. Dat is niet erg. Groene of blauwe schimmel? Gooi het dan maar weg.

De inhoud van de pot gaat door een doek, en de gezeefde azijn gaat in de grote moederpot. Daar blijft het nog een paar weken zuurder en zuurder worden, voor het nogmaals gezeefd wordt en in flessen gaat.






Het restant van de schillen, in die doek, laat je uitlekken boven een andere pot, met iets zwaars erop, en hier start je weer de volgende voorraad azijn mee op.





Opnieuw starten: Vul een schone pot met anderhalve liter water en een half kopje suiker. De suiker hoeft niet per se, maar vergemakkelijkt en versnelt het proces wel. Roer goed, laat de suiker oplossen. Dan doe je er, als je hebt, het uitgelekte restje azijn bij.

Als je dat niet hebt doe er dan een flinke hoeveelheid appelschillen en klokhuizen bij, van bijvoorbeeld de appeltaart die je net gemaakt hebt. 😊

Je kunt als er nog ruimte is daar in de loop van de weken steeds je fruitresten aan toe voegen. Dat was zoals ze vroeger deden. Niks verspillen, nog geen appelschilletje. Alles ging in de azijnpot.





Drie tot vijf weken op kamertemperatuur laten staan. Ruik en proef of het klaar is, het moet echt kritzuur zijn. Dan zeven, en nogmaals drie weken laten staan, en dan nog een keer zeven. Je azijn is klaar. Gebruik steeds wat oude om de nieuwe op te starten, net als bij desembrood.

Een azijnpot hoort eigenlijk op elk aanrecht te staan. Zo leuk om te maken, makkelijk om te hebben, en weer mooi hergebruik! En supergezond ook nog.



*********

Vanmiddag, 15.30.

Ik had beide huizen gepoetst en zat uit te blazen op de bank. Poes op schoot, koffie erbij, hehe. Maar .... wat zag ik uit het raam? Nee-ee ..







Van een afstand zag ik dat de hele dakgoot langs de schuur overstroomde. Aan alle kanten.

Het is eigen schuld. We zijn afgelopen herfst helemaal vergeten om die goot leeg te maken. Alle takken en eikels en bladeren zijn van de bomen op het dak gevallen, en in de goot belandt. Een dikke massa drab ligt daar nu in.

En dan mag je dat in de stortregen eruit scheppen. Typisch weer voor de maandag.





Met een harkje de ergste prut eruit harken. Het mag op de grond blijven liggen, als voeding voor de grasmat, en die takjes harken we wel een keer weg met droog weer.

Nou het ziet er een stuk beter uit. En je moest eens horen met wat een mooi gorgelend geluidje het water weer door de regenpijp stroomt. Ha!






Natuurlijk krijg je een groot deel van de bagger over je heen als je boven je hoofd werkt. Alles zit onder de drek, jas, broek, schoenen, sokken, binnenkant mouwen.

Arme wasmachine, zij had het wel gehad na de hele maandag wassen draaien. Ze was net in een diepe rust weggezonken .... en nu moet ze ineens mijn smerige werkpak nog wassen.





That's life. That's maandag!😊


2 reacties:

Monique zei

Dat is balen met die dakgoot! Dat soort dingen komt altijd op een verkeerd moment! Jij heel erg bedankt voor de gastvrijheid, de ramen krijgen een goede bestemming!

Adelheid zei

Haha, die maandag! Maar: de goot is schoon, daar heb je dan toch wel een goed gevoel over?