Winterwerken.

on maandag 11 december 2017




Nu het ineens zo koud is krijg ik de kriebels. De kippen zitten namelijk nog steeds in hun zomerverblijf. Er wordt wel een heel mooi dicht hok voor hun gebouwd maar dat is nog niet af.

Hoe gaat het met de kippen? is het daar niet te koud?

Nou het gaat gelukkig heel goed. Ze zijn heel vierig en tierig. Ma Sneeuwwitje heeft zelfs tien eieren gelegd en zit daar op te broeden, in een hoekje achterin.

Maar of dat wat wordt? Winterkuikens?






En het lijkt ook alsof er een stelletje is gevormd. Haha die twee daar op de stok, dat is toch net een verloofd stel?

Alsof ze receptie houden en de anderen staan in de rij om ze te feliciteren!




Ik heb er een paar deuren naar toe gesleept, om de kippen uit de wind te houden. Want kou daar kunnen ze wel tegen maar het mag niet tochten. Dat staat tenminste in mijn kippenboekje.

Ook krijgen ze een pak stro om nog meer tochtvrij te zitten.

En als dat stro eventjes tegen het gaas staat, wie hangt er meteen aan de aren te knabbelen?





Jerry! Hee hallo jongen! Was je er ook weer?

Nu het zo sneeuwt en ze geen groen meer kunnen vinden krijgen de konijnen wat extra krachtvoer. Net als de kippen, krijgen ze wat van onze bieten, appels en aardappels. De voorraad delen met de dieren! 😊








Gelukkig is het nieuwe hok voor de kippen in de maak. Afgelopen weekend hout gehaald, en verder wordt dat met resthout en gesloopte pallets opgebouwd.

Ik denk nog een weekje ofzo, dan kunnen ze erin.

Zelf was ik bezig met die kastjes. Die ik even snel wilde schilderen, met één laagje verf. Nou nee hoor. Dat werden er drie, voordat het eindelijk goed dekte.






Door al die vakkennis van de dorpsgenoten (en bloglezers!) en hun nauwkeurigheid, wordt je zo langzamerhand zelf ook wat preciezer. Een restje verf doe je niet weg maar bewaar je. Daar kun je later beschadigde plekken mee aanstippen.

Scheelt ook een ritje naar de stort.






De kwasten en bakken gaan in een emmer water. Om later schoon te spoelen, als het minder koud is.

Langzamer werken, niet te snel, niet alles tegelijk, dat scheelt een hoop afval en ook brokken. Maar het is moeilijk af te leren als het je aard niet is ...





Het bleef maar sneeuwen en sneeuwen bij ons vandaag. Vanavond stak een halve sneeuwstorm op. Op weg naar een verjaardag was het net Siberië, hier in Punthorst.

Prachtig!







En nu ligt er een pak van wel twintig centimeter! Gaaf!

Maar als je morgen moet rijden, voorzichies he?





9 reacties:

Willem zei

Bij het zien van de eerste foto ging ik even ruim 60 jaar terug in de tijd. Als twaalfjarige verhuisde ik van een boerderij met rieten kap naar een boerderij met een pannendak en van de eerste winter herinner ik me vooral dat het in het achterhuis zo koud was. Op dat moment legde ik nog niet het verband met de rieten kap van het vorige huis, maar in dat huis was het ook 's winters binnen de muren aangenamer vertoeven. Op een of andere wijze geeft een rieten dakbedekking een aangenamer binnenklimaat dan een pannendak.
En wat de broedende kip aangaat, zolang de kuikens genoeg voer krijgen zal het hen een rotzorg zijn of ze in de zomer of de winter uit het ei gekropen zijn. Ik zou beduchter zijn voor rovers zoals bunzings en ratten en mogelijk enige onervarenheid bij de kloek. Dat alles lijkt mij een grotere bedreiging dan de temperatuur. Maar bedenk bij dit alles wel dat de meeste kloeken ook letterlijk als een kloek waken over haar kroost en daarbij enig geweld niet zullen schuwen als het nodig is.
Wat het verven aangaat; al doende leert men en ervaring is een uitstekende leermeester en nog een belangrijke, geduld is een schone zaak. Ik had nog graag een paar van die dooddoeners opgeschreven, maar er schieten me op dit moment niet meer te binnen.
Binnenkort zal ik je berichten over mijn hernieuwde kennis met roggepap. Heb een winkel gevonden waar roggemeel verkocht wordt.
Je houdt het tegoed.

philivd zei

Om je potten verf goed en lang te bewaren kun je ze op hun deksel omkeren,zo krijg je vellen er op.

philivd zei

geen vellen natuurlijk

Anoniem zei

Rauwe aardappels zijn volgens mij niet goed voor de konijnen. Waarom geen verblijf voor je konijnen waar je eerst een stuk hebt uitgegraven, bedekken met gaas en een goed ruim hok er op plaatsen? Zie vlg link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2006612086032616&id=549905821703257&__tn__=%2As%2As-R

Hopelijk lukt het zo.

Anoniem zei

Als link niet lukt is het filmpje ook te zien via high.five van Bernice Muntz (rabbittrainer) op 4 december geplaatst. En anders zijn er ook nog "normale" voorbeelden op st.konijnenbelangen.

Clarien zei

Willem ik ben benieuwd naar je roggepap ervaring! Je moet het wel een beetje aankleden, scheut volle melk erbij, wat fruit, rozijnen, kaneel, boter, dat soort dingen. Ik eet het elke dag en heb er tot de lunch ruim genoeg aan :D

Wat winterkuikens betreft ... ik hoop dat het goed gaat. Op een forum las ik dat ze gebrekkig kunnen worden door te weinig zonlicht. Dan groeien de botten soms niet goed. Maar grote kans dat het niks wordt want alle kippen lopen er soms overheen, over die eieren ..

Philippe, done! Dankjewel!

Anoniem, dank voor je tip. Het is alleen .... ik kan het niet goed over mijn hart verkrijgen ze weer in een hok te stoppen, al is het met een grote ren (3 meter). Ze zijn zo gelukkig buiten. En dat beetje dat ze van de jonge rogge eten dat kunnen we wel lijden.

Van t voorjaar als ik de tuin ga inzaaien zal het wel moeten, maar ik denk ze van de winter nog los te laten.

Ik ga wel even op je site kijken alvast!

Wonen en leven in Roemenie zei

Ijspegels aan het rietendak hadden we thuis ook toen ik kind was en menig boerderij op het dorp. Zo'n mooi gezicht
Hier bij ons lag sneeuw maar is inmiddels weer weg , elders in het land ligt het nog wel. Maar de winter is hier nog niet echt begonnen dus er kan nog genoeg komen.

gr uit Roemenie

Anoniem zei

Nou ga maar kijken.�� Het is ook niet zomaar een hokje. Daar heb ik zelf ook een hekel aan. Als ze maar bescherming hebben en ergens kunnen schuilen. Maar dat filmpje van die een is echt een paradijs.

Willem zei

Gaat de kloek vaak van het nest? Dan heb je een redelijke kans dat het te onrustig is en ze na korte tijd de eieren toch verlaat. Wat ik me herinner is dat we broedende kippen altijd met rust moesten laten en dat ze hun nest alleen verlaten om gauw-gauw even wat voer en/of drinken tot zich te nemen. De praktijk was vaak dat we het pas ontdekten als er een kloek met een toom kuikens op het erf liep en de eksters meer óp het erf kwamen dan 'normaal'. Aan het roofgedrag van eksters is ook mijn herinnering gekoppeld van kloeken die enig geweld niet schuwden om hun kuikens te beschermen.