Halloween.

on dinsdag 31 oktober 2017





Vandaag Halloween. Maar daar merk je niet veel van hier in Punthorst.

Halloween is op 31 oktober, de avond vóór Allerheiligen, op 1 november. Dat is een roomse feestdag waarop alle heiligen worden vereerd en herdacht. Maar ook .... heeft het te maken met de oogst! Want op Halloween was de oogst binnen en lag het zaaigoed klaar voor het volgende jaar, en dan was er wel even tijd voor een feestdag.

Nou op Moeskers Moestuin zijn we nog niet zover. Hier is het nog steeds druk en er is helemaal geen aandacht voor Halloween. Of tijd om pompoenen uit te hollen.

Ik heb vandaag beide huizen schoongemaakt, en kwam toen die noten tegen.





De walnoten uit de boomgaard. Die liggen op een van de slaapkamertjes in de paardenstal. Want daar is vloerverwarming en dat was wel een goeie manier om die noten te drogen.

Van noten weet ik niet veel. Hoe lang moeten ze drogen, bijvoorbeeld. Weet jij het?

Ik niet. Maar deze noten gaan nu in manden want ik wil die vloer schoonmaken. En er liggen nog noten in de werkschuur, die door het vocht al wat achteruit gaan, en die moeten hier nu komen.





Dus de droge lading noten gaat in een mand en in een kussensloop. Vloer schoonmaken, kleed uitkloppen. En dan deel twee erop.

Hopelijk droogt dit nu ook snel. Best handig zo'n warme vloer!





Verder wat kleine klusjes vandaag. Zoals elke dag eigenlijk. Ik heb de rabarber verplaatst. Alwéér! Want de rabarberbladen hingen deze zomer over het stroomdraad heen, waardoor dat niet meer goed werkte.

Dus moest dat weer ergens anders. Ik dacht dat het een klusje zou zijn van een uurtje .... maar die planten hebben e-no-re-me wortelkluiten gekregen!! Wow. In één seizoen.






De dikke reuzen kluiten worden naar de andere kant verplaatst. Een plek in de halfschaduw. Dan kan wel voor rabarber.

Dan de aardbeibedden. Die moeten gewied.





Het groen laat je gewoon liggen. Als het los geschoffeld is, hark je het over de aardbeiplantjes heen. Het is een beschermlaag tegen de vorst, en meteen voeding.

Ben je bang dat het onkruid weer gaat vastgroeien? Nou, dat zal zeker gebeuren. Maar het geeft niet, want het meeste ervan kan je gewoon opeten, stop het maar in de stamppot. En als het gaat vriezen is het zó weg.

Ook het omkeren van de composthoop is klaar. Het was al wel donker. Kun je het zien?





De vloeren dweilen ... dat doen we dan wel 's avonds.

Je moet de klussen maar omkeren, als het zo vroeg donker wordt!


1 reacties:

Anoniem zei

In mijn jeugd vroor het om deze tijd al regelmatig in de nachten. Als je dan in de ochtend, in het donker naar school fietste, was het vaker al echt koud. Je kunt aan de natuur merken dat het klimaat aan het veranderen is en dat dat best snel gaat. Durfde Bekje nog zelf uit de boom te klimmen?