De dames in Diever.

on woensdag 4 oktober 2017

 


Eind mei kwamen hier twee vriendelijke dames langs. We kregen toen dat superlekkere krentenbrood, van De Echte bakker uit Diever.

Die dames, daar heb ik nog steeds contact mee.

En daardoor was ik vandaag te gast ... in Diever!




Vandaag werd daar in het zaaltje achter de Kruiskerk het jubileum gevierd van een grote groep vrijwilligers, die spullen maken voor anderen. Al vijf jaar doen ze dat.

En niet zomaar wat dekentjes of mutsjes, nee, ik zag aantallen waar je van gaat duizelen. Voorbeeld, voor een kinderziekenhuis in Zuid Afrika zijn maar liefst 2420 mutsjes gebreid. Van die piepkleine mutsjes, voor premature babietjes, die anders te veel afkoelen via hun hoofd.

Het zijn net eierwarmertjes. Zo klein als die koppies zijn .....

,





Niet alleen mutsjes, maar ook sokjes gaan naar het ziekenhuis. De jonge moeders zijn daar soms wat onwennig of apathisch met hun pasgeboren piepklein kindje. Maar zo´n mutsje en die sokjes, die nodigen uit tot moederen. Tot aanraken. Mutsje af, mutsje op, sokjes aan en uit.

Het heeft dus meerdere functies.

En verder, vele vele dekens, grotere kleding en mutsen, speelgoed, sjaals, en allerlei handigs en nuttigs voor projecten in Oost Europa, voor een opvanghuis in Israel, en heel veel spullen voor Edukans.


 








Ik schrijf m´n vingers blauw om alles bij te houden. Er gebeurt hier zoveel en voor zoveel verschillende projecten. Plony vertelt en vertelt ....

Edukans bijvoorbeeld ... ken je dat? Joke Wit is een van de coördinatoren en vertelt wat Edukans is en doet.

(schrijf schrijf)







Edukans wil alle kinderen ter wereld de kans geven op goed onderwijs. Eén van de speerpunten zijn de schoenmaatjes, oftewel de schoenendozen, die door schoolkinderen hier worden gevuld. Met schoolspulletjes en toiletgerei, een knuffeltje en wat speelgoed.

Verder mag een kind zelf kiezen wat in de doos gaat. Iets persoonlijks bijvoorbeeld, of een klein muziekinstrumentje, of stickers. Het moet ook vooral een kadootje zijn, voor een arm kind ergens ter wereld.

En dan ........ de doos mooi versieren!


Afbeeldingsresultaat voor edukans doos

Afbeeldingsresultaat voor edukans doos




Voor de ontvanger is het een geweldig geschenk, want door die spullen kunnen ze naar school. Voor de gever is het ook een geweldig iets, want geven is bijna nog mooier dan krijgen. En zo'n kind is bewust bezig met iets weggeven, iets van zichzelf, voor een ander.

Jong geleerd, oud gedaan. 😊


Afbeeldingsresultaat voor edukans doos

Afbeeldingsresultaat voor edukans doos

Gerelateerde afbeelding


Het lijkt mij heel mooi om een keer te kijken in Kampen, waar de hoofdvestiging is, hoe dat gaat als tientallen vrijwilligers al die tienduizenden dozen controleren. Want dat gebeurt dus. Rond november weer. En ik mag mee van Plony! Dus .... dat houden we tegoed.

Oja ..... zegt Plony ook nog ... die rugzakjes he, van tassenteam Bussum, die zouden héél handig zijn in de dozen! Sowieso is een simpel katoenen tasje heel handig voor die kinderen.

WAT een goed idee!!! Tasjes maken voor in al die dozen!!!

(heb je al een tassenteam opgericht bij jou in de buurt?? we hebben nog een paar tienduizend nodig!)

Nog eventjes een ander mooi werkstuk van deze dames van de Kruiskerk bekijken ..... het is een glas-in-lood-quilt. Hij is prachtig!







Tja en dan is de ochtend om en moet ik als een speer terug. De dieren wachten. De tuin wacht. De peren en de courgettes ook.

Alles wacht!










En vanmiddag het huis vol met familie.

Vandaar een laat postje. Nou ja ... dat kwam ook door Bekkie!







9 reacties:

Dufraing Marc zei

Hoi Karlien, ik zag dat je ook iets met peren gedaan hebt. Wij hebben hier in FR dit jaar ook heeeeeeeeeeeeeeel veel peren en ik weet niet goed wat er mee gedaan - ben dus op zoek naar een lekker recept. Wecken is mogelijk (ik zie dat je dat precies ook gedaan hebt) Hoe en wat doe je ermee en was/is het lekker en waarvoor gebruik je ze dan later? grt vanuit het toch nog zonnige najaar in anan.

Anoniem zei

Zo te lezen hoef je je niet te vervelen. Toch fijn, een rijk leven, waarin je iets kunt betekenen voor andere mensen en voor diertjes.

Clarien zei

Marc ik zal het recept vandaag of morgen geven. Ik heb de peren geweckt in puur appel= en pruimensap, dus zonder suiker. Zo verwerk je ook meteen een deel van je appeloogst! Ik denk dat we ze eten als bijgerecht, of over het ijs als toetje. Maar weet het nog niet want had tot dusver nog ook nooit peren geweckt. :)

Helena zei

Wat een prachtige initiatieven! Daar wordt een mens toch hoopvol van. Geen nos meer voor mij, maar de blogjes van Clarien ;-)).
Helena

Wieneke zei

Wat geinig, die vrolijke dozen. Vroeger deden we ook wel dingen voor arme kinderen in Afrika, maar je hoorde er dan nooit meer wat van. Nu met de moderne communicatiemiddelen is dat gelukkig heel anders. Het is altijd leuk voor de gever als je de blijdschap van de ontvanger kunt zien. Die tasjesmakerij..... is dat niet iets voor verzorgingstehuizen waar handwerkclubs zijn?

Clarien zei

Joke ik verwijderde per ongeluk je reactie!! Maar ontzettend bedankt voor de uitnodiging. Ik kom heel graag naar Kampen! :D

Clarien zei

Wieneke goed idee. Misschien moeten we een balletje aan het rollen brengen? Dan moet de organisatie er wel achter staan natuurlijk.

wordt vast vervolgd!!

Moestuinmeisje zei

Bekkie toch binnen ´s avonds? ;)

Clarien zei

haha jazeker! s avonds mogen ze allebei binnen! Overdag buiten. :D