Een prinses van zeventien ..

on zaterdag 28 oktober 2017




Nomaden ... wat zijn ze boeiend! Altijd aan het reizen, aan het overleven, en altijd maar onderweg. Ze wonen nergens, maar ook overal. Over grote prairies en steppen reizen ze, van horizon naar horizon. Op zoek naar gras, voor hun enorme kuddes.

Niks geen huisje-boompje-beestje .... en je keukenkastjes afstoffen en wie-o-wie heeft het doucheputje weer niet schoongemaakt????

Nee ... ze blijven niet op één plek. Ze nestelen niet. Ze gaan steeds maar verder. Zo boeiend. Zouden wij zo kunnen leven? Ik weet het niet. Het heeft wel iets ....





Ik las dat artikel over de Nenetsen, de nomaden in het Russische Noordpoolgebied. Ze leven zoals ze al eeuwen geleefd hebben ....

hoewel .... de Gazprom met zijn gasleidingen komt steeds dichterbij .... hun leefgebied wordt steeds kleiner.

En toen. Zag ik op het blog van Wieneke dat er in het Drents Museum een tentoonstelling is over nomaden!! Dit weekend voor het laatst!!

Ik wilde daar vandaag naar toe, het kon nog nét! De meiden gingen mee. Paul moest op Brit passen.








En ja hoor. Daar zijn de nomaden.

Het is een tentoonstelling over nomaden, van meer dan duizend jaar geleden. De Liao. De hele boedel en al die huisraad en juwelen, is van het verre Azië helemaal naar Drenthe gekomen, zodat wij kunnen zien hoe die nomaden toen leefden.

Geweldig! Moet je nou zien hoe zo'n groot land zij hadden!!



 Gerelateerde afbeelding


En er was eens ..... een prinses van pas zeventien jaar oud. De prinses van Chen. Zij was getrouwd met een man van dertig.

Maar helaas ... de prinses overleed. En in 1986 is haar graftombe per ongeluk gevonden, ergens op die oneindig grote steppes in Mongolië.

Zij was erg belangrijk, een nichtje van de keizer was ze, en daarom droeg ze een gouden masker, en had laarzen aan van zilver. En heel veel juwelen en edelstenen lagen om haar heen. Naast haar lag haar echtgenoot, die iets eerder was overleden.






Wat zo leuk is zijn de details. Want .... net als de zeventienjarige meisjes anno 2017, had ze een beauty case ... met rouge en poeder en waarschijnlijk ook wel eye liner. Het was alleen even iets anders verpakt.

Geen Kruidvat plastic. Maar alles in kostbaar zilver.






Hierboven zie je een foto van het echtpaar. Zoals ze erbij lagen in die graftombe. Van de geliefden zelf is niet heel veel meer over. Maar al die kostbare spullen zijn er nog, en lagen nu dus gewoon een tijdje in Assen.

We liepen ook door het oude gedeelte van het museum. Het is een prachtig gebouw, in het oude klooster. We zagen ook het meisje van Yde .... je weet wel ... dat meisje dat ooit in het veen gevonden is, en waarschijnlijk werd vermoord, en geofferd, rond het jaar 0 ....

... daar heb ik maar geen foto van gemaakt. Het zag er nog steeds verdrietig uit.

Nee hoor wij gingen vrolijk koffie drinken in het cafe!





Enne .... je ziet het he? De lunch is 100% NIET uit de tuin! :D:D

Avondeten

Simpel. We hadden aardappelpuree, met geraspte rauwe pastinaak. Dat geeft een lekkere anijs-achtige smaak aan de puree. Moet je echt eens proberen.
En broccoli.
En een gehaktballetje. Die was niet van de tuin. de rest wel

Het was echt leuk om een week zo 'strak' van eigen oogst te eten. Je wordt steeds creatiever. Naarmate de winter vordert wordt de keuze beperkter. Dingen raken op. Daarom is de wintertuin met vers groen belangrijk. Ik hoop dat er wat gaat groeien!




Kijk nou. De tas van Liek. Even geshopt .... in de voorraden! :D

Fijn weekend! Tot maandag weer.


4 reacties:

Barbara zei

Wat een mooi museum! Je hebt het ook wel prachtig vastgelegd. En die tas vol lekkers, die is ook heel geslaagd. De tas zelf dus...

Anoniem zei

Oud kloosters en kerken zijn vaak heel mooi, dit is een goede andere bestemming voor het gebouw. Hoop dat dat op veel andere plekken ook zal gebeuren nu er steeds meer kloosters en kerken worden gesloten. Gezellig zo,n dagje uit met dochter en vriendin.

jacbas zei

Een week uit eigen tuin! je zet ons allemaal aan het denken, wat kun je veel door creatief te zijn! Enne, 200 gram groenten per dag is bij jou geen probleem! je bent heel inspirerend!

Wieneke zei

Ah, wat leuk dat jullie er naar aanleiding van mijn verhaal ook geweest zijn. Het kon nog net gelukkig. Mooie foto's heb je gemaakt.