Kneusjes eten.

on donderdag 14 september 2017




Vóórdat al die regen kwam ... was het hier schitterend vanmorgen. Zeker tot elf uur was het stralend blauw en zon zon zon.

De tuin was mooi fris en groen, en de kippetjes waren vrolijk aan het scharrelen.






Er staat nog zoveel voedsel op. Meest dingen die je niet kan bewaren, en die we vers van de tuin eten. Bladgroente, kruiden, snijbiet.

Maar ook zijn er nog veel jonge kolen. Ik hoop dat we nog wat warmte krijgen zodat de kolen dik en vet worden! :D






Spruitjes hebben we al vanaf juni. En we eten ze haast nooit. Dat moet volgend jaar anders in het teeltplan!

Ik had een mooi werkje in de vroege ochtend. Wat gemaaid gras halen dat achter in de berm lag bij de sloot. Dat gaat als compost op de hoop.





Bij het stuwdammetje verbaasde ik me over al dat schuim. Komt dat door de kracht van het water of zitten er fosfaten in de Beentjesgraven?





Echt genieten als je zo de dag kan beginnen!

Later kwamen de overbuurtjes. Met een paar emmers druiven. Ze hebben geen ontsap-pan, en kwamen dus die van mij gebruiken. Terwijl zij de druiven aan het afritsen waren zat ik uien te pellen. En koffie te leuten. Nou ja, thee voor mij. 😏






Met een paar emmers druiven kwamen ze, en met een doos met volle flessen heerlijk druivensap gingen ze naar huis. Wij kregen ook een paar flessen.  De ene is al op.

Het sap was erg zoet omdat de druiven helemaal waren afgerijpt. Maar ook ... omdat Wim en Jacky heel zorgvuldig alleen de gave druiven hebben geselecteerd. Bij mij gaan de hele trossen erin, en dan wordt het sap minder zoet.

Nou weer wat geleerd! Zorgvuldiger werken!





Ja die mais moet nu ook worden geoogst, want de planten zijn helemaal omgevallen met de storm gisteren. Er is niet veel mais, een stuk of dertig kolven zijn rijp.

En daar hebben ook nog muizen ingezeten. Denk ik. Dat dit door muizen komt.





Bij het uien pellen, wat trouwens geen huilerig klusje is hoor, je haalt alleen de oude schillen eraf, om ze beter te kunnen bewaren, kwam ik ook wat lelijke plekken tegen.

Afgekeurde mais en afgekeurde uien. En dat eten we dan op. We eten eigenlijk altijd kneusjes in de oogsttijd. De mooiste groenten worden bewaard.





Uiensoep en mais van de kolf. Ziet er niet uit als kneusjes toch?


6 reacties:

DagelijkseOnzinDingen zei

Vanmorgen reden wij door de achterhoek en Salland en genoten van de zon en de prachtige, weidse uitzichten en de velden vol met mais. Wat ik me afvraag is, in welk deel van de stengel groeit nu de maiskolf? Aan de onderkant, of in het midden van de stengel? Groetjes uit Amsterdam.

Clarien zei

In het midden ongeveer.

De mais die je overal ziet staan is trouwens meestal veevoer. Ik zou dat niet eten hoor. Het is ook geen zoete mais maar mais die juist heel zetmeelrijk is. Zoete mais vind je bijna alleen op biologische bedrijven of volkstuinen.

Mooi, Achterhoek en Salland!

Barbara zei

Hi Clarien, wat ik nog was vergeten te vertellen, maar me nu weer herinner bij de foto van die uien: de laatste keer dat ik bij jullie was kreeg ik naast allerlei andere groentes en kruiden ook een paar prachtige uien mee, groot, hard en enorm smaakvol! Ik denk dat je gewoon kunt proeven dat ze een fijne jeugd hebben gehad :)

Clarien zei

Haha en ook een fijn einde .... op jouw bord!

Tot morgen op de Bijenmarkt! Zin in!! :D

Anoniem zei

Hoi Clarien,
Snijbiet kan wel ingevroren worden wassen en snijden.Water in grote pan koken en snijbiet 2minuten blanceren daarna afkoelen in koud water waar ijsblokjes aan toevoegt zijn.Uit laten lekken en in zakjes of bakjes de vriezer in doen.Gebruiken voor zowelstampotje of overschotel . Succes

Leonie zei

Dat ziet er als een fantastisch maaltje uit. Heerlijk, die kneusjes!