House of prayer?

on vrijdag 25 augustus 2017




Vandaag eventjes eruit.

Even geen kolen en bieten en compost, maar naar Zwolle. Gewoon, een 't-shirtje kopen voor Paul, cappuccinootje drinken, tijdschriftje uitzoeken.

Nou ... we kwamen niet zo ver. Toen we de binnenstad inliepen kwamen we eerst langs Waanders, in de Broerenkerk. Dat is een enorme boekhandel. En daar liepen we binnen, boeken en tijdschriften kijken, beetje bladeren, en voor we het wisten was er een dik uur om.

Nog net tijd voor een kop koffie, dat kan ook bij Waanders, en toen moesten we alweer terug. Vanwege de dieren thuis. Dan kan je niet zo lang weg.





Mijn aankopen, een tijdschrift over moderne techniek. Wat ik nou leuk vond, was het artikel over roof bacteriën. In plaats van penicilline.

Ik vond dat net zoiets, als roofinsecten gebruiken op je tuin, in plaats van chemische bestrijding. Héél interessant dus en vast ook goed voor mensen en voor de gezondheid!

En een boekje over eeuwelingen, mensen van 100 jaar en ouder, die vertellen over hun leven. Want ik wil ook graag 100 worden of ouder, dus maar even kijken hoe ze dat doen. 😊

Enne .... in die kerk he ... die nu dus boekhandel is .... daar heb ik dan toch wel moeite mee. Klinkt raar misschien, maar ooit was dit een gewijde plaats. Waar mensen kwamen bidden. En nu is het een goedlopende commerciële instelling geworden. Geeft niks hoor, want anders staat zo'n kerk maar leeg ... maar het is ook raar.






Maar goed.

Dan moeten we toch terug naar de kolen en de bieten en de compost! Want nu de koeling er is heb ik wel haast. Alles mag eraf. Ook de grote rode en witte kolen. En dat werd tijd ook want die kolen zijn hier en daar al aan het rotten.

Ik haal de kolen eraf, het blad en de stelen en buitenste bladen gaan terug op het kolenbed, als compost. En sommige kolen daar moet ik heel wat blad af halen. De buitenkant is gaan rotten. Zonde!





De kolen gaan in kratten en in de koelcel. Met wat geluk blijven die maanden goed. Wij eten ze meestal in de winter, en dan rauw, als salade.

Gekookte kool ben ik niet zo dol op, Paul ook niet.

En verder gaan de eerste weckpotten in de koelcel. Die staat nu op 9 graden, dus dat is vergelijkbaar met een kelder. Ik hoop als het kouder wordt dat we hem kunnen uit zetten, en alleen aan doen als de temperatuur richting vriespunt gaat.





Een ander experiment, wat je misschien ook leuk vind als je geinteresseerd bent in zelfvoorzienend leven, is mijn shampoo vanavond.

Ik heb een paar takken klimop (tip van Shirley) en wat zeepkruid (kijk hier) gekookt in een halve liter water. Door alle saponinen in die planten gaat het schuimen en kun je daar mee wassen. Het rook naar niks, dus ook nog een handvol lavendelbloemen erbij.

En daar ga ik dus mijn haar mee wassen. 😊😊





Vies? Hahaha nou we zullen zien. Als het niks is gaat er gewoon shampoo achteraan hoor! Maar je moet die dingen proberen toch?

Nou, that's all folks!!

Wacht, nog even swingen, met die geweldige Aretha. Morgen krijg je deel 2!








2 reacties:

Anoniem zei

Ben benieuwd of de zelfgemaakte shampoo bevalt. Ik weet wel dat kamille goed is voor blonde haren om mee te spoelen en walnoten voor donker haar, zo kan men de kleur van het haar verdiepen. Kan me indenken dat je moeite had met de nieuwe bestemming van de kerk en dan is een boekhandel nog een nette nieuwe bestemming. Las laatst dat er in een voormalige kerk allemaal trampolines kwamen en ken zelf een kerk uit de zestiger jaren die nu als gymzaal fungeert. Zou er vooral moeite mee hebben als dat met de kerk in mijn geboortedorp zou gebeuren, mijn familie woont daar al eeuwen en generaties van onze familie zijn daar gedoopt, getrouwd etc. Voel mij ermee verbonden.

Martine Bakx zei

Toevallig heb ik vandaag geblogd over wasmiddel van plantaardige zeepvervangers. Omdat ik op zoek ging naar een recept met klimop... Er is een gratis boekje over zeepvervangers -> http://www.nageluk.nl/2017/08/plantaardige-zeepvervangers.html eigenlijk had ik gehoopt dat klimop heel erg lekker zou ruiken. Maar het ruikt dus naar niks :-(