Staphorst.

on woensdag 9 augustus 2017
Met zijn viertjes tuften we vandaag naar Staphorst. Oude ambachten kijken en naar de braderie en gewoon, lekker even eruit.

We kwamen eerst langs de Staphorster Kerkweg, dat is een weggetje door het veld, waarlangs vroeger veel mensen uit de omliggende boerderijen naar de kerk reden. Het weggetje kwam uit bij de kerk.

Maar wij stopten halverwege om te kijken naar het maaien.
Haha voor ons gesneden koek natuurlijk! We hebben dat uitgebreid hier op ons eigen land gezien!

Maaien, schoven binden, opzetten in gasten.


Alleen bij ons waren deze dames niet aanwezig, die in een tentje stapels pannenkoeken aan het bakken zijn voor de maaiers. Dat is een idee voor volgend jaar!

En dan pannenkoeken van roggemeel, met veel spek en stroop!!

In het dorp is ook van alles te zien. Het Staphorster stipwerk. Een geduldwerkje, zwarte stoffen versieren met een vast patroon van kleine kleurige stipjes. Je kunt hier die stempeltjes kopen.

En ideeën opdoen.

Er zijn vele vele kramen met de mooiste stoffen en met allerlei traditionele kleding. En kaarten en souvenirs. Ja het is ook voor de toeristen natuurlijk.

Op het terreintje achter Roel´s soevenirwinkel kun je je laten wegen in een echte waagschaal. Er worden steeds gewichten bijgelegd totdat de twee-armige balans helemaal recht hangt. Dan krijg je een waagbriefje met je gewicht.

Dat werd vroeger gebruikt voor goederen zoals kazen en zakken graan, zodat de handel eerlijk was.


Verderop wordt touw gedraaid. De kinderen mogen draaien en de touwdraaiers schuiven de klos naar voren en ineens ... is er een touw.


En kijk daar ligt onze eigen rogge! Die wordt hier vandaag gedorst. Die man doet het heel wat slimmer dan ik het doe! Heel handig, zo'n groot zeil! En tien schoven tegelijk dorsen in plaats van twee, wat wij doen.

Hij leert ons het ritme van het dorsen, twéé slagen kort na elkaar.Zo'n grote wan is ook handig, om het koren en kaf te scheiden.
Er is ook een dorsmachine ... maar daar is een band kapot. Vier heren staan hem te repareren. Uiteindelijk lukt het. Maar wij hebben geen tijd meer om naar het dorsen te kijken. Nou ja, volgende week nog maar een keertje langs gaan!Oude ambachten, zo mooi om te zien!

Maar je bent dan ook dubbel blij met je volautomatische wasmachine!! Je moet er toch niet aan denken dat je zo al je handdoeken en lakens moet wringen? Ook in de winter? Je houdt geen handen over!


Leuk zo'n uitstapje in eigen dorp. En ik heb weer een paar items gescoord voor zo'n traditionele dracht.

Vanavond zaten we weer achter een bordje groenvoer en daar kwam een leuke verrassing uit kruipen. Ja je moet niet kieskeurig zijn hoor, eten van het land is eten van het land!Allemaal heel hartelijk dank voor de tips en adviezen voor Brit. Het ging vandaag iets beter.

Morgen een update! 😊3 reacties:

Renske zei

Fijn dat het weer beter gaat met Brit. Ik ben benieuwd naar haar update.
Zo te zien hebben jullie een zeer gezellig dagje gehad. Heb je nu ook wwn Staphorst stempel gekocht? De waagschaal deed mij denken aan vrouwen wegen of ze te licht of te zwaar wegen, heksen dus.

Anoniem zei

Ik hoop dat de stijgende lijn goed doorzet en dat Brit langzaam aan weer opknapt, iedere dag een beetje meer. Ben benieuwd naar de update morgen. Je hebt gelijk dat oude ambachten leuk zijn om te zien, maar ik ben ook heel blij met mijn wasmachine, vaatwasser, diepvries ed.

Tamar Spijker zei

Wát leuk! Die oude ambacht dagen in Staphorst. En wat ben ik inderdaad blij met m'n wasmachine. Ha, ha.... die rups uit je eten. Ik heb het ook wel eens, een slakje over het hoofd gezien ofzo. Ieuw! Vooral als het bij een kind op het bord belandt. Leuk geschreven....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...