Ik en i´j ...

on woensdag 12 juli 2017

Afbeeldingsresultaat voor boeren pieck


Afbeeldingsresultaat voor zwaluw


Zwaluwen brengen geluk .... en waar zij nestelen slaat de bliksem niet in. Zei men vroeger.

Nou dan hebben wij geluk, want er zit een hele troef zwaluwen onder de kap. De hele dag door vliegt dat in en uit. Ik zet wegwijzers naar de moestuin. Pak die uienvliegen maar, en het prei motje, en het koolwitje en wortelvliegje en de bietenvlieg.

Haha, maar onze zwaluwen gaan gewoon hun eigen gang en ze scheren laag over het water van de Beentjesgraven, en ze sjirpen scherp, wat klinkt als ...  ik en i´j

Dat is Overijssels, en het betekent, ik en jij. Lief he?

Ja en zo hoef je nooit een thema te zoeken, want toen ik vanmorgen eenmaal die zwaluwen gehoord had, zag ik dat de hele dag overal ....  ik en i´j

Vanmorgen, toen het zo regende, en we binnen bleven, kijk nou mijn uitzicht ...
.... ik en i´j ...

Zodra het droog was gingen we de tuin op. Er is weer zoveel te doen. Op alle houtsnipper paden staan ineens nieuwe mannetjes en vrouwtjes. Inktzwammetjes zijn het volgens mij, want na een dag of twee krijgen ze van die zwarte snottebellen aan hun hoeden.

Ook hier weer, ze zijn altijd in groepjes, nooit alleen, ik en i´j


Ik ga vandaag alle paden weer even schoffelen. Maar dat is zó gebeurd, want op sommige vakken zoals bij de aardappels en de pompoenen, zijn de paden helemaal verdwenen.

Die pompoenen, die ranken nu zo snel, die ranken allemaal over het pad heen naar hun buren. Hallo hallo hallo. Het wordt één grote groene massa, geen individuen meer, alles zit aan elkaar vast en over elkaar heen.

Ik en i´j.

Bij de tomaten is het ook zoiets. Eén grote wirwar van groen geweld. En daar onder staat een enkele bloem, die de tomaten beschermt tegen indringers. Een sterk staaltje van solidariteit, in de plantenwereld.

Ik en i´j.Een koolblad houdt het water vast, alsof hij het beschermt, het water waar hij zelf van leeft. Wat een prachtige symbiose .... ik en i´j.

Onafscheidelijk zijn ook de bloemen die afsteken tegen de heldere blauwe juli lucht. Kamille, en de zomer, die twee zijn onafscheidelijk ..... ik en i´j.


Een plant die zich heel stevig omstrengelt met een draad, en zo naar boven kan klimmen. Ik en i´j.

En kijk daar heb je die grappige geiten op de wei, die zich de hele dag als één aaneengesloten kudde over het weiland verplaatsen. Gaat moeder overste, Kenau, naar links, dan gaat alles mee. En gaan de jonge geitjes naar rechts, de hele kudde volgt.

Eten doen ze ook samen. Altijd.

Ik en i´j.


Tuinbonen in een dop. Nooit alleen. In een groepje zitten ze in hun stevige hulsje. Je kan ze rustig een tijdje laten wachten na het oogsten. De huls is krachtig en flexibel, en de boontjes drogen niet snel uit.

Die van mij lagen al ruim een week te wachten op het doppen. Met de hele familie gezellig in de peul.

Ik en i´j.


Brit die ons volgt als een schaduw. We horen bij elkaar he baas? Ik en i´j.Zou het nou toeval zijn? Omdat je er nu op let?

Want bij het avondeten vanavond, kijk nou toch es ........

 ...... ik en i´j .....


7 reacties:

Anoniem zei

Zou zelf geen mooier uitzicht kunnen bedenken, schattig hoe Bekje en Brit samen in de mand liggen. Vond het fijn dat het gisteren eens een keer veel regende, goed voor de tuin en de natuur.

Barbara zei

Supermooi... :)

Mijke zei

Ohhhh die foto's van Brit en Bekje, smelt!! <3 Britt is echt een enorm mooie hond aan het worden zeg!
Hoe is het met de andere kittens afgelopen, en heeft de dierenarts nog gezegd hoe oud Bekje ongeveer is?

Clarien Cornelisse zei

Ja hoor die kittens zijn geen weesjes gelukkig. Ze horen bij een boerderij iets verderop. Die boerderijkatten slepen hun jongen soms het veld in. We mochten deze houden en mochten zelfs ook nog wel een tweede, maar toch maar niet gedaan. Bekje is kerngezond gelukkig en nu zo´n 7 of 8 weken.

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat een mooie pentekening van Anton Pieck, en wat een schattige foto's van hond en kat samen in de mand zo mooi. En zwaluwen ze hadden vroeger bij mijn Opa en Oma bij het watergemaal ook altijd een nest zo bijzonder vonden wij dat als kind om te zien . Hier op het dorp zitten ze ook . Fijne dag
Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Zem zei

Mooie post, Clarien!
En wat ontzettend schattig, dat kleine Bekje in de armen (poten) van Brit.
Weet je overigens hoe het destijds met de broertjes en zusjes in het veld is afgelopen?
Hartelijke groet, Zem.

Zem zei

Clarien, ik lees net je reactie op Mijke. Gelukkig dat het allemaal goed is gekomen met de poesjes, en dat jullie er zo'n schatje aan hebben overgehouden :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...