De Tomatendokter (2)

on dinsdag 4 juli 2017
De zon scheen uitbundig door de ramen naar binnen, maar ik had een strakke planning vandaag. Eérst binnen alles af en dan pas naar de tuin!

Maar we beginnen ..... met de tips van De Tomatendokter, deze dinsdag. Hebben jullie er al wat aan gehad? Dieven pas na het eerste blad snoeien? En dat je de tomaat opstart in pot en hem daar vrij lang in houdt? Want dan blijf jij de baas en niet de tomaat. 😊

Ik kreeg weer een mooie serie foto's en veel tips. Hier komen ze.
Wat je hierboven ziet zijn stekeltrossen, dat zijn trossen die zich delen. Dat zie je vooral bij cherrie tomaten en de gewone ronde tomaat. Dat is niet goed voor het evenwicht in de plant, dus daar knijp je de uiteindes vanaf.

Ik kopieer even een stukje van de email ....

In deze tijd zijn bij de meeste moestuinhouders de tomaten waarschijnlijk bij de derde,vierde tros en als je dan ziet dat de kop van de tomatenplant dunner wordt komt dit vaak door teveel jonge tomaatjes.
Wanneer dit doorgaat zal de plant veel groei inleveren en zelfs stoppen met de aanmaak van jonge aanwas van tomaten.
Omgekeerd is het dus ook dat geen of te weinig tomaten(vruchtzetting) een dikke kop van de plant geeft en ook dit is niet wat we willen.
Evenwicht begint al bij het snoeien van de eerste tros.
Bij cherrie tomaten op acht tomaatjes en bij de ronde(gewone) op drie en de vleestomaten op twee vruchten.
Daarna mag dit worden opgevoerd .
Van acht naar twaalf,van drie naar zes en van twee naar vier overeenkomstig de soorten zoals eerder genoemd.

Hierboven zie je heel mooi wat Tomatendokter bedoelt. Je snoeit de eerste tros op twee vruchten (vlees tomaat) en dan de tweede tros op vier en de derde op zes. Wat mooi ..... nooit geweten dat dat zo moest!

Bij onze eigen tomaten ga ik alle tips van Tomatendokter uitvoeren, dus ik hou je op de hoogte! Mocht je zelf vragen hebben over de tomaten reageer dan even of stuur een email. Wow ... dan krijgen we dit jaar misschien allemaal een prachtige tomatenoogst!

En dan ..... naar de tuin.


Eerst een rondje lopen, het is zo mooi op het land. En zo stil, nu de wind is gaan liggen.

De rogge is ook gaan liggen, een deel ervan dan ... helaas. Ik hoop dat het nog te maaien is. De rogge is wel heel mooi in de aren gekomen, het zijn mooie lange aren, helemaal gevuld met stevige graankorrels ... wat een prachtig gezicht!

Ik begin vandaag met het knippen van de hele rand om de moestuin. Hoe minder je daar hebt staan, hoe minder kans op slakken.

Het voederen der dieren, drie keer per dag. Het is een hele menagerie geworden hier en het kost allemaal veel tijd. Maar we hebben het er dik voor over. Enne soms wordt het je makkelijk gemaakt zoals Brit en Bekje die tussen de middag weer uit 1 bak aten.

Nou ja het is maar schijn hoor. Brit gromde wel. Afblijven! En Bekje heeft haar eigen bakje. Maar het is een leuk Kodak Momentje toch?

Eind van de middag ging ik aan die container en schuur beginnen.

Al snel zag het er hier uit zoals bij familie Flodder. En dan ligt alles buiten, gaat het al schemeren, en heb je ineens totaal geen zin meer.

Wat een troep en oud ijzer is het. Ja dat denk je dan omdat je moe bent en geen zin meer hebt.


Van alles zit er tussen.

Nou het zit er weer in. Het is zomaar ineens gezellig in de container! Nu het netjes is. Nog een kraantje en een kacheltje erin en je kan er wonen! 😊😊
Om half elf ging hij dicht. Weer een hoek af.
3 reacties:

Anita zei

Zo fijn de tomatendokter!!!
Ik heb dit jaar tomaten in de kas en tomaten buiten , experiment wat gaat het beste? Geen idee nog . In de kas heb ik nu wel grote vlees tomaten maar na 2 tomaten in 1 plant groeit er verder niks meer aan die plant wellicht dat alle energie naar die 2 tomaten gaat? Ik gok maar wat...hou dit item in de gaten en ga proberen alles toe te passen voor een goede oogst...kan ik lekkere pasta sauzen inmaken voor de winter...hmmm

Wonen en leven in Roemenie zei

Intressant stukje van de tomatendokter en heerlijk he weer iets opgeruimd.

gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Martijn en Christine zei

Wat heerlijk zo'n tomatendokter! ik ben benieuwd hoe ik het beste mijn tomaten kan leiden. Ze groeien nu tegen het dak van mijn kas aan, wat moet ik dan doen? Ze weer naar beneden leiden? Maar hoe? Of gewoon de top eruit halen? Warme groet, Christine

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...