De pannenkoek die je niet kado krijgt.

on zaterdag 29 juli 2017
Jaja we hadden dat mooi opgeborgen, die rogge, onder de kap.

Maar dan ben je er nog niet. Ten eerste, de kar was geleend en die moest terug. Ten tweede, de bult rogge daar links tegen die muur was wel erg dik. Dat graan was als eerste gemaaid, en er was toen een drupje motregen op gevallen.

En je wil niet dat de schimmel erin komt natuurlijk. Ook al omdat we dat lange gave stro nog willen gebruiken. Dus ......

De hele bubs uien verhuist naar een andere plek, en we gaan alles opnieuw indelen. Zoveel mogelijk lucht moet er bij die schoven kunnen komen. Dus ik wilde het maar nét zo op zetten als op het land. Twee schoven tegen elkaar, en dan lange rijen maken.

Hoe maak je lange rijen? Een touw spannen en daar de schoven tegenaan?

Of, zoals hierboven, een rekje maken en daar tegenaan stapelen?

Zo begon het, maar uiteindelijk heb ik die touwen en rekjes achterwege gelaten. Als je steeds meer schoven opzet, gaat het vanzelf beter. De rijen worden steeds steviger en hebben dan geen steun meer nodig.

Veel van de schoven waren losgeraakt. Die moesten allemaal opnieuw gebonden worden, en dat is echt een leuk werkje.


Eerst moet je zo'n bundel stro eromheen wikkelen. Zorg wel dat je goed lang stro hebt of vlecht twee kortere bundels in elkaar.

Dan twee of drie slagen om elkaar draaien, en hup, erachter langs steken. Het zit dan echt vast!


Nou, héél langzaam, gaat het erop lijken. Alles in rijen, niet te dik.

We eten tussen de middag een pannenkoek van eigen rogge. Je maalt pp twee handjes graan, meng dat met een flinke scheut melk, snufje zout en een ei, klutsen, en dan even wegzetten.

Spek hadden we niet. Jammer!! Maar wel salami. En nog een schaal gare boontjes.

Bak spek of salami uit, voeg wat groente toe zoals tomaat, uien, bonen, courgette, nou, wat je hebt. Kort meebakken, en dan giet je het beslag erop. Mooie dikke laag.

Niet al te snel bakken, want de binnenkant moet wel goed garen. Leg er eventueel een paar minuten een deksel op.

Omkeren gaat lastig. Er zitten niet zoveel gluten in de rogge dus de pannenkoek breekt makkelijk in stukken. Bij mij wel tenminste.
ALTIJD stroop erover! Stroop maakt de roggepannenkoek helemaal af. En aan één zo'n ding heb je echt genoeg!

's Middags komt Henk een deel van de schoven halen. Dat wordt opgeborgen op De Zonnehorst. Mooi, de kar kan terug, en de rogge onder onze kap staat mooi gespreid. Lange rijen, drie schoven dik.Nee, de pannenkoeken krijg je niet kado ..  De hele zaterdag weer bezig. Maar wel leuk werk.

Het zijn toch net Madammekes .... die schoven met hun grappige zandloper figuurtjes ..... allemaal een mooie bos krullen ook nog!

Weer klaar.

We gaan nog een eindje rijden door de mooie rietvelden achter Meppel. Want er was ook nog die boomgaard ... ergens in een van die dorpen ..


Er is niemand thuis maar we mochten doorlopen.

Wat een prachtige en goed onderhouden boomgaard! De oude bewoners hebben hier echt veel tijd en aandacht aan gegeven. Eerst even een inspectie van het ooft ..


Het fruit is nog niet rijp. Het zijn meest peren, wat appels, veel pruimen in verschillende rassen, een paar grote walnoten. Prachtig mooie bomen, goed gezond. Goed gesnoeid ook.

Aan de rand is nog een kleine moestuin omheind door druivenranken. Ook al zo netjes onderhouden.

Ik zal hier binnenkort weer langs gaan als het fruit gaat rijpen. Misschien wil de eigenaar wel groenten in ruil voor al die vruchten.

En dan weer naar huis, want het kriebelt onder onze kleren en ook in mijn laarzen kriebelt het. Dat komt door al die weerhaakjes in de rogge, die kruipen overal dwars doorheen.

En in mijn laarzen zit gewoon .....
..... nóg meer rogge! Een handvol wel. Voor de nijnen.

Ik hoop dat je zelf ook een mooie zaterdag hebt gehad, ondanks het spatje regen. Fijn weekend! :D5 reacties:

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Wat een heerlijke foto's jammer dat de geuren er niet bij zitten hahaha. Fijn weekend groet El

M.A.C. zei

Ha clarien
I would like to make my compliments for another great blog
With beautiful pictures
I enjoy it all the time

Thank you and have a nice weekend

Anoniem zei

Wat is het platteland bij jullie echt prachtig en nog zo onbedorven. In de streek waar ik woon is het erg eentonig, in de zomer rij je over de plattelands weggetjes tussen muren van mais door en bij de boerderijen stikt het van de (mega)varkens en pluimvee stallen. Ongezond voor mens en dier en dan je blij dat je de geur niet kunt ruiken. Lijkt mij geweldig om in de streek bij jullie te wonen, frisse lucht en nog een ongerepte omgeving.

Clarien Cornelisse zei

Anoniem dat klopt zeker, hier in Overijssel is het landschap heel afwisselend en zijn de boerenbedrijven meestal kleinschalig ... maar je moet wel bedenken dat je op een blog wel de mooiste plaatjes te zien krijgt hoor!

Misschien is het een idee om door je eigen omgeving te rijden en een keer te kijken met ´blogger´ ogen en de mooiste hoekjes te fotograferen. Want die zijn overal, zelf op de erven van de megastallen. Een klein katje bijvoorbeeld of een paar bloemen. Of de lucht, of een sloot.

Maar het is waar wij wonen hier in een van de mooiste streken van Nederland. Er is hier (nog) best wat te koop hoor. En werkgelegenheid is hier ook! :D

Anoniem zei

Ik geniet ook van al de mooie natuur die hier nog wel is maar het is jammer om te zien hoe de vlees industrie zo,n grote stempel op het platteland heeft gedrukt. Wij zijn nu inmiddels 50plus en door specifiek werk en leeftijd gebonden aan dit gebied maar als ik jong was en overal kon gaan werken en wonen, vertrok ik naar een mooiere streek waar nog rust en ruimte is. Nederland is zo mooi, zoals Gelderland, de Veluwe, Friesland en Overijssel waar jullie wonen. Vind het altijd leuk om te lezen dat jullie zo genieten van jullie nieuwe huis en omgeving en het zo waarderen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...