Mannen en Schapen

on zaterdag 20 mei 2017
Alsof ze hier al jaaaren wonen. Gewoon, aanschuiven aan het ontbijt. Kibbelen over de route, en in hoeveel tijd ze die gaan fietsen.

'Honderdveertig kilometer, om negen uur weg om twee uur thuis.' zegt Paul.
'Half twee.' zegt Pieter. 'We zijn geen watjes.' Altijd mekaar een beetje op stang jagen, dat hoort zo.

De magen en de fietsbandjes zijn gevuld. De heren zijn er klaar voor.Nou da-ag! See you later!!

Nicolette en ik gaan naar Staphorst. Beetje de tourist uithangen. Zij is er nog nooit geweest en ik laat het haar graag zien. Ook moeten de voorraden worden aangevuld want alles is op.

En daarna mogen we bij een dorpsgenoot kijken bij het schaapscheren. Dat is echt mooi om dat een keer van dichtbij te zien! De boer laat ons eerst zijn moestuin zien, en de oude schuren vol met spullen uit een ver verleden.

Ja als je schuren hebt, dan kun je dingen bewaren.

Hij heeft ook van alles zelf gemaakt, tot en met van die bezems van berkentakken. Onthouden!

En kijk Nic! 😊

Maar goed. De schapen.

Fantastisch om te zien hoe die vakkundig en snel uit hun dikke jas worden geholpen. Het schaap wordt op haar kont gezet, en hopla daar gaat de wol. De jonge schaapscheerder doet het zo behendig, het lijkt net alsof hij mouwen en broekspijpen afstroopt.


Heel voorzichtig rondom de uiers van de ooien, en en rondom de edele delen van Onslow, de volwassen ram.

Ook van Onslow blijft maar de helft over. Maar als zijn dikke jas uit is zie je wel veel beter dat mooie patroon op zijn huid. Die mooie zwarte vlekken.   


Ik hoop voor de dames schapen dat deze Onslow wel wat actiever is dan zijn naamgenoot!  😉😉


Afbeeldingsresultaat voor onslow quotes


Als de schapen geschoren zijn zie je, en voel je, heel goed dat vet op hun huid. Een dikke laag wolvet, oftewel lanoline. Het zijn een soort van gele korreltjes op de huid. Mensen hebben dat zelf ook, en bij ons heet het gewoon talg.

Het is heel prettig op je huid, dat wolvet, en je huid neemt het goed op. Heel fijn voor droge tuinwerk handen!

De vachten zijn enorm! Sommigen wegen wel vier kilo. Dat moet voor zo'n schaap enorm opluchten dat die dikke jas uit is.

De schaapscheerder vertelt dat sommige boeren hun schapen in de winter scheren, als die op stal staan, want dan is er ineens veel meer ruimte! Ja dat kan je je wel voorstellen als je het verschil ziet!

Ik krijg een paar grote zakken mee met vachten. Leuk!! Een paar om weg te geven en een paar om te houden. Wat we ermee gaan doen?

Nou er komt vast wel een leuke tip van een van jullie!

We zijn net op tijd thuis om met de heren tegelijk weer aan tafel te schuiven. Het lijkt wel alsof we alleen maar eten dit weekend.

Eten, kletsen, opruimen, en dan gaat een deel van de club weer op huis aan. De rest blijft nog een nachtje en fietst morgen terug naar Bussum.

Bikkels hoor!!


Het was super gezellig met jullie! Doen we gauw weer over en dan alle vrouwen meenemen graag. Gaan wij weer op zoek naar iemand hier in de buurt die net een leuke klus aan het doen is!

Voor nu, het worden prachtige dagen, a wonderful world

Geniet ervan, fijn weekend!


2 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Het schapen scheren is leuk om te zien en het schaap is blij dat hij zijn jas kwijt is. Op de kinderboerderij de werf hebben wij het gezien .Ga je de vacht spinnen tot wol ? Er zijn mensen die dat doen .Leuk de fietsploeg en de takkenbezem .Grappig die worden hier zonder en met steel verkocht op de streekmarkt.
gr Henriette
www,onsleveninroemenie.blogspot.ro

Barbara zei

Hi Clarien,
Die vachten zouden misschien de vulling van een lekker dekbed kunnen worden of van een heerlijk naar schapen geurend kussen - hmm nu al zin om daarop te slapen :).
En vilten, dat is ook erg leuk en praktisch. Je kunt plat vilt maken en daar van alles uit knippen, maar je kunt ook meteen in model vilten: een theemuts, sloffen, eierdopjes, een hoed etc.
Heel lekker om te doen dat vilten, vooral met een gezellig ploegje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...