Losse eindjes.

on dinsdag 30 mei 2017





´Hoelang kun je poepsoep bewaren?'
'En wat doe jij er allemaal mee?'

'Moet je de zuurdesem elke dag voeden, en wat doe je dan als je een hele tijd geen brood bakt?'
'Help er zit schimmel op mijn zelfgemaakte azijn.'

Ik krijg nogal wat vragen in de mail. Eéns in de zoveel tijd zal ik die hier antwoorden. Vandaag is zo'n dag, van losse eindjes. De meeste vragen komen van de DIY dinsdagen. Hoe gaat het verder met die projecten?




Maar ik laat eerst even de 'vangst' van vandaag zien. Zoals je weet tap ik water uit de sloot, emmers en emmers vol ... en daar zitten dus ook kikkervisjes in. Ze blijven in het vergiet zitten, en gaan terug in de sloot. Maar eerst staan die kleine dikbuikjes te wachten in een emmer.

Brit staat er met haar kop boven, ze steekt haar snuit erin, maar de glibberige visjes krijgt ze niet te pakken. Met een plons belanden ze weer in de Beentjesgraven, om mooie dikke kikkers te worden! Tabee visjes!!

En dan. De vragen uit de mail.

We beginnen met de poepsoep. Hoelang kan je die bewaren? En wat doe je er mee?





Zelf bewaar ik het de hele zomer. Er staat altijd ergens een emmer met opgeloste koemest. Als er wat van gebruikt wordt vul ik het weer aan met slootwater en een klein beetje mest. En zodra ergens op de tuin een 'tekort' is, dan gaat daar wat verdunde poepsoep bij.

Zoals bij het bedje prei, wat je boven ziet. Die prei die groeit haast niet. Dat bed heeft te weinig mest gehad en daar giet ik dus wat verdunde gier bij. Je giet het niet op de planten, maar op de aarde, er tussen in.

(even tussendoor) Kijk hoe mooi de capucijners bloeien! Het zijn de 'Blauwschokkers' die bloeien blauw en roze. En de peulen zijn diepblauw.





Volgende vraag.  Het zuurdesem. Wat doe je als je een hele tijd geen brood bakt?

Haha als je eenmaal in het ritme zit zal dat niet vaak gebeuren ... dat verse brood is zoooo lekker!! Gewoon elke 4 dagen brood bakken dan kom je precies uit met je zuurdesem! :D





Maar eerlijk is eerlijk ... ik kom er zelf ook niet altijd aan toe.

Wat ik doe, als ik weet dat ik voorlopig geen brood bak dan gaat de pot met zuurdesem in de koelkast. In plaats van elke dag bijvoeden, geef ik nu om de 2 of 3 dagen een eetlepel roggemeel en een klein beetje water. Het moet een dikke pap blijven.

Roeren, en terug de koelkast in. Op de dag dat je brood bakt haal je het er 's ochtends uit. Laat op kamertemperatuur komen, gebruik de hoeveelheid die je nodig hebt (voor 1 brood ongeveer 200 mg) en doe de rest weer in de koelkast.

Je kunt het zelfs invriezen! Als je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Het blijft leven!





En dan de azijn. Hoe gaat dat verder?

Je hebt een aantal weken geleden een pot water met appelschillen en suiker in de warmte gezet. Wat gebeurt er?

Uit de lucht komen daar gisten en azijnzuur bacteriën bij. In het begin zal er misschien wat schimmel op de schillen komen, maar er komen steeds meer azijn bacteriën en uiteindelijk wordt het zo zuur dat alles schimmels en gisten doodgaan.

Maar zelf zeef ik toch na een week of vier de schillen eruit. Gewoon, het ziet er dan mooier uit.








Door de werking van de bacteriën ontstaat azijnzuur. Het wordt zuurder en zuurder.

Officieel mag je het 'azijn' noemen als er meer dan 4% azijnzuur in zit. Hoe weet je dat het klaar is? Nou neem een slok en als je mond vertrekt in een grimas .... dan heb je azijn! 😊😊

Jaaaaaren houdbaar en mega mega gezond!


5 reacties:

Tante Trijns zei

Bedankt voor je duidelijke info weer! Ik geniet erg van je blog en vindt t heerlijk dat je alles zo duidelijk uitlegt. Terwijl het ook heeeel erg leuk is om te lezen, je hebt een leuke schrijfstijl! 😃
Zou je alsjeblieft mijn vraag ook in de toekomst eens willen beantwoorden? Ik ben namelijk benieuwd wat je heeft doen te besluiten te stoppen met de bokashi-emmers. Ik ben zelf net gestart en was lekker van start gegaan door alle enthousiaste verhalen op internet.
En vraag 2 mbt hetzelfde onderwerp: mag je er álles in doen? Ook bijv. kliekjes als macaroni met saus, of een appel met een bruine plek (is dat niet een schimmel die je er dan tussen doet?)
Ik zou het erg fijn vinden als je me hier verder in zou kunnen helpen.
Héél veel succes met je tuin, jullie huis en natuurlijk ook je heerlijke blog!
Groetjes!

Anoniem zei

Weet je wel zeker dat het slootwater schoon genoeg is om te gebruiken in je tuin? Dat er dus geen zware metalen o.i.d. in zitten?

Ineke zei

Voor een ieder die eens goed de basis van zuurdesem brood bakken wil leren: de oplossing: www.edwinbaktbrood.nl
Ik ben daar 1 dag geweest en ik bak minimaal 1 x per week 5 broden.
Hij gaat ook beginnen met stokbroden en croissants. ( heel lekker )
Je krijgt recepten, starter mee en een tas vol gebakken brood.
En het allerbelangrijkste is dat je alles vol geduld en liefde voor het brood wordt uitgelegd.
Workshops worden aan maximaal 2 personen per keer gegeven. Dus je krijgt alle aandacht. En het is niet duur.
Jammer dat ik geen foto kan bijvoegen. Maar het smaakt heerlijk.
Hartelijke groeten.
Ineke.

Clarien zei

Dankjewel Ineke voor de toevoeging! Ik ga daar ook es kijken!

Wat betreft de vragen,

anoniem of de Beentjesgraven chemie vrij is weet ik niet zeker. Wel zijn de sloten in Nederland steeds schoner door allerlei wetgeving. En er is in de Beentjesgraven veel aandacht voor natuurvriendelijke oevers, visvriendlijkheid, ed. Ik denk wel dat het water goed genoeg is.

Tante Trijns de Bokashi is één van de mooiste dingen die je voor je tuin en bodem kan doen. Waarom ik ermee gestopt ben is omdat we nu op een boerderij wonen en de grote mestbakken hebben. En erg veel groencompost wat niet allemaal in de Bokashi past. Maar ik kom daar nog op terug!

Tante Trijns zei

Bedankt voor je reactie! Ik kijk uit naar de rest 😃 (Zowel mbt de bokashi, als toekomstige blogs! Ik geniet er erg van!)
Groetjes