DIY dinsdag.

on dinsdag 2 mei 2017






Wat kun je allemaal zelf maken?

Wasmiddel en allesreiniger en glasreiniger hebben we al gehad. En bouillon en sla dressing. En (paardenbloem)bier.





cider .... van appels .... beetje ontploft

Wat nog meer? Wat zijn dingen die je veel gebruikt?

Azijn. Heel makkelijk. Kruidenzout, kruidensuiker, kruidenhoning, kruidenboter. Je eigen thee. Basismuesli. En zuurdesem, om brood te bakken. En ketchup en mayonaise en mosterd en pindakaas. Allemaal doodsimpel. En je kunt je eigen variaties maken.

Spicy pindakaas. Daslook mayonaise. Curry ketchup.

Maar ook je eigen kruidenshampoo en huidcrèmes en lippenbalsem. En dingen zoals yoghurt en verse kaas. En licht medicinale kruidensiropen voor allerlei kwaaltjes. Of tincturen, kruiden op alcohol.










piepjonge kaas


Boter maken. Kan heel ingewikkeld zijn. Maar ook heel simpel. Giet volle melk met wat room in een fles, en dan schudden, terwijl je Boer Zoekt Vrouw kijkt. Schudden schudden, en ineens drijven er klontjes boter in!

Bijna alles wat je gebruikt kan je zelf maken. Zoek een omschrijving op internet en dan gewoon proberen. De eerste keer ben je er urenlang mee bezig en gaat het soms mis. Maar de tweede of derde keer lukt het. Je begint met één ding en voor je het weet ben je avond aan avond aan het DIY-en.









En heb je je keukenplanken en koelkast vol met je eigen spul, waarvan je precies weet wat erin zit. Grappig bijvoorbeeld .... als je je huidcrème ook kan eten!

Voor mijn eigen DIY projecten is er maar één voorwaarde .... het moet wel rapido gaan! Projecten waar je maanden mee bezig bent doe ik niet. Dat gaat mis, komt achter in de kast, krijgt te weinig water, gaat schimmelen, enzovoort.






Fermenteren ... is een perfecte manier om vers voedsel te bewaren en gezond te houden. Maar soms duurt het lang. Zoals zelf sojasaus maken. En ketjap. In Japan zijn ze daar wel een jaar mee bezig, met een goeie kwaliteit sojasaus.

Andere fermentaties gaan sneller, zoals zuurkool en azijn en gemberbier en zuurdesem.

Vandaag gaan we een zuurdesem starter maken. En dan over een dikke week .... een knapperig desembrood bakken. Doe je mee?

Je hebt nodig, bloem, water, weegschaal, een pot, een elastiek, en een lapje stof.





Weeg 50 gram bloem af en 50 ml water, roer het tot een papje in de pot, en sluit af met een kleurige lap en elastiek.

Wat je nu gemaakt hebt is eigenlijk ..... aas. Waarmee je gisten gaat vangen, uit de lucht van je eigen keuken. Als je nou een smetteloos type bent, met een brandschone keuken, dan zal het moeilijker zijn om zuurdesem te maken.

Gebruik dan roggemeel in plaats van bloem, want daar zit wat meer gist in. Vanaf morgen gaan we zuurdesem verder voeden met roggemeel, dus als je meedoet, koop dat alvast.




En op de tuin .... ben ik met palen bezig. Dat zie je morgen wel!


6 reacties:

liz zei

Is het niet nodig om volkorenmeel te gebruiken om desem te maken? Want dan ga ik het ook eens proberen met gewone tarwebloem. NB: ik maak mijn eigen verf met eidooier, water en azijn, zolang er geen pigment bijzit, kan je die dus ook als mayonaise gebruiken. grtn Liz

Eigenwijzehuisje zei

Ik doe met je mee met de zuurdesemstarter, want dat stond hier ook op de planning!

missc50 zei

Ik snap niet hoe andere mensen dit doen. Ik zou ook graag zoveel mogelijk zelf willen maken. Maar ik werk bijna fulltime. E
n heb twee honden. Dat lukt me dus maar af en toe.

Clarien zei

Liz ik ben gisteren begonnen met bloem omdat iedereen dat meestal wel in huis heeft. Vanaf nu bijvoeden met volkoren, namelijk roggemeel. :)

Missc50, de zuurdesem maken kost niet veel tijd. Nu kun je misschien wel meedoen?

Naomi zei

Leuk! Ik heb al jaren een desemstarter, maar kijk gezellig mee.

Wonen en leven in Roemenie zei

Leuk hoe je steeds weer nieuwe dingen op je blog zet. Hier zie je eigenlijk geen zuurdesembrood , alleen maar gewoon brood of met aardappels door het deeg heen . Hier vinden ze zuurdesembrood niet lekker dus lees ik deze keer alleen mee .

Gr Henriette