Do It Yourself Dinsdag.

on dinsdag 4 april 2017




Vanmorgen vroeg was ik bij mijn nichtje aan het koffiedrinken. Ze weet veel van bloemen, en we wandelden door de tuin. Alles zag er zo keurig verzorgd uit, en al zoveel kleur en zoveel bijtjes .... ik werd er jaloers van.

Dus ... dan vraag je natuurlijk om hulp. Of zij mij af en toe een paar uurtjes kan komen helpen met de bloemen in onze tuin. Die bloemen die zo belangrijk zijn, maar waar ik amper aan toe kom. Dit jaar.

Nou, dat wilde ze wel. Kijk, zo doe je dat. Gewoon vragen.





Nou tot snel ziens lieve nicht, enne bedankt voor de gezellige ochtend en de verwennerij!!

En vanmiddag .....  shoppen op het weiland, want ik wilde vandaag twéé DIY projecten laten zien. En daarom moesten we eerst even ..... paardenbloemen plukken!







Er groeien steeds meer paardenbloemen op het weiland, want dit jaar mag alles daar gewoon groeien wat er wil groeien. Dus ook alle bloemen en kruiden. Je ziet al heel wat bijen op de paardenbloem, dus ik heb niet al te veel planten geplukt. Zo één op de tien plantjes. Het is een een vroege bloeier en daarom erg belangrijk voor de bijen en andere vroege insecten.

Paardenbloem. Een schitterend plantje!! Ze zijn BIZAR geneeskrachtig, wist je dat? Zo bomvol mineralen .... dat wil je niet weten. Echt, voor onze gezondheid is hij goud waard. Ik snap niet dat mensen hem altijd zo driftig uitrukken en er vanaf willen. Je zou hem als diamanten moeten koesteren!!

Hij heeft zoveel te bieden! Eet een voorjaar lang paardenbloemen en je haar gaat glanzen en je huid ook. Je wordt helemaal vitaal. Pure gezondheid van binnenuit!! Magnesium, kalium, fosfor, calcium, name it, het zit er allemaal in!! 😊😊








Mijn eerste project dit jaar is dus ...  paardenbloembier.

Recept van internet, je vindt het hier. Ik heb het iets aangepast. Begin met paardebloem verzamelen. In het recept staat 30 plantjes, ik heb ongeveer een kilo geplukt. Als je gaat plukken, doe dat dan op een plek waar ze in overvloed zijn en laat genoeg staan voor de bijen. Je kan ook nog even wachten. Ik ben nogal vroeg dit jaar, gewoon, omdat ik al die bloemen vanochtend zag staan op het weiland.

Als je nog twee of drie weken wacht is het overal vergeven van de paardenbloemen, en hebben de bijen ook alweer andere bloemen.




Het tweede DIY project ..... is wasmiddel.

Ben je een trouw bloglezer ... dan heb je die al eerder gezien hier.  Maar geeft niet, het is elke keer toch nét weer anders. Dit jaar doe ik het heel simpel met dat wasmiddel. Dat komt ook omdat ik al mijn spulletjes nog niet teruggevonden heb in de verhuisdozen.

Je hebt nodig, één stuk zeep, 100 gram soda, en een paar grote lege flessen.






Je kunt biologische zeep gebruiken, maar voor deze eerste keer houden we het even simpel met een stuk Sunlight huishoudzeep, wat lekker naar citroen ruikt. Nou, rasp de zeep.

Dat is eigenlijk het meeste werk. Je hebt nu 150 gram mooie zeepvlokken, wat je ook zó als zeeppoeder kan gebruiken. Maar als je vloeibaar wasmiddel wil, dan moet je nog een stapje verder.





Schud de vlokken in een pan met twee liter heet water en laat het oplossen. Niet teveel roeren want je wil niet teveel schuim.

Voeg nu nog 100 gram soda toe en laat oplossen. Ik gebruik die van de natuurwinkel maar je kan alle soorten soda gebruiken. Na het oplossen wordt het een gelei-achtige massa.





Nou. That's it!

Giet in beide flessen drie liter heet water en dan in beide flessen de helft van de gelei. Goed schudden. En wegzetten, en zolang het warm is elk uur even opschudden.

Mooie frisse vloeibare zeep voor je wasgoed. Eén wasbol vol per was. Het heeft door de soda een iets blekende werking, dus voor de bonte was zou je nog een fles kunnen maken zonder soda.

Geurtje erbij? Giet er wat etherische olie bij als het nog heet is. Ik gebruik zelf altijd sinaasappelolie en citronella. Maar ja die kon ik nu dus nog even niet vinden.




Ja en dan het bier.

Bier maken is heel simpel. De basis is gist .... en suiker. Daar kun je alcoholische dranken mee brouwen, van bier en cider, tot wijn, en sterkere dranken als jenever.

Verder voeg je plantaardig materiaal toe voor de smaak en ook voor gisting. Bijvoorbeeld de druif voor wijn. Omdat daar ook al aardig wat suiker in zit hoef je bijna geen suiker meer toe te voegen. En in en op druiven zitten veel gistcellen, dus extra gist heb je ook amper nodig.

Maar in principe kan je dus van veel planten bier en wijn maken. Ook van brandnetels, van peterselie, van gember, van allerlei kruiden en bloesems ....






..... gewoon aan de gang gaan. Harststikke leuk!!

Nou wij maken dus bier van paardenbloemen.

Je hebt nodig, een kilo (ongeveer) paardebloemplanten, liefst met wat bloemen. Twee citroenen, een stuk gember, een pond suiker en twee zakjes gedroogde gist.

De planten eerst goed wassen. Breng intussen een pan met 5 liter water aan de kook.






In de pan gaan de schilletjes van 2 citroenen, de gember in plakjes gesneden, en een pond suiker. Geeft niet welke soort, zelf gebruikte ik dit keer rietsuiker.

Dan gaan die gewassen planten erin, met bloemen en blad en wortel en al, en bij het roeren voel je je net een heks!! Zo'n schuimende massa groen .... al die dampen .... en er zat ineens een zwarte kat op mijn schouder ....





Nou. Verwacht niet dat het allemaal gelikt gaat zoals je in sommige DIY's wel es ziet, met een mooie schone keuken enzo .... welnee.

Je moet die hele massa zeven door een vergiet met daarin een doek, en dan gaat er geheid een kwart over je aanrecht. Zorg dus altijd voor voldoende poetslappen binnen handbereik, als je aan het heksen gaat!!





Maar goed. Zeven door een doek, laten afkoelen, en dan het sap van die twee citroenen erbij, en de inhoud van twee zakjes gedroogde gist.

Roeren, doeken erom, en op een warme plek wegzetten. Een dag of wat. Hangt er van af hoe warm het in je huis is.





Wordt vervolgd!

ps bier kan je maken van bijna alles ..... sommigen maken zelfs bier van .... gerst .... en hop!! Tsssss.

1 reacties:

Dufraing Marc zei

Misschien een volgend project - van paardebloemen kun je heel lekkere gelei maken! Hier in FR lopen de paardebloemen op hun einde - we hebben de voorbije weken al 2x heel lekkere gelei gemaakt. Hier verkopen ze zelfs 'gecultiveerd' paardebloemenzaad voor in de groentetuin. Dat heb ik nog niet geprobeerd.