Koffie en ui.

on woensdag 15 maart 2017


 


Nu de buitendagen weer beginnen, begint bij mij de koffieverslaving weer. Al die buitenlucht ... daar word je mega slaperig van. Tukkie doen op de bank? No ma^am ... geen tijd voor!

's Ochtends een paar koppen koffie, en 's middags, in plaats van thee neem ik ook liever zo'n pittig bakkie, om de ogen open te houden!

Vanochtend heel vroeg liepen we al buiten, Brit en ik, op een achterweggetje achter Staphorst. Het valt op hoeveel mensen hier dieren hebben. Op veel van die smalle lange akkers achter de boerderijen staan geiten, paarden, van die mooie lakenvelder koeien, ponies.

Het steekt aan! Van geen-dieren-mensen worden wij ook steeds meer dieren-mensen. Heel benieuwd wat we volgend jaar aan levende have hier op ons eigen boerderijtje hebben rondlopen!
Maar voorlopig is er nog geen tijd voor dieren. Eerst moet die tuin!

Vandaag kwam mijn nieuwe collega Miriam weer, die zoveel weet over natuurvoeding. We hebben wat bedden uitgeharkt, en de raapsteel gezaaid en radijsjes, en rucola en meirapen. Ja dat kan allemaal al hoor, het is al half maart!!

Lentemaand!

En er zijn wel duizend plant-uitjes de grond in gegaan.

Wat we met al die uien gaan doen? Nou opeten. En wat weggeven. En lekkere soepjes van maken voor al het bezoek wat langskomt! Uientaarten, uienbroodjes .... en een groot deel van de uien eten we heel jong, als bosuitjes. Die zijn over een maandje al te oogsten, let maar op!

Zie je ze zitten, die uitjes? Even inzoomen?Ja zo'n ui, dat is eigenlijk een bladgewas! De bol bestaat uit verdikte bladeren, in een gedroogde schil. Mooi hoor, een ui. Lekker ook.

We konden vanmiddag ook buiten ons boterhammetje eten. Met een bak sla erbij. Miriam is ook zo'n super-gezonde!

Ze had een boek meegenomen dat ik graag wilde lezen. Nu nog even tijd er voor maken.

Het gaat erover, dat in onze westerse cultuur de medische tak zich richt op genezen van ziekte, in plaats van proberen te voorkomen dat je ziek wordt. Eigenlijk ben je te laat, als je pas maatregelen neemt als je al ziek bent.

Natuurlijk kan je niet alle ziektes voorkomen, maar een heleboel wel, door een gezonde levensstijl. Oja ..... en door die eigen moestuin he, in je achtertuintje! Elke dag een paar verse blaadjes of kruiden van eigen kweek, en je bent al een eind op weg.

Als je geen plek hebt of geen tijd voor een moestuin, leer dan wat over wilde eetbare planten, en neem gewoon regelmatig een hapje natuur.

Zoals deze ... de eerste paardenbloem op ons weiland. Nou ik heb hem maar niet opgegeten. Want dat is ook zo sneu, ben je de eerste, hartstikke trots natuurlijk, verdwijn je meteen in een gulzige maag!


Over onze verbouwing .... ben je daar benieuwd naar? Nou je kan het morgenavond allemaal zien, op npo 3, om 20.00. Nederland Verbouwt, en wij ook. (heel eerlijk gezegd is er volgens mij geen bal aan maar ja)

En nu ..... even kijken wat het geworden is vandaag!!

9 reacties:

Anoniem zei

Wat is jullie huis mooi geworden, geniet ervan.

liz zei

o grappig, ik ga zo ff kijken! :)

Anoniem zei

Hoi Clarien,
Wat leuk, ik zappte wat op de televisie en daar kwam ik jou tegen en jullie prachtige nieuwe huis. Ik volg je leuke blog al een tijdje en vond het altijd al zo leuk om de foto's te zien van jullie nieuwe plek en de verbouwing. Met het televisieprogramma kon je nog eens extra goed zien hoe mooi jullie wonen en hoe blij jullie zijn met jullie nieuwe plek. Ik vond het erg leuk om te zien!
Veel groeten, Benedicte

Daniëlle Reijnders zei

Ontzettend leuk om ook eens op deze manier mee te kijken! Je ziet de ruimte pas echt als je er doorheen 'wandelt'.

Voor en tijdens onze verbouwing maakt mijn man geregeld video-opnames (ik vergeet om van mijlpalen zelfs foto's te maken...) Komende Vaderdag 'één jaar later' na aankoop van het huis, projecteren we alle foto's en video's op een muur, tussen de hapjes en drankjes.

Je hebt het ontzettend goed gedaan, heel natuurlijk, alsof je een vriendin rondleidt. Knap hoor met een camera op je neus!Ik weet niet of ik je dat na zou doen.En... leuk hoe Brit dan uiteindelijk toch de show steelt :)

madelief zei

Wat een leuk mens ben jij en wat een tomeloze energie heb jij. Vond het leuk om je stem ook te horen, hij past bij je😉 warme groet, Madelief.

Clarien Cornelisse zei

Lief lief! Dankjullie wel. Ik moet eerlijk zeggen dat ze er iets moois van hebben gemaakt, want zo vlotjes ging het helemaal niet. Goed knipwerk zeg maar. :)

Helena zei

Haha goed knip en plakwerk.... Volgensmij ben je gewoon een natuurtalent (maar ik moet nog kijken. Hopelijk is het op uitzending gemist)

Annemieke zei

Leuk om een keer het mens achter de verhalen te zien. Geniet van jullie prachtige plek!
En fijn dat wij via deze weg mee mogen genieten.

Elzemarie Boender zei

Omdat ik een beetje ziek ben zit ik je volledige blog te lezen. je moet toch wat he. En dan maar liefst wat leuks lezen! En ineens zie ik het boek langskomen wat jij zo graag nog eens wilde lezen. Hé dokter wordt wakker. Van Umut Evren nefertiti. Maar eigenlijk van Jeroen Morssink. Laat Jeroen nu mijn partner zijn. Nou ja zeg. Ik kan je verklappen dat hij nu werkt aan het laatste deel van zijn trilogie. Dank voor je heerlijke blog! Liefs Elze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...