We gaan weer beginnen! (5)

on dinsdag 14 februari 2017



Grappig he die hartjes ..... heel toepasselijk op Valentijnsdag .... het is boekweitzaad. Ze zijn best lekker, zo rauw uit het handje!

Dat het voorjaar eraan komt, dat merk ik altijd als eerste aan de planten in huis. Die krijgen een shot zonlicht, en gaan ineens harder groeien. De aloe's groeien uit de potten, die moeten verhuizen.






Grotere pot en verse aarde. Ze kunnen wel 40 centimeter hoog worden, en ze zijn ook altijd vrij wiebelig ... dus neem bij voorkeur hoge potten. Zodra er geen nachtvorst meer komt kunnen ze naar buiten.

Je zal zien met vier plantjes hebben we in no time een grote aloe vera familie, want ze vermeerderen zich als gekken.

Er zijn nog meer tekenen van het komend voorjaar. De uien en de knoflook lopen ook al uit.






Het begint te kriebelen ..... laten we weer iets gaan zaaien vandaag!!

Nou eerst moest de keuken opgeruimd, en in een lade kwam ik een restant van de verhuizing tegen ... van die zakjes die daar toen lukraak zijn ingegooid. Vergeten. Oud spul, ver over de datum.

Weggooien?






Nou wat zou kunnen is dat we dit nog even gaan zaaien. Want wie weet zit er nog kiemkracht in. En die jonge plantjes kun je prachtig gebruiken als vers groen.

Wel een hoop werk, en wie weet allemaal voor noppes.

Kijk er zit ook hennepzaad bij. Die gaan we uiteraard ook zaaien!





De grootste zaden kun je ook gewoon op een schaaltje laten kiemen, gezellig op het aanrecht. Wel elke dag even goed spoelen en zorgen dat het vochtig blijft. In een vergiet gaat dat goed. Of als je zo'n speciaal bakje hebt, zoals die hier boven, is dat nog handiger.

Zet de zaden eerst een nachtje in water. Dat weekwater .... niet weggooien. Dat geef je morgen aan je planten en je jonge sla plantjes!

Hieronder ... aduki boontjes en tauge boontjes. Heel geschikt als kiemgroente.






Ja en al die andere zaden gaan we dus op zaaibakjes zaaien. In de hoop dat er nog leven in dat zaad zit.

Er zit ook gerst bij, en haver, en die boekweit dus, en hennep en alfalfa en linzen.




Als je dakramen hebt dan heb je geluk. Die zijn heel geschikt voor vroege zaai, omdat het licht daar meer rechtstreeks op kan vallen. 

Zo werkt een koude bak natuurlijk ook. Veel zonlicht, maar wel koel. Dat is voor veel gewassen ideaal om op te starten. Laten we dus maar een tweede koude bak gaan maken. Er zijn zat ramen!  




Van onze houtleverancier kregen wij een kuub aanmaakhoutjes in zo'n bak met losse randen. Die randen kun je er af halen als de bak leger wordt. Past precies op een pallet.

Stuk plastic op de grond, pallet erop met restjes isolatiemateriaal erin. Ja lang leve de verbouwing. Alles ligt hier gewoon, je hoeft het alleen maar te combineren!

Op de pallet komt die houten rand, en daarop dan één van de ramen.






En daar is de tweede koude bak. Voor de tweede serie tuinbonen en capucijners en doperwten. En voor nog veel meer zaaisels. Want het zaaiseizoen komt op gang!

De laatste week van februari kunnen de kolen al worden voorgezaaid, en prei, en misschien ook al wat bieten. Het is handig om een zaai schema te maken. Zet links een kolom met je gewassen, en dan rechts daarvan de maanden en de weken, en voor elk gewas zet je erbij wanneer wat moet gebeuren. Dan zie je in één oogopslag wat je wanneer moet doen.

In Excel, of, voor de digibeten ...




..... kan je ook een schemaatje tekenen. Dat heb ik hier voorgedaan. Maar wel veel werk!

Zo. Vandaag heb ik het blog afgeraffeld want de maan komt bijna op ..... dat is een spectaculair gezicht. Loop je ook mee, naar buiten? Ik geloof dat hij op de kop af over één minuut opkomt!

Ik zie je buiten! :D

1 reacties:

Mrs.Lavender zei

Het water van de kiemplantjes en het groen kan ook heel fijngehakt door het eten van de hond. Het schijnt heel goed te zijn voor de spijsvertering. Zo ook kruiden. Ik geef onze hond af en toe fijngehakte peterselie door haar eten. Baat het niet dan schaadt het niet. Ze krijgt ook af en toe knoflookaftreksel door haar water, als alternatieve wormenkuur.Ook goed voor kippen.