We gaan weer beginnen! (4)

on woensdag 1 februari 2017



De afgelopen jaren zaaide ik de eerste sla op 25 januari. Dit jaar zijn we later.

Maar het is wel een mooi symbool dat we nu .... op 1 februari, de maand waarin het licht terugkomt, de allereerste zaadjes zaaien.





Van de week kwam de zaden bestelling van Bolster binnen. Over Bolster hoor je later deze week meer, want ik ga daar vrijdag op bezoek! Het is een prachtig bedrijf, zaadteelt, en nog veel meer, en erg belangrijk om dit soort bedrijven in ere te houden als tegenhanger voor de .... Monsanto's enzo.

Dus bestel daar vooral je zaden! :D





Meteen bij het openen van het zadenpakket heb ik de tuinbonen in de week gezet. Die mogen half februari al de volle grond in. Dus kun je ze nu voorzaaien. Eerst een nachtje in water, dan een week of twee in nat zand tot ze kiemen krijgen.

En dannnnnnn ...... zaaien!!

Zo'n mooi moment is dat in het jaar. Die allereerste zaai. Pakje openscheuren, zaadjes uitstrooien, de zaadjes even toespreken, komop jochies, het is nog vroeg, maar jullie kunnen het!! En in gedachten de prachtige groenten voor je zien die je straks van je eigen land gaat oogsten. En waar je met je hele familie van gaat eten. Mooi, onbespoten, en kakelvers!

Haha maar we lopen op de zaken vooruit. Eérst .... naar Welkoop, om zaai & stekgrond te halen.






Ja en dan moet ik iets bekennen. Ik koop niet alles biologisch.

Het meeste wel, laten we zeggen 95% is biologisch en GMO vrij.

Wat is GMO eigenlijk? Ja dat is genetisch gemanipuleerd voedsel. Frankensteinfood, zeggen sommigen. Omdat er met de genen van de planten gerotzooid is, zou dat in het lichaam van een mens ook zomaar tot rare manipulaties kunnen leiden.

Onzin!! Zegt weer een ander. We moeten 7 miljard monden voeden dus moet je niet zeuren, en het is nog steeds niet keihard bewezen dat GMO slecht is voor de gezondheid.

Naja. Zelf neem ik het zekere voor het onzekere en ga GMO uit de weg. Ik koop alles biologisch en GMO vrij. Nou ja .... bijna alles dus.





Soms niet. Biologische sugar snaps heb ik nog niet gevonden. Ze zijn er wel maar ik was er niet tevreden over. Dus daar neem ik een niet bio ras. Delikett.

Ook de zaai en stekgrond is niet biologisch. Ja soms doe je water bij de wijn. Zelf redeneer ik dan ... het groeit op in mooie schone biologische bodem, dus de vruchten van die zaden zijn dan goed genoeg.

Maar toch .... het zou natuurlijk het mooist zijn als je alles wel 100% volgens je principes gebruikt, en koopt. Of beter nog, zelf maakt. Zaai-aarde maken, dat komt op de to-do list voor volgend jaar!





Okee ben je er klaar voor? Sla zaaien?

Je hebt nodig, een zak zaai-aarde, wat sla zaadjes, neem een paar verschillende soorten anders krijg je  later klachten van de familie! :D  En verder, een vergiet, een platte steen, wat rietjes of stokjes, een gieter met water, en een platte bak. Oja, en kranten. Voor eronder.





Vul de platte bak met aarde, tot iets onder de rand. Giet er heel gelijkmatig wat water over zodat alles vochtig is maar niet kletsnat. Vlak het vervolgens mooi af, met de baksteen.

Dan leg je er stokjes op en verdeelt de bak daarmee in vakjes. In elk vakje strooi je wat zaadjes. Hoeveel? Ehhhh ..... geen idee. Ik tel dat nooit.

Nou, zoiets.





Strooi het zo gelijk mogelijk uit. Besteed daar aandacht aan, want ten eerste, het is je allereerste zaai!! Dat is een gewijd moment!! 🙏🙏

En ten tweede, als je die zaden slordig strooit, in plukjes bij elkaar, dan heb je straks veel meer gedoe met het verspenen. Dus probeer ze zo regelmatig mogelijk uit te strooien.

Na het zaaien (doe er meteen naambordjes bij of onthou goed waar wat ligt!!) strooi je via het vergiet een laag aarde over de zaden. Er mag een laag op die twee keer zo dik is als de zaadjes. Nou, ga je gang. Dat is iets wat je gewoon moet proberen en het lukt vanzelf.





Dan, de zaden afdekken met een glasplaat of kweekdeksel, of iets van plastic. Hoe meer licht erdoor valt hoe beter. De zaadjes moeten nu op een koele plek staan, in het volle licht.

Maarrrrr de eerste paar dagen mogen ze nog even in de woonkamer. Want dan kiemt het wat sneller. Je moet dan wel goed opletten, zodra de kiempjes te zien zijn moet je ze meteen op een koelere plek zetten anders krijg je van die lange slappe slungels van plantjes. En elke dag sproeien.

Ja en dan ... troep opruimen.

Onder het zaaien zat ik steeds te kijken naar die ene foto in ons streekkrantje.





Negentig oma's die meedoen aan het leesfeest van de jochies en meiskes op de basisschool. Ach ja dat hadden wij vroeger ook. Dat de opa's en de oma's mochten komen bij speciale dingen.

Kijk eens hoe mooi deze oma's eruit zien in de prachtige Staphorster dracht. Mooi, al die blije kinderkoppies met hun oma's!!




En dit is ook lief. Brit op een krukje. Ze kan daar heel lang op zitten, en kijken wat er gekookt wordt in de keuken .......




..... en maar hopen dat er wat op de grond valt. 😋


8 reacties:

Bianca van Dalen zei

Geweldig hoe Brit daar zit! Leuk weer zaaien, ik ga mijn bakken ook tevoorschijn halen deze week!

Anoniem zei

Wat ia Brit toch een schattig beestje, brengt volgens mij een hoop leven en plezier in huis.

Buitenleven zei

Eindelijk een stappenplan gevonden voor een beginnende hobby.Het is zo fijn dat je breed uitlegt.
Dankje Clarien.

Eigenwijzehuisje zei

Haha, die foto van Brit! Hier beginnen we van het weekend weer met voorzaaien en het afmaken van de koude bak en de kas. Ook proberen we een stuk grond af te dekken met karton, compost en aarde. Heb jij enig idee of dit ook bij klei werkt?

Clarien zei

Lijkt mij wel. In principe kan je alle grond (zelfs een armetierig stuk bouwgrond) geschikt maken voor moestuin mits de laag mulch dik genoeg is. En klei is natuurlijk super vruchtbaar alleen wat lastiger om te bewerken.

Misschien is er iemand anders die ervaring heeft met ophogen op kleibodem?

tuinaanleg Deventer zei

De lente is op komst wanneer de eerste voorbereidingen voor de moestuin weer gedaan zijn! Leuk om je verslag zo te lezen. Dat wordt weer smullen!

Mijke zei

Oh wat enorm schattig, die Brit op een krukje!

Mijke zei

Oh, voor Eigenwijshuisje: wij zitten op dikke vette groningse kleigrond en bij ons heeft afdekken en mulchen uitstekend gewerkt. We gebruiken karton en als mulch zomers vooral lichte dingen zoals gemaaid gras, in de winter gebruiken we bladeren. En ook een goede tip: koop van die hoge groene golvende graskantstroken en zet die om je tuin heen. Dat zorgt er voor dat de druk van het lopen op het pad rond de tuin niet doortrilt tot in de bedden. Normaal krijg je bij klei heel snel dat het inklinkt, ook naast de paden, en met die strook voorkom je dat. Je hebt dan direct vanaf de rand mooi rulle grond!