Nog veel meer bulten.

on donderdag 26 januari 2017Onze rozen moeten eigenlijk bij klein chemisch afval .... als je wist wat daar allemaal in zit! Maar ik heb ze toch op de compost gegooid vanwege het mooie plaatje! :D  Ach één zo'n bosje rozen ....

Vandaag was alweer een dag vol bulten. Het begon al met Jerry het konijn die in 1 week weer een dikke bult bij elkaar poept. Sjonge jonge, zo'n klein kereltje en dan zo'n grote hoop keutels. En alles binnen leggen he, niet buiten op het gras, Welnee.

Deze bult, dus keutels inclusief stro, gaat ook op de compost. Maar dan in de ton. Want het is een goed mengsel met al dat natte keukenafval van ons. Door de stro wordt dat wat droger, en door de mest gaat het verteren in die ton sneller.


Er liggen hier allemaal bulten. Ja ook bulten werk dus.

De hoop takken die je achter de staande kruiwagen ziet, zijn bestemd voor het paasvuur. Maar daar ben ik het niet mee eens. Voor mij is alle organische materiaal voeding voor de bodem. Super kostbaar!!

Ik wil dat niet allemaal zomaar verbranden. Nou een beetje ervan mag naar de paasbult, maar de rest gaan we versnipperen en dat komt op Moeskers Moestuin! :D

Kijk in het weiland zijn ook allemaal kleine bultjes.
Mollen.

Daar hoef je als tuinder niet zo bang voor te zijn. Toegegeven ... het kost je wat sla-plantjes enzo, die door de mollen omhoog worden gedrukt. Maar die mollen eten ook veel plantenrovers op uit de bodem. Engerlingen, aardrupsen, ritnaalden ..... alleen die namen al! Ha, die wil je niet in je moestuintje toch? Nou de mol eet ze op.

Nee, zolang het niet teveel zijn mag de mol bij mij blijven.

Oh kijk daar heb je de paasbult. Ja ....... dat wordt een leuk voorjaarsfeestje!!

En hier liggen nog die bulten gras, waar ik gister aan begonnen was. Vandaag verder. Waar de half bevroren grasplaggen weggestoken zijn zie je al jonge plantjes. Mooi gebleekt. Nou ik hoop dat het goed komt met dit stuk weiland, we hebben de grasbult eigenlijk te lang laten liggen.

Ook dit gras is géén afval, maar supermooi materiaal. Het is een van de mooiste dingen die de natuur biedt. Afgestorven materiaal betekent ... nieuw leven! Dat gras slepen we naar huis en ik denk dat het in de bodem van de kas komt. Die kas, die er nog niet is.

En kijk, daar verderop op de tuin van de Zonnehorst. Oók alweer bulten! Daar achter die laatste rijen met spruiten. Daar ligt al de mest klaar voor de voorjaarsbemesting. Erop klimmen?

Het is prachtig spul van een bio melkveehouder uit de buurt. Daar gaan we nog wel eens langs! Mooi vermengd met stro. Mooi droog.

Als je erop klimt merk je al snel dat dit niet bevroren is. Oeps. De damp slaat eraf en je zakt er zo in weg. Ik heb met Henk afgesproken dat ik twee kuub van hem overneem. Dat is dus ...... ik schat zo'n twintig kruiwagens? Jaja ook een bult werk nog .....


Als trotse koninginnen staan de spruitjesplanten daar nog. Rechtop en fier. De vorst deert hun niet! Nou ja het zijn eerder ..... mini palmboompjes. Met mini kokosnootjes.Ook de spruit wordt steeds meer rauw gegeten. Fijngesnipperd door de salade.

Ik kan je niet aanbevelen om zo'n hele spruit zo rauw van de plant te eten ..... nee doe dat maar niet. Hoe gezond ook  ... maarre er zijn grenzen! 😝😝

Van bult naar bult wandelen we. Er is nogal wat te doen! Vorige week vond ik het jammer dat we de tuin nog niet op kunnen maar het komt eigenlijk goed uit.

Jaja de natuur is slimmer dan wij. Nog even rust in de bodem!

Nog steeds weeft de vorst mooie tekeningen op de ramen en op de auto's.

Fotootjes ... want het is zó weer weg!

Maar helaas zitten er niet alleen ijskristallen op onze ramen maar ook vuil. Ruim honderd ruitjes poetsen. Ik poets ze met een doek en Brit helpt met de tong. En soms springt ze er tegenaan met modderpoten om dat andere hondje een mep te geven. Wat dan weer niet helpt.

Misschien moeten we een andere keer maar de ramen lappen.


Bulten werk of niet, ook vandaag gaat de zon weer gewoon onder.


4 reacties:

Marc Dufraing zei

Jij loopt over van energie heb ik de indruk. Pet af! Plezant om lezen dat er toch ook nog jonge mensen zijn die zo graag in de tuin werken. Voor mij is het bijna hetzelfde als mediteren. Volgende week begint het te dooien en dan is het weer mogelijk om in de tuin te beginnen. Ik kijk er wel naar uit.

Anoniem zei

heerlijk schrijfsel alweer !( lezeres via Annemiek ) Jezebelle
probeerde je al es spruitjes te wokken met curry of met thaise curry-pasta
en dan met mie erbij en kokosmelk mmm en doe er nog kikkererwten bij en je
hebt een volledige voedzame en goedkope maaltijd ..
lieve groet Jezebelle

Moestuinmeisje zei

Versnipperen van takken is prima voor je tuin, ik doe zelf niet anders. Maar ik zou vooral genieten van het paasvuur en dan de dag erna langs gaan en al het as inladen wat er nog ligt. Super goed als extra bemesting voor je tuin!:)

Mijke zei

Grappig, ik at als klein meisje al spruitjes rauw van de plant, en ik vind het nog steeds lekker! Net als peterselie trouwens, dat pikte ik als kind ook altijd uit de tuin om lekker op te kauwen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...