Maandag.

on maandag 16 januari 2017
06:00

Brit jankt en het is mijn beurt om de eerst plasronde te doen. Broek en jas en klompen aan ... Brit de tuin in .... en dan nog een kwartiertje terug in bed met ijsvoeten  ....


06:30

Opstaan, aankleden, en terwijl Paul de ochtendwandeling doet flans ik door het huis. Bedden afhalen, wc en badkamer poetsen, ontbijt klaarmaken. Oja en even de tuinbonen uit het water halen. Die staan sinds gisteren in de week, om ze voor te kiemen. Ja ... want het gaat weer beginnen hoor!


Ze gaan in een emmer vochtig zand in de bijkeuken, waar het niet te warm en niet te koud is. Nou en nu maar wachten tot de kiemen tevoorschijn komen, dan kunnen ze in de koude bak. Die nog niet klaar is.

Ja en verder het gewone maandagochtend programma. Het is zó 10.00 en dan denk je ... wat heb ik eigenlijk gedaan?
10.00

De aannemer komt langs om te overleggen, we nemen de hele verbouwing door. Hoe zitten we qua planning, hoe zitten we financieel? Wat moet er nog gebeuren en wie neemt welke actie? Zelf moet ik in elk geval tegels bestellen. NU.

Want vorige keer was dat mega spannend met die tegels!

Ja, en toen. Er was voor vandaag dus een zonnetje beloofd. Maar dat zonnetje kwam maar niet. Niet in Punthorst tenminste. Dus .... de was ging  ... in de droger. Zo blij dat ik dat ding nog heb!! Ik had hem bijna weggedaan want we gingen Zelfvoorzienend Leven hier. Geen Droger Meer Nodig.

Nou haha, voorlopig zijn we nog lang niet zover. Binnen is amper ruimte om al die lakens te drogen en buiten is het te koud. Dus ....

Gekreukt en al weer op het bed. Zo doen we dat hier.

11.00

Tijd voor een rondje administratie. Dat betekent vooral véél telefoontjes plegen. Van die snert-telefoontjes waarbij je 17 minuten in de wacht wordt gezet. Om bijvoorbeeld de afspraak van het bevolkingsonderzoek te verzetten. Of de tandartsgegevens over te zetten naar de nieuwe tandarts. Of de brandverzekering te regelen. En dan steeds die muziekjes ... whaaaah!

Pffft. En dan moet je al dat papierwerk ook weer opruimen, in alle bijbehorende mapjes. Wat ben je daar een tijd aan kwijt! Minstens drie bakken koffie kostte dat hele circus.

12.00

Even wat anders. Het Farming Magazine zat laatst bij de post. Het is zo'n leuk blad want er staan precies die dingen in waar ik ook net mee bezig ben.

Bijvoorbeeld, hoe maak je een goeie omheining? En hoe deel je je weiland slim in voor dieren? Lange smalle stukken of juist kort en breed. Ja nu denk je misschien .. maar jullie hebben nog geen dieren. Klopt. Maar we krijgen misschien wel schapen te logeren.

En dan moet die omheining meteen goed zijn. Zodat we er later ook ander logeer-vee op kunnen laten grazen. Dus het moet ook meteen met schokstroom enzo. Dat soort dingen staan ook in dit blad. En ook ......

..... zat er een heel lief briefje bij van de uitgevers.

En de brief die ik zelf had geschreven, is opgenomen in het magazine! Ik had de uitgevers van het blad, een Amish echtpaar, geschreven waarom hun blad mij zo aanspreekt. Dat hun blad één van de drijfveren was voor ons om voor het platteland te kiezen.

En dat verhaal staat er zowaar in!

13.00

Lunchen, met Brit wandelen, en dan komt de man van de gordijnen. Eindelijk gordijnen! Eigenlijk stelt het niet veel voor want ze zijn doorzichtig, ze zijn eigenlijk vooral voor de sfeer. En het geluid verandert ook.

Ja een paar van die lappen kunnen een hoop doen voor je huis! 😊13.30

Gym met Wim. We gaan samen naar de seniorenles. Ik wilde daar wel invallessen gaan geven. De instructeur is hier al een avond geweest om te vertellen over zijn lesopbouw en andere dingen. Het heeft wel heel wat voeten in aarde, les geven aan ouderen.

Maar het is heel belangrijk. Ouderen moeten bewegen zoveel als ze kunnen. Oók juist als ze het eigenlijk haast niet meer kunnen. Een heel mooi vak, maar voor mij is er nog veel te leren.

15.00

Nou de gordijnen hangen inmiddels, maar op andere plekken in huis is het nog een zooi. Loop maar even mee, gaan we door de bijkeuken naar binnen. Nog lang niet af, die bijkeuken.Nou, de jassen hangen en de schoenen staan. Gelukkig. Heeft hier ook maanden op een bult gelegen.

Maar de stort-gootsteen zit nog steeds in de doos. Je ziet die buis waar hij moet worden aangekoppeld. Daar kwam een putlucht uit dat wil je niet weten!! Zó vies! En wij maar denken dat de pompoenen en de uien aan het rotten waren. Nu zit er een prop in .... maar wanneer oh wanneer komt de loodgieter!

Nou zijn sommige uien ook wel een beetje aan het rotten. Dat is normaal ... zo tweede helft winter gebeurt dat. Daarom moet je je voorraden altijd nakijken en de rotte en de uitgelopen uien eruit halen. Lekker hoor, knijpen in die zachte uien.16.00

Elke middag om vier uur is hetzelfde rondje. Keukenafval en ander compost gaat naar achteren naar de compost-ton, en twee bakken hout voor de twee kachels gaan weer mee terug.

Over de compost-ton ... die hebben we sinds kort. In Bussum werkte ik met twee Bokashi emmers. Daar kan al je keukenafval in en dat wordt gefermenteerd. Dan kan het op de compost. Maar hier gebruik ik ze niet meer. Al ons afval ging zó op de grote composthoop.

Alleen was dat geen goed idee omdat Brit daar steeds van zat te vreten. Al onze klieken vrat ze op. En ze was er niet weg te slaan, van die hoop.

Dus namen wij er een nieuwe huisgenoot bij. Coen Compost! En daar gaan nu alle keukenresten in. Niks voor Brit, alles voor Coen!

Hij lust echt alles!! Ook de drollen van Jerry en van Brit lust hij! Af en toe wat stro er tussen anders krijgt Coen de hik. Hij brouwt er vervolgens een mooi prakje van, en dat kan straks zo de tuin op. En een knappe jongen is het ook nog! Welkom Coen!16.30

Inmiddels al schemerig ... we zijn nog steeds aan het hout sjouwen, Brit en ik. Het gaat niet snel want Brit heeft het nu weer op de kruiwagen voorzien. Overal ziet ze vijanden die aangevallen moeten worden. Schiet echt niet op met zo'n hondje.17.00

De vuren branden, de compostbakken zijn gespoeld, de aardappels zijn van zolder gehaald. Daar durft Brit gelukkig de trap nog niet op en blijft ze netjes zitten wachten. Want als ze lief is krijgt ze een aardappel om mee te voetballen.

En daarna is het Brit knuffeltijd. Een bot in haar bek duwen (anders bijt ze in je handen) en dan lekker stoeien. Sjonge wat een tijd neemt zo'n pup in beslag! Maar het is wel genieten hoor!

18.00

En zelf moeten we ook eten natuurlijk. Ja, origineel is het niet. Weer die pompoen en die aardappels en die uien. Tja. Nou ja er is vandaag ook bloemkool uit de winkel. Ik dacht uit Spanje?

We houden het simpel. De aardappels en de pompoen worden geroosterd met flink wat knoflook en olie, en wat zout. En de worstjes worden met de ui gebakken in hete boter, en daar gaat de bloemkool in roosjes bij, wat peper en zout, nog even smoren.

De kaas zijn we vergeten.


 


Gordijnen dicht ... open .... toch maar weer dicht ... half open. Ja want je wil wél naar buiten kijken natuurlijk. Ook 's avonds.

20.00

Koffie, blogje schrijven, strijken, en dan een boek. En de dag is weer om!


2 reacties:

Henriette zei

Heerlijk he zo'n hondebeest die overal wel mee wil spelenn. Dat hadden wij ook toen Ulica klein was ,onze zoon heeft haar destijds geleerd kadotjes open maken .Zo schattig hoe ze dat deed , papier voorzichtig tussen haar lippen en scheuren maar.

Tante Trijns zei

Ha Clarien! Wat een fantastisch blog heb je! Ik heb t een maand geleden "ontdekt" en inmiddels heb ik álle stukjes gelezen. Wat een schat aan informatie en wat breng je het op een ontzettend leuke manier! Ik blijf zeker bij je koekeloeren. Ook omdat wij eind vorig jaar ook een schattig boerderijtje hebben kunnen kopen op de Veluwe en ik nu ook gegrepen ben door het moestuin-virus. Voor een moestuin-leek is het dan heerlijk om over jouw schouder te mogen meekijken en je duidelijke beschrijvingen te lezen. Bedankt!
Ik vroeg me alleen af wat de reden is dat je gestopt bent met de bokashi-emmers en het afval nu zo op de composthoop gooit. En gelijk rijst er nog een vraag: mag je kliekjes als nasi of curry (dus bereidde, gekruide gerechten) ook gewoon in de bokashi-emmer doen? En iets dat bedorven is (bruine appel of beschimmeld brood) Je ziet: echte beginnersvragen 😊
Heel veel sterkte op je prachtige moestuin in Punthorst én met het schrijven van je leuke blogs! Groetjes, Tante Trijns

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...