Komkommertijd?

on donderdag 5 januari 2017




Januari .... is voor de tuinder eigenlijk komkommertijd. Niet zoveel te doen op de tuin.

Maar in Moeskers Moestuin is het nooit komkommertijd. Er is altijd wel wat te doen. Vandaag gaan we maar eens kijken welke erwten en bonen er eigenlijk nog zijn, in de voorraad, die geschikt zijn om in de koude bak te zaaien. Voor kiemgroenten.

In alle potten zit nog een bodempje. Alleen mais is er nog vrij veel. Maar dat kun je nog lang en lang niet kiemen. Ja, binnen misschien, op een warme vensterbank. Maar nee, de mais gaan we niet kiemen. Dat is voor maismeel.





Maar kijk, daar heb je de Cool Guys! De winterharde jongens! De tuinboon en de grauwe erwt en de groene erwt, prachtige Hollandse peulvruchten die tegen wat vorst kunnen. En die best kunnen kiemen, onder glas, in het zonnetje.

Nog een halve pot tuinbonen. En verder ben ik stom geweest en heb alle andere restjes bij elkaar gegooid, kidney bonen, borlotti's, erwten. Die laatsten er tussenuit vissen, er zijn nog een paar handjes vol.







Ja en dat zet je dan te weken. Een etmaal. Na een dag haal je ze eruit en leg ze in nat zand of tussen vochtige doeken bij kamertemperatuur, totdat de kiemen eruit komen. Dan kun je ze zaaien.

Maar zover is het nog niet. Want de koude bak moet nog gemaakt worden. Maar éérst eventjes om het hoekje kijken bij Gerrit de stucadoor. Alles wordt mooi wit in de paardenstal.

Het goedje wat op de muur komt is een mengsel van gips en zand en nog wat dingetjes. Afgezien van de dingetjes .... dus natuurprodukten.





En dat zand .... dat komt uit Zwolle! Gerrit haalt het hier langs de A28, bij Zwolle Noord. Je kan die grote zandbulten zien liggen als je daar langsrijdt.

Die zandwinning ... dat is een indrukwekkend iets. Daar zou je es moeten gaan kijken, bij zo'n bedrijf, waar al die enorme opgespoten bulten zand liggen. Ze vinden er ook van alles.

Mammoet-dijbenen ...... vuurstenen uit de oertijd ..... neushoornbotten .... Ja dat gaan heel diep hoor dat graven! Er is veel zand nodig schijnbaar, in Nederland. En als zo'n gat dan afgegraven is, heb je er weer een mooie recreatieplas bij!

Afbeeldingsresultaat voor zandwinning zwolle

Afbeeldingsresultaat voor zandwinning

Afbeeldingsresultaat voor zandwinning zwolle


Haha maar niet al dat zand is voor Gerrit! Hij haalt per keer maar een aanhangertje vol, voor zijn eigen werk. Hoewel ... dat ook steeds minder nodig is, want het pleisterwerk is tegenwoordig al kant en klaar gemixt.

Het zand in Zwolle wordt gezeefd en dan hou je grof vloerenzand over. Kwarts. Met van die zwarte stipjes erin.En dat gaat dus door het gips heen. En komt op onze muren. Vloerzand is het grofst, dan komt metselzand, dan voegzand, en dan het fijnste soort, vulzand.

Gerrit vindt het heel boeiend om op zo'n zandafgraverij te kijken. Al dat gedoe met die enorme hoge bergen en al die vrachtwagens ertussen. Op een ander bedrijf zag hij hele rijen zwaluwnesten, in zo'n zandberg. Maar helaas als er dan zand nodig was .... wég nesten.

Begonnen ze gewoon weer opnieuw aan een nest. Arme beestjes.






Nou ik ben blij met de mooie witte kamertjes, waar kort geleden nog de paardenboxen waren. Nu lijken het wel kloostercellen! Maar wel mooie!

Dan .... naar de koude bakken? Nee. Eerst de tuin in, een uurtje stoeien. Dance with wolves ...







Wat bijt zo'n hondje graag! Hoeveel wij dat ook proberen te voorkomen, ze wil zóóóó graag bijten. Zachtjes dan he, maar soms ook een beetje harder. Zou dat zoiets zijn als de zuigreflex bij babies?

Nou, hoe dan ook mijn mouwen zijn allemaal stukgebeten, en we gaan maar even een paar nieuwe truien halen bij onze lokale Bijenkorf. Hier op het dorp. Want daar hebben ze nu net de Dolle Dwaze Dagen.






Haha nou ja zoiets! Maar leuke spullen hebben ze bij Welkoop. En niet veel keus, dus je bent snel klaar. Twee truien voor Brit de helft.

Meteen een zak bijtspullen mee. Dan blijven de truien misschien wat langer heel!





Tja. Allemaal tussendoortjes waardoor het met die koude bakken niet zo vlotte, vandaag. Eigenlijk had ik kippenmest moeten kopen bij de Welkoop maar door die Dolle Dwaze Dagen ben ik de hele mest vergeten.

Maar gelukkig. We hebben buren!






Tadaaa! En die hebben kippen! Of ik een emmertje mag hebben voor in de koude bakken? Tuurlijk! Graaf maar op onder de roosters, zegt Henk. En als ik aan het graven ben zegt hij .... 'wel even oppassen hoor er schieten soms ratten omhoog van onder uit die mest.' WHAAAAAAH

Emmertje was heel snel vol! Want voor levende ratten ben ik nog wel schiet benauwd, vooral als ze misschien zomaar tevoorschijn kunnen schieten. Wat natuurlijk een grapje was. Toch Henk?





Komen we ein-de-lijk aan die bakken. Kijk nou de zon gaat al bijna onder! Ja zo gaat dat dus hier.

Helena had een hele goeie tip om niet te spitten maar karton op de bodem te leggen en dan daarop de compost. Dat had ik ook willen doen maar de ondergrond (paardenbak) was zó steenhard dat ik hem toch iets los heb gemaakt. En daarna verder a la Helena.

Eerst nog wat kippenmest op de omgewoelde grond. Want die mest trekt bodemleven aan en versnelt het verteren van de plantenresten. Hoewel .... voorlopig zal er niks aan bodemleven komen en niks verteren ... veel te koud. Maar dat komt dan vanzelf.

Daarop, op die kippenmest, komt dan wat karton. En daarop moeten die bakken gebouwd. En gevuld met compost. Maar de dag ........... is alweer om.




Tomtom is hier ook. Helemaal uit Bussum meegekomen!

Enne onze wolf .... danst even niet meer.




4 reacties:

Anoniem zei

Wat het bijten betreft, als Brit in je hand bijt dan moet je direct je (platte) hand naar achter duwen. Dus in zijn strot. Honden vinden dat niet leuk en zo leren ze dat bijten in he hand geen positieve actie is. Meestal stoppen ze dan en doen ze dat niet meer.

Bianca van Dalen zei

Handig van die buren!

Es zei

Met karton werk ik ook, ideaal!
X Es

Helena zei

Was ik weer te voorbarig met de tip 😉
Ik ben ook als de doods voor wegschietende ratten, brrr. Ook na al die jaren blijf ik een gil geven als ik er een zie. Tot grote vermaak van de rest van de fam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...