Vlinderommetje in Zuidwolde.

on zaterdag 10 september 2016

Joop vraagt ....

..... hoe vaak heb jij de laatste tijd de voorruit van je auto schoongemaakt vanwege de insecten?

Hm. Even nadenken. Nou, nul keer. Ik heb eigenlijk haast nooit meer dode insecten op de voorruit, realiseer ik me ineens. Terwijl dat zo'n twintig jaar geleden na elke rit op een zomerdag toch even moest, dat raam schoon wissen.

Joop vertelt dat sinds een jaar of vijftien de insecten aantallen met 85% zijn teruggelopen .....

WAT?? In vijftien jaar????

Vanochtend was ik op bezoek bij Corrie en Joop, in het drentse Zuidwolde. Corrie ken ik via het blog. Ze maakt ook tasjes net als wij, en is verder heel actief en betrokken bij alles wat groen is en alles wat medemens is. Een mens naar je hart! :D

Joop haar man is net zo, en weet als bioloog verschrikkelijk veel van insecten. Echt zo'n man als je daar mee uit wandelen gaat dan kent hij elke vlinder van naam en weet ook op welke plant die vlinder graag fourageert. Eet.

Lekker, zomaar koffie met schuimende melk, en heerlijke notencake, bij mensen die je nog nooit ontmoet hebt in een dorp waar je nog nooit geweest bent! Ik zou zeggen, begin ook een blog!! Je komt nog een ergens!


Achter het huis van Corrie en Joop is een groot volktuincomplex, waar zij ook hun moestuin hebben.

Daarnaast heeft Joop op een braak stuk terrein een mooie vlindertuin om het complex heen aangelegd. Prachtig om dat allemaal te zien. Ook hoort daarbij een wandelpad helemaal om Zuidwolde heen, het Vlinderommetje. Overal staan borden en grappige kastjes met dingetjes erin, waar weer van alles te zien is over insecten. Mooi gedaan.

Die grote tor die ik laatst liet zien? Nou dat was dus een Grote Spinnende Waterkever. Dat nestbeginsel van gisteren? Dat was niet van bijen maar van wespen. Die overigens helemaal niet agressief zijn, die wilde wespen.


Op een plankje ligt wat rot fruit. Zodra daar de zon schijnt komen de vlinders, die met hun lange roltongen in dat fruit boren en het zoete sap opzuigen. Dat sap ... dat is natuurlijk al een beetje aan het gisten. Insecten houden ook wel van een borreltje!

Ik hoor zoveel .... en zie weer zoveel moois. Een prachtige verhoogde kruidenbak, van gewone doormidden geslagen stoeptegels, je weet wel die gewone grijze. Die kan je vaak voor niks meenemen. Dus misschien een idee voor als je wel een kruidentuin wilt maar niet veel ruimte hebt? Werk de hoogte in.


Hoe je een wesp of zweefwesp kan beetpakken en bekijken zonder hem te beschadigen. Dat is ook leuk voor kinderen natuurlijk!

Hoe je een bijenkast bouwt voor wilde bijen, en hoe die in de holle stengels vakje na vakje vullen met in elk vakje een eitje en voeding. Dan wordt zo'n stengel dichtgemaakt en al snel komt er bijtje na bijtje uit.

Dit soort bezoekjes zijn zo inspirerend. Zoveel mensen zijn zo goed bezig en geven hun tijd en energie aan de planeet. Dan moet het toch wel goedkomen zou je denken!

Maar ja ..... 85% minder insecten, sinds pakumbeet 2001 ..... het is ook echt Vijf Voor Twaalf!! We moeten wel!

Kijk hoe leuk ook die kip! Lijkt me nou gezellig, een kip op schoot en lekker aaien!En deze tip vond ik ook geweldig! Als je in een onrijpe pompoen letters kerft, met een mesje, maakt de pompoen daar een kurklaagje overheen en heb je later een rijpe pompoen .... met een tekst!

Voor een originele kerstversiering bijvoorbeeld.
Fijn weekend!2 reacties:

Emmie zei

Toen ik ging trouwen heb ik onze voorletters gekerfd in een pompoen, de foto hiervan was onze trouwkaart.
Toen we twaalfeneenhalf jaar getrouwd waren, je raad het al, deze cijfers ingekerfd.
Emmie

Henriette goossen s zei

Erg dat er zoveel insecten zijn verdwenen . Vlinders zijn zo mooie en bijzonder om te zien. Wij zien hier regelamtig salamanders , horen s'avonds de krekels, maar zien ook sprinkhanen , torren etc. Misschien omdat de mensen in hun tuin minder gif gebruiken , wie zal het zeggen .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...