Over pompoenen en zeeblauwe meisjes.

on woensdag 7 september 2016
Sandra, een jonge moeder uit Den Bosch, heeft sinds twéé jaar een moestuin. Ze is erg enthousiast over haar tuintje, waar ze samen met de kinderen zaait en scharrelt en rommelt. Dit jaar ging niet alles van een leien dakje, maar ... de pompoenen gingen geweldig! Die waren op de composthoop geplant, en ze groeiden als razenden.

'Nu heb ik 24 pompoenen liggen,' mailde ze me, 'en ik heb al soep ervan gemaakt en taart, en natuurlijk cupcakes met de kinderen. Maar ... wat nu verder? Wat doe jij met alle pompoenen? Heb je een makkelijk gerechtje, wat iedereen lust?'

Haha wat een luxe probleem. Teveel pompoenen. Gelukkig kun je ze lang bewaren, op een koele wat donkere plek, bijvoorbeeld in je gang. Je kunt ze kado geven, in een mooi tule stofje. Aan iemand die graag kookt.

En pompoen, ach het kan overal in. In de puree, de stoofpot, de babyprak, de saus, de pannenkoek, het roomijs, de ketchup. Het kan gepureerd en gekookt en gebakken en gegrild en geroosterd. De zachte structuur en de zoete smaak passen overal bij.

Maar ik zal je een snel gerechtje geven, wat ik vaak maak met pompoen. Héél snel zelfs!

Ontpitten en in plakken snijden. Schil blijft er gewoon op. Dan de plakken omschudden, met goeie olie en een paar geperste knoflooktenen. Schudden schudden. Ja ik had nog wat truffelolie staan toevallig, dat was ook lekker!!

Spreid de plakken uit op een bakplaat en bak 20 minuten in de hete oven. Zo, klaar alweer! Je hebt een superdelux bijgerechtje, dat zó op tafel kan.


Maar die geroosterde pompoen is zo lekker, die kan ook op brood, op de tosti, als borrelhapje met een flintertje blauwe kaas, in de salade, op de pizza, door de pasta. Echt hoor alles kan met die pompoen.

Maar meestal haalt de helft van de stukken de tafel niet, omdat wij altijd hongerig zijn rond zessen en gewoon die stukken van het bord af snaaien. Er bleef nog net genoeg over voor op de sla, met wat yoghurt-dille dressing.

En als je dat dan je gasten voor zet dan zeg je natuurlijk niet ..... ach ja ik had nog een ouwe pompoen liggen .... nee, je wist het zweet van je voorhoofd en zegt .... uuuuuuuuuuren heb ik in de keuken gestaan!! En KIJK!


En vanmiddag .... zocht ik in Hilversum overal naar een alcoholmeter. Maar zelfs bij de goeie keukenzaak hadden ze die niet. Ik werd aangekeken alsof ik alcoholist was .... een alcoholmeter? Hoezo? Voor als je nog moet rijden?

Nee suffie, voor de druivencider. En voor alle toekomstige experimenten met sap en gist. Maar ze hadden hem niet. Ik zag wel een leuke fruitpers. Maar eerst maar eens op marktplaats kijken.
Zoveel leuks te zien weer, op straat.
En deze dan ...... ooooooh wat mooi. Een beeldje in brons, zeeblauw, van drie blije meisjes.

Op het prijskaartje viel het enorm mee .... dus hup naar binnen. Bleek er nog een nul achter te staan. Naja dan niet!

7 reacties:

Shirley zei

Oh dat ziet er lekker uit. Mijn snelle pompoencurry: pompoen in blokjes 3 cm snijden, uitje aanbakken, kip of quorn stukjes erbij, even laten aanbraden, flink wat lekkere kerriepoeder erop, pompoenstukjes, 1 appel en 2 tomaten in stukjes erbij en half litertje bouillon. Eventueel wat rozijntjes. Terwijl dat gaarstooft couscous overgieten met hete bouillon en met deksel erop laten wellen. Klaar! En voor de alcometer moet je denk ik bij de Brouwmarkt in almere of online zijn.

Harold zei

Hai Clarien,
Alweer de complimenten voor je blog, je verbouwing en je tuinen natuurlijk.
Even over die alcohol meter, dat gaat denk ik niet helemaal zo makkelijk als je denkt.
Ik ben een beetje aan het prutsen met bier brouwen en wijn maken, daarvoor heb je een hydrometer waarmee je het suikergehalte van je begin-brouwsel en als het uitgegist is meet, dan kun je daarna met een formule uitrekenen hoeveel alcohol er van die hoeveelheid suiker is "gefermenteerd". Het is een soort van dobber die je in een maatglas doet en dan kun je het gehalte zo aflezen.
Maar je kunt van bijvoorbeeld een half uitgegist brouwsel meten hoeveel alcohol er precies in zit, want die dobber meet eigenlijk de dichtheid van je vloeistof en die is afhankelijk van hoeveel suiker er nog in je vloeistof zit.
Kijk maar eens op de site van de Brouwland, Brouwmarkt of Vanderkooy Jubbega.
Succes, Groetn uut Grunn

Mrs.Lavender zei

Brouwmarkt in Almere verkoopt alles op dat gebied . Ook een geweldig adres op het gebied van conserveren en het maken van yoghurt. Zowel winkel als webwinkel

Mrs.Lavender zei

Brouwmarkt in Almere verkoopt alles op dat gebied . Ook een geweldig adres op het gebied van conserveren en het maken van yoghurt. Zowel winkel als webwinkel

Clarien Cornelisse zei

Ja zoiets bedoel ik Harold. Zodat je bij een bepaald percentage kan beslissen om het gisten te stoppen door het in de koelkast te zetten.

Dank voor alle tips en recepten! Ja, maar eventjes op de webshop van Brouwmarkt kijken dan. Wel jammer ... dat je steeds maar gedwongen wordt om online te shoppen, ik steun liever de lokale winkels. Maar ja die hebben vanwege moeilijke tijden een steeds minder breed assortiment. Lastig.

Henriette goossen s zei

Grappig dat anderen ook aan brouwmarkt hadden gedacht dat was ook het eerste wat bij mij op kwam omdat hun een speciaalzaak zijn voor alles wat met inmaken , wecken ,wijnmaken etc te maken heeft.

ivoorwit.blogspot.com zei

Mooi beeldje, dat wel natuurlijk! ;-D
Fijne dag, groetjes, Thea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...