Mais, en ander gras.

on dinsdag 23 augustus 2016




We gaan kijken bij de mais. Hoever is het daarmee?

De mais is een echte Majesteit, hij kan meer dan twee meter hoog worden. En voor de bestuiving heeft hij geen insecten nodig. Hij bestuift zichzelf. Of, nou ja .... hij .... het is meer een het.





Je ziet hier de prachtige bloemaren bovenop. Dat zijn de mannetjes. Die aren bestaan uit heel veel kleine bloemetjes .... het zijn net kleine belletjes. Ze wiegen zachtjes in de wind heen en weer.






En ook al is de mais een zelfbestuiver, de insecten komen toch wel. Die halen nectar uit die kleine belletjes.

Uit de mannelijke bloemen vliegt een soort van  .... stof in de wind .... en dat is dus het stuifmeel. Je ziet het steeds wegwaaien, als je de plant zachtjes schudt. Maar ik kreeg het niet op de foto. Dat stuifmeel waait omlaag en komt op de vrouwelijke bloemen terecht, die lager aan de stam groeien.




Er steken lange draden uit die bloem, die zijn kleverig en daar blijft het stuifmeel plakken. Elke draad is verbonden met de stamper, waarop kleine eicellen zitten. Die kun je hier niet zien. Als de draad bevrucht is dan groeit die eicel uit tot een zaad, dat is de maiskorrel.

Dus hoe meer stuifmeel, hoe meer korrels er uitgroeien tot maiskorrel, hoe groter en dikker de maiskolf wordt. Maar zover is mijn mais nog niet .... die is laat gezaaid, en is nu pas in het stadium van de bevruchting. Zo mooi om te zien hoe de wind dat doet.

En kijk daar, één van de pompoenen die onder de mais groeien, wil zich omhoogwerken langs de plant, en heeft een tentakel om de bloem heen geslagen. Ja nu komt daar nooit een maiskolf uit natuurlijk! Dus die tentakel snij ik weg! Andere kant op klimmen pompoen!




Als je tussen de mais klimt lijkt het net of je in een bos loopt. Een mooie eigen biotoop hebben die mais en pompoenen hier gemaakt! Vól met insecten.

Henk gaat vandaag bij ons het weiland weer maaien. We gaan er dit keer zelf hooi van maken want we krijgen een paar droge dagen. Nou ja ... we ... ik bedoel Henk en Max natuurlijk! :D

Ik kijk toe. (nu nog)









Direkt na het maaien komt Max, de jonge tuinder, en gaat de randen rillen. Dat wil zeggen dat de randen van het weiland naar het midden worden 'geveegd'.





En daarna gaat hij al het hooi 'schudden' .... dus weer uitspreiden. Zodat het goed kan drogen. Dat zullen ze nog een paar keer doen en dan kan het binnenkort tot pakketten worden geperst. Ik hoop dat wij er dan bij zijn!

Ja en wat heb ik gedaan?  ..... een hele hoop!! Ik kan me best voorstellen dat boeren in de zomer om negen uur in bed liggen, ik val ook om van de maf! Je bent steeds buiten en steeds bezig.

Eén van de klusjes was een paar jonge courgettes verplaatsen. De planten op de compostbult waren allemaal door slakken opgevroten dus ik heb er weer nieuwe opgezet. Mét een kuil in het midden waar water in kan. Zoals iemand hier zo slim bij de reacties had voorgesteld! Dank voor die tip!






Ook heeft Hillie mij wegwijs gemaakt in de winkel. Om daar in de toekomst ook te kunnen helpen, al is het alleen maar inspringen bij ziekte enzo. Daar komt nogal wat bij kijken, bij een winkel. Weer een heel ander vak.

Zo. Pfffffft. Het licht is uit hier! :)



5 reacties:

Anoniem zei

Ha, Ha, ook hier zijn we hooi aan het maken, maar dan met zeis, riek en ruiter. Ja, hoor zo'n ruiters die jij hier hebt beschreven.

Clarien zei

Oh ik hoop echt dat e dat gaat laten zien op je blog!!

Unknown zei

Wat een interessant verhaal van de mais.Ook hier zijn ze volop aan het maaien geweest en nog , vaak met de zeis in de boomgaarden en keren en dan opsteken op schoven . Uiteraard zie je ook machines maar dat is meer voor de grote opper vlakten . Bij de buren zag ik dat een gedeelte van de mais al was gerooid ze eten het hier gekookt met suiker. Ik hoorde van een vriendin dat ze onder het communisme van de bladeren matjes vlochten .Het klimaat bij ons is echt heel anders dan in Nederland.

Clarien zei

Wat een idee Henriette!! Van die maisbladeren! Ik wilde haverstro gebruiken om mee te vlechten (strooien hoeden en placemats) maar dat is er dit jaar nog niet. En het gras is ook overal te kort om mee te vlechten. Maar maisbladeren .... nooit aan gedacht! Op Google heb ik al een beschrijving gevonden, dus ... bedankt voor je tip!

Shirley zei

Och, ik heb flink wat bij te lezen, zie ik. Ik las laatst dat de stamperdraden, ´corn silk´ in het engels, goed zouden zijn in geval van blaasontsteking en andere ongemakken in het uretro-gebied. Ik ben heel benieuwd of dat werkt. In de link een fb post van Susun Weed https://www.facebook.com/susun.weed/posts/10154508967674198:0