Héél veel vallende sterren!

on donderdag 11 augustus 2016

space animated GIF


Op dit moment ... sjeest ons kleine dappere planeetje Aarde met een rotgang door een stofwolk heen. Die stofwolk, dat is de staart van een komeet die hier ééns in de 130 jaar voorbij flitst. En die komeet laat rommel achter. Een hele stofwolk zelfs. Ja en daar moet de aarde dan doorheen. Elk jaar weer. En wij gaan mee door die stofwolk.

In juli en augustus is dat elk jaar. We zitten nu dus al een paar weken in die stofwolk, maar de komende nachten gaan we door het centrum van die wolk. Dan wordt het echt spectaculair!!

Er botsen dan vele vele grote en kleine meteorieten door onze dampkring heen. Dat voel je niet hoor. de aarde kan wel wat hebben gelukkig. Eigenlijk merk je er niks van.

Behalve ..... ´s avonds! Dan merk je het wel. Dan kun je die stukken en brokken zien, als vallende sterren aan de hemel. En op 11 en 12 augustus, dus vanavond en morgen, zijn dat er heel erg veel. Meer nog dan andere jaren. Dus ga vooral kijken. Ik zal er morgen nog even op terugkomen, want vrijdagavond is het hoogtepunt van dit spektakel! 





Ja dat is zoiets moois van augustus, al die vallende sterren. Ik sta er graag midden in de nacht voor op.

En verder zijn nog meer augustus bodes. Kijk daar heb je Sebastiaan weer! Hij is terug. Elk jaar precies in de tweede week van augustus bouwt hij zijn huis voor ons keukenraam. Zo´n mooi teken, van die spinnen, dan is de zomer over de helft. 

Kijk zelf ook maar om je heen. De webben zijn er weer!





Vanwege het druilweer vandaag had ik een binnendag. Dat klinkt heel ijverig maar het begint bij mij eerst met een paar uurtjes achter de laptop hangen ..... lekker op jullie blogs lezen ...

.... en dan is zomaar de morgen om. Snel nog even wat nuttigs doen ... oja die afvoerputjes en die soda. Dat moest nog steeds. In al onze putten en gootstenen en wastafels ging een beker met twee eetlepels soda, opgelost in kokend water. Nu hopelijk geen verstoppingen meer.

Ik stel me zo voor ..... als vallende sterren schieten alle de klonters en haren vanaf vandaag weer door de opgeruimde afvoer! :D










... en die echte vallende sterren .......

....... morgenavond ga ik kijken! Want vanavond is het te bewolkt.

Als je ook wilt kijken, denk alvast na over een donkere plek in je buurt, met goed zicht rondom. Een weiland of natuurgebied misschien?



astronomy animated GIF




Gaan we morgen samen naar de lucht kijken. Even mee sjezen, door die enorme stofwolk, in dat eindeloze heelal.



3 reacties:

Es zei

ja ik ga morgennacht ook kijken in mijn pyamabroekie in het weiland, deal! Hoelaat sta jij op??
XEs

Clarien zei

Je hoeft niet heel laat op, de meeste vallen tussen 24.00 en 01.00 zo ongeveer. Moeilijkste is een donker plekje te vinden. Kijk maar es op de Dark Sky Map ... Nederland is één grote lichtkermis ....

Ik ga denk ik naar het weidegebied bij Eemnes, het donkerste in onze buurt.

Es zei

Hier in het buitengebied is het erg donker en anders sjees ik naar de uiterwaarden....hmffff of opblijven of met de kippen op stok en het wekkertje zetten haha