Soda.

on woensdag 27 juli 2016
 .... als je door de foto's scrolt snap je wel wat de boodschap is vandaag .....

Maar toch even dit  ... als jouw gootsteen of wastafel verstopt is ... waar grijp je dan naar?


Ga je met zo'n ontstopper aan het pompen, of strooi je gewoon een handvol korrels in je afvoer?

Nou, beide oplossingen zijn niet handig, werd mij vandaag verteld door een Technische Meneer, die onze keukenafvoer kwam repareren. Want we hadden een probleempje en de hele boel was overstroomd. Onze keukenafvoer was verstopt. Niet zo'n klein beetje ook.

Zo'n ontstopper, die kan op den duur je leidingen beschadigen. Nooit geweten. Ik dacht dat zo'n ding geen kwaad kon. En die loogkorrels beschadigen de leidingen ook. En ze zijn ook heel slecht voor de planeet. Ja dat wist ik al wel.


Pfff wat een misère is dat als er iets mis is met je afvoer. Overal water, en het is ook nog vies. En alle installateurs in Bussum waren op vakantie natuurlijk, maar gelukkig kwam er via via toch nog een monteur bij ons langs.

En hij gaf een tip, die ik hier wil doorgeven, want hoewel de meesten het allang weten wordt het zo vaak vergeten ....

..... je kunt afvoer heel mooi schoon en goed open houden door er af en toe een flinke schep SODA in te strooien, met wat kokend water. Als je dat zo ééns per maand doet, preventief, dan scheelt je dat een hoop ergernis en kosten en agressieve loogkorreltjes.Strooi ook ééns per maand een handvol soda in je vaatwasser, en regelmatig in de wasmachine (hele mooie witte was krijg je er ook nog door!) en .... in al je afvoerputjes.

Als iedereen dat zou doen zou dat heel wat afvoer-ellende schelen en heel wat milieu verontreinigende middeltjes.Gewoon ... soda dus.

Het enige nadeel van soda vind ik ... het wordt zo snel een dikke klont. Omdat het heel makkelijk water bindt. Zelfs al doe je het in een luchtdichte pot, op de één of andere manier komt er altijd wat vocht bij, en hopla het is een steen waar je dan met veel moeite wat van af kan hakken.Wat ik zelf altijd doe met bijvoorbeeld zaden, die ook per se droog moeten blijven, is wat keukenpapier erin stoppen.

Dat ga ik nu ook doen in de pot met soda. Een paar velletjes keukenpapier erin, en dan hopen dat het korrels blijven, en dat het geen steen wordt.
Naar aanleiding van de meneer vanochtend ben ik eens gaan zoeken op 'soda', wat is het een wondermooi middel! Het is milieuvriendelijk, en je kan er zoveel mee. En goedkoop is het ook nog. Waarom zijn we in vredesnaam al die dure HG rommel gaan gebruiken? Zoveel spullen, je ziet door de bomen het bos niet meer.

... sterker nog, als we maar doorgaan met die rommel, zien we uiteindelijk echt het bos niet meer! :-(

Soda dus. Scheelt je ook nog es een half aanrechtkastje! :D


8 reacties:

Anoniem zei

Driehoek kristal soda klontert niet. Gewoon bij de ah te koop.

catrien zei

als je soda, groene zeep en schoonmaakazijn in je keukenkastje zet, maak je alles lekker schoon zonder het milieu en je portemonee te belasten!

Anne zei

Baking soda (eetbaar dus absoluut veilig) is ook zeer veelzijdig. Als schoonmaakmiddel maar ook voor cosmetische doeleinden, bijvoorbeeld als ingrediënt voor zelfgemaakte deo. Google er maar eens op!

Jeanneke zei

Let op: Vóór je soda (in je wasmachine, of waar dan ook) gebruikt, eerst even kijken of er geen aluminium in zit, want aluminium verdraagt geen soda!!
Baking soda kan nooit kwaad!

Mijke zei

Hmmmm ik donder al jaaaren regelmatig soda met kokend water door al mn afvoeren, maar desalniettemin zit de boel hier regelmatig flink verstopt. Dan helpt alleen dat HG spul nog. Misschien komt het omdat ik op een flat woon ofzo? Maar dat soda zo'n wondermiddel tegen verstopping zou zijn, dat is bij mij dus niet waar :(

Clarien Cornelisse zei

Dank voor alle tips! Baking soda is inderdaad ook een mooi product.

Mijke ja soms ontkom je niet aan de chemische troep helaas. Zeker ook in oude huizen met van die smalle leidingen. Hoe het in flats zit weet ik niet. Maar soda als preventie kan ieg geen kwaad.

Joel Krueger zei

Great blog!

Loodgieter Den Haag lost een vrij uitgebreide reeks aan problemen voor u op waardoor de vakman onmisbaar is bij het onderhoud en de reparatie van uw huis. Onze diensten bestaan uit het onderhouden en repareren van sanitair, verstoppingen, riolering, dakbedekking, zinkwerk en verwarming.

Jesse Parker zei

Echt mooi artikel dat je hier hebt! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...