Friday on the farm.

on zaterdag 30 juli 2016


'Waar halen jullie het riet vandaan?' vroeg ik aan de rietdekkers.
'Uut Weerrib'n'

Ha, uit de Weerribben. Dus het dak waar wij onder gaan wonen, komt een kilometer of wat hier vandaan. Niet uit Rusland of China ofzoiets. Maar van vlakbij. De rietdekkers gaan daar zelf naar toe om de kwaliteit te keuren en het beste riet te krijgen.

Mooi vak.
Het zijn twee broers die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen. Ze zijn letterlijk in het vak opgegroeid. Dat kun je ook wel zien want ze rennen over het dak, dat vol hangt met trapjes en balken, die aan het riet zijn vastgemaakt met haken.

Als ze verder omhoog werken worden de trapjes iets hoger geplaatst. Heel handig.Rietbalen omhoog gooien. Het dak vordert snel.

Bij de ramen steekt het riet naar binnen. Dat wordt later allemaal afgewerkt. Nu willen de heren het dak zo snel mogelijk 'waterdicht' hebben.

Deze week de ene kant, volgende week de andere. Bouwvak of niet, zo'n dak moet af!

7 reacties:

grandma zei

oooh wat wordt het mooi !!!!!

grandma zei

oooh wat wordt het mooi !!!!!

Ellen zei

Prachtig!

Henriette goossen s zei

Het is echt een vak op zich dat rietdekken en als je dak dan gedaan is dan ziet het er zo mooi uit. Mooi dat het riet uit de buurt komt. Ik weet dat er in de alblasserwaard ook riet velden zijn .

Zoutepopcorn zei

Wat schrijf je fijn! Erg leuk om jullie belevenissen te volgen. Hier op het Drentse platteland worden er ook een paar huizen van een nieuwe rieten kap voorzien. Zo knap hoe ze dat doen!

Anoniem zei

Indrukwekkend ! had het graag zelf ook eens een keer gezien hoe dat in zijn werk gaat. Hier zie je ze niet zo vaak die rieten daken. Meer iets voor chique villa's aan de kust.

Clarien Cornelisse zei

Ja riet heeft de naam iets te zijn 'voor dure huizen' maar eerlijk gezegd vind ik het een mooi en eerlijke dakbedekking, en het is niet eens zó veel duurder dat pannen waren geweest. De kosten zitten vooral in de arbeid, en het dekken gaat heel snel. Nou hebben wij ook niet zo'n grote kap natuurlijk, maar wel al die ramen erin ...

Daarbij, ik heb gemerkt (met de oude kap) dat riet heel goed isoleert. Het huis bleef koel in de zomer, en van't voorjaar was het lekker warm. Dus ook duurzaam qua energie. Nou mocht iemand meer over riet willen weten en de plussen en minnen mail me gerust

Ja ik ben wel om wat riet betreft (want we hebben ook nog even een pannen dak overwogen)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...