Friday on the farm.

on vrijdag 15 juli 2016
 ... alwéér .... afschuw, en angst en intens medelijden met slachtoffers en familie .... Maar zoals die mevrouw op het journaal al zei ... je moet niet wegzakken in de angst, want dat is precies wat die dader wil ... angst zaaien

Wij gaan naar Punthorst vandaag, net als alle vrijdagen, en we worden gewoon in beslag genomen door gewone dingen. Zoals .... een groot blauw plastic kleed op het gras.

Ik dacht nog ... hee gaan we picknicken?

Maar nee we gingen niet picknicken. Dat zeil was los geraakt, en er maar afgehaald en lag daar nu te drogen. En er ligt nu een groen kleed over het dak.

We moeten vandaag meteen over heel veel dingen nadenken. Jan heeft zelfs een lijst gemaakt van wat er allemaal besloten moet worden. Volgende week komt de rietdekker, en vóór die tijd moeten de dakranden opnieuw in de verf. Ja en welke kleur moet dat?

Doe maar dezelfde die erop zit, zeg ik. Want dat is mooi.

De precieze plekken van alle stopcontacten, wil de installateur weten ... en hoeveel spotjes moeten er in de gang? En in de keuken? Zou jij dat allemaal zo op stel en sprong kunnen beslissen? Ik niet hoor, weet ik veel hoeveel spotjes.

Het handigst is om te vragen ... wat denk je zelf? Want dan geeft zo'n vakman meestal een klip en klaar antwoord. We hadden vandaag een jonge installateur en die dacht goed mee over al die extra stopcontacten die je nodig hebt, voor al die opladers van al die kinderen .... (en van onszelf)

Paul maakt zich er makkelijk vanaf. Die zegt dan 'beslis jij maar' en gaat een praatje maken met Henk die de paden aan het maaien is. 

Met harde hand moet ik hem van de tuinderij weghalen. Meekomen!! Spullen uitzoeken! :-)

We gaan samen op pad. Want er moet vandaag bijvoorbeeld ook een kachel, maar vooral een kachelpijp, worden uitgezocht vóórdat het riet erop gaat.

Hoe kom je dan aan een goed adresje? Heel simpel. Wij vragen dat aan Jan, want hij kent alle goeie adressen in de buurt. Belangrijke les .... ga niet af op een mooie showroom, ga af op een knap vakman!


Er zitten nogal wat haken en ogen aan, als je een rieten dak hebt, en dan ook een houtkachel wil. Want er mogen natuurlijk geen vonken op dat riet vallen. En de pijp moet extra goed worden geïsoleerd. En dan moet je ook nog een kachel uitzoeken natuurlijk, waar er zó veel van zijn ..... en allemaal mooi.

Nou we nemen wel een handje folders mee.
Een heel groot voordeel, als je bedrijven in je buurt kiest, is dat de heren die de boel moeten fixen best wel even willen langsrijden om de situatie ter plekke te bekijken. Zo beloofde meneer Schoemaker (van de kachels) dat hij maandag of dinsdag wel eventjes komt kijken. Dan kan hij ter plekke advies geven over hoe dat moet met die kachelpijp.

Datzelfde geldt voor de keukenman. Wij hebben een keuken besteld bij Gerard Hempen, nog geen kilometer van ons huis. En ook hij komt langs, voor de details. Ja dat was niet zo makkelijk gelukt allemaal als we bedrijven in Bussum hadden gekozen.
Ook is het leuke dat je zo weer mensen leert kennen uit de buurt. En die kennen weer anderen. Zo vertelden we aan meneer Schoemaker dat we nog niks hadden om buiten op te zitten. En hij gaf weer het advies om dan bij Beltman's Woodworks langs te gaan om een goeie houten buitentafel te laten maken.

'Bijna voor hetzelfde geld als zo'n goedkopere van het tuincentrum,' zei hij, 'maar dan met de hand gemaakt, op maat, en veel en veel sterker. Ze maken daar alles wat je wil van hout.'

Dus wij naar Beltman. Twee straten verderop. En inderdaad, een goed vakman. Voor een prijs die je bij de Gamma ook betaalt.


En luister ... nóg iets moois wat ons opviel.  Als je op het platteland woont ken je het misschien, maar wij stonden versteld!

Bij de keukenman vroegen we of we iets moesten aanbetalen. Nee hoor. Niet nodig. Betalen bij aflevering. Pin of contant of een rekening. Wat je wilt.

Bij de houtman, waar we twee picknicktafels bestelden, precies hetzelfde. Niks betalen. 'Ik lever ze bij huis af, en dat komt wel in orde met betalen.' zei hij. Niet te geloven toch? Voor ons is het in elk geval nieuw en heel verfrissend, dat vertrouwen dat ze je hier meteen geven.

Nog iets grappigs. De zwaluwtjes hier die durven alles! Die vliegen zó ons huis binnen, en hadden zelfs in een mum van tijd op de richel boven de keuken een nestbeginsel gemaakt.Snappen doe ik het niet. Een nest? In juli? Derde leg ofzo?

Oh wat was dat gezellig geweest!! Huiszwaluwtjes! Maar ja al die poep op je nieuwe aanrecht ... of in de pannen, hahaha, en dan gewoon niks zeggen natuurlijk!

Het huis is weer ingepakt voor het weekend. Dag hoor, lekker slapen!

Wij mogen weer aanschuiven thuis. Niet alleen taart dit keer. Ik zie ook iets van sla. En pasta!
2 reacties:

Mijke zei

Oh wat leuk, die zwaluwtjes! Vorig jaar heb ik op een boerderij gewerkt waar het zwart zag van de zwaluwen en hun nestjes, en sindsdien ben ik er helemaal verliefd op. Maar... je wilt ze niet in je houten dak hoor! Dat speeksel waarmee ze hun nesten bouwen is veel te zuur, dat tast je hout aan. Een tip: hang een boel nepnestjes op, zodat ze daar in zitten. Overigens kunnen zwaluwen tot wel 5 nesten per jaar grootbrengen, dus ja nu nog een nest bouwen kan best! Wie niet waagt wie niet wint is geloof ik hun motto :P

Blogger zei

Get instant access to 16,000 woodworking plans.

Teds Woodworking has over 16,000 woodworking sketches with STEP-BY-STEP instructions, drawings and blueprints to make each project smooth and easy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...