Friday on the farm.

on vrijdag 1 juli 2016


Vandaag hebben we eens stil gestaan bij ... het licht in huis.

Hoe licht willen we het hebben? Je ziet bij veel van die verbouwde boerderijtjes dat er meteen grote schuifpuien in worden gemaakt en overal brede dakkapellen .... om zoveel mogelijk licht in huis te krijgen. 

Wel mooi ... maar je verandert de sfeer van zo'n boerderij dan wel behoorlijk. Die boerderijtjes hadden vroeger expres van die kleine raampjes, de boer hoefde al dat licht in huis niet zo nodig ... hij was toch al de hele dag op het land geweest. 

Binnen mocht het schemerig zijn. Binnen was je alleen om te eten en te slapen.





En de boer was zuinig. Grote ramen kostten geld. En grote ramen betekende ... veel meer stoken in de winter, en ook werd het snel te warm in de zomer. Dusss ... kleine raampjes. Voor de boerin, die meer binnenwerk had, was dat minder leuk maar ja de boer was de baas. 

Bij ons is het haast omgekeerd! Paul wil juist vééééél licht in huis. Hij werkt veel binnen en wil het daar licht hebben. We hebben nu besloten dat we de paardenstal waar zijn kantoor zal komen, zo licht mogelijk gaan maken.  

En in de boerderij daar houden we de ramen zoals ze zijn. Vrij kleine ramen dus. Alleen komen er drie extra smalle dakramen boven de keuken, omdat je daar anders geen hand voor ogen ziet. De keuken zit op het noordoosten, de donkere kant.





Voor mij hoeft het in de woonkamer geen aquarium te worden. Beetje schemeren vind ik wel gezellig. 

Boven op de twee kleine zolderkamers is er één dakraam op elke kamer. Dat blijft zoals het is. Er wordt toch alleen maar geslapen.

Moet je trouwens es kijken wat we zagen toen de nok van een van die kamers eruit gesloopt was ....






Daar zit een verlaten nest ... van een wespenvolk denk ik. Of is het iets anders? Niemand van de bouwvakkers die daar aandacht aan schenkt, dat is zeker normaal in die oude boerderijen.

... ik vraag me af wat we in de toekomst allemaal nog voor grapjes gaan meemaken ....

En verder vliegt ook deze dag weer voorbij. Klokslag twaalf uur eten de mannen, Paul en ik crossen dan even heen en weer naar een bouwcentrum voor informatie over dakramen. Want het gaat hier snel. Zodra we het over de ramen hebben gehad wordt de plek in het dak bepaald waar ze gaan komen, en de plek waar de lampen dan gaan komen. Dus we moeten de maten weten.

Ja je moet je kop er goed bijhouden!





Er wordt verder gebouwd aan het dakframe. Dat is prachtig om te zien. Ik zei al eerder dat niks recht is in dit huisje ... alles is scheef. Er zitten dus overal rare hoekjes bij het dak. Maar daar is Jan heel handig mee ... alles wordt precies afgetimmerd met latten, en een hoek daar wordt een mooie bocht in gebouwd.

Je moet dan ook weer rekening houden met ... hoe lang de mensen zijn, hoe je de hoek omloopt als je het huis binnenkomt ... zodat je niet met je kop tegen het dak aanknalt zeg maar.





Vakwerk hoor! Letterlijk en figuurlijk!

En dan gaat de isolatie erachter. Het plafond kan straks worden afgetimmerd, als de installateur klaar is met de elektrische leidingen, maar ja hij wacht weer op onze definieve tekeningen van de keuken.




Jaja stap voor stap gaat het. Soms zelfs half rennend. De vaklui uit Staphorst staan bekend om hun werkhouding. Knoeterhard werken, en allemaal prima ambachtslui. Ik kan je echt aanbevelen om een bedrijf uit deze regio te kiezen als je een klus hebt.

Ja en dan was er nog dat weiland .... het is nog steeds niet gemaaid. Buurman Henk kon steeds niet maaien in verband met het vochtige weer. Want dan kan je geen hooi maken.

Over weilandbeheer wist ik niet zoveel en Henk heeft het vandaag allemaal uitgelegd.





Ja kan pas hooien met heel droog weer. Dan kan je hooipakketten maken.

Als het vochtig is kan je wel maaien, maar dan kan je geen hooi maken dus. Maar wel ..... kan je er balen van maken. Je weet wel die grote ronde hoepels die je op weilanden ziet liggen. Dat is ook hooi, maar wat vochtiger, en dat wordt ingekuild oftewel stevig in plastic verpakt. Het gaat dan wat aanzuren, en is prima geschikt voor de koeien.

Kijk hier zie je het wat vochtige gras van ons weiland.





En zoals je boven kan zien ... het is vandaag toch gemaaid!

Overbuurman, die koeien heeft, was vandaag op de trekker zijn eigen weiland aan het maaien. Henk zag dat, en zei tegen mij ... vraag maar of hij jouw weiland ook wil maaien. Dat kan dan mooi in een ruk door. En hij kan wél balen maken. Hij wil het vast wel hebben.

Dus .... ik naar overbuurman. En meteen kennis gemaakt. Of hij wilde maaien? Jawel hoor. 'Dan moet'n er eevn andere messies onder' ... maar toen was het in een wip gemaaid! En al snel daarna kwam hij voor de tweede ronde ... het uitspreiden van het gemaaide gras ... met dit ding dus:





Nou. Ook weer gebeurd. Overbuurman blij, ik blij. Henk hartelijk dank voor je goeie tip!

Hooi maken doen we dan later wel. Als het ooit nog goed warm wordt deze zomer!

Na al het wieden en erf vegen en snoeien had ik nog net een uurtje voor de moestuin. Daar kwam een plek voor de courgettes. In de kleddernatte aarde .... of de zaden gaan kiemen of gewoon gaan rotten ... weten we over een dag of wat.





De bietjes en de worteltjes moesten alweer gewied worden. Bij de bietjes lukt dat nog wel .... maar die worteltjes die lijken zó op grasjes, zo flauw is dat, je heb geen idee wat je moet wieden!


bietjes, die hebben gewoon blaadjes, makkelijk zat

maar hier die wortels, dat is toch geen doen? wat is wat?



Wij gaan weer op huus an! Gras mee voor de nijnen. Die halen nú al hun neus op voor ons gewone gazongras, dat lusten ze niet meer nu ze weilandgras krijgen. Verwende mormels hoor! :D

Morgen is er een boerenmarkt in Rouveen. Henk staat daar ook met zijn biologische producten van de Zonnehorst. Kom zeker langs als je in de buurt woont! En doe je Henk dan de groeten van mij? :D

0 reacties: