Focus.

on zaterdag 16 juli 2016Waar je op focused, dat krijg je scherp op je netvlies.

Hoeveel ellendig nieuws er ook binnenkomt, blijf ondertussen ook maar focussen op mooie dingen die voorbij komen. Zoals die mooie kikker in de tuin. Of een klein wit wolkje in de blauwe lucht, of een zwaluw die in je huis een nestje bouwt en in je soep poept.

Op Moeskers Moestuin is er ook altijd die keuze. Je kunt focussen op de vele plagen die dit jaar voorbij kwamen. De slakkenplaag heeft alle bladgewassen verwoest. De muizenbende heeft alle bieten opgegeten. De aardappelziekte heeft alle aardappelloof aangetast.

Ja wat wil je, in een koude natte zomer slaat die waterschimmel kei- en keihard toe!

Maar hee hee, hallo!! Dat doen we dus niet! Focussen op wat er mis gaat. Want dan moet je geen tuinder worden. Dan moet je geen boer worden. Nou, dan kun je eigenlijk helemaal niks worden, maar beter gewoon maar in bed kruipen en de dekens over je hoofd trekken.

Want er gaat altijd wel wat mis. Maar er gaat ook veel goed. Neem nou dat bed bonen hier op de tuin. Echt, sinds wij aldoor maar op de boerderij zitten heb ik die bonen geen enkele aandacht gegeven. Er groeit allemaal kweekgras tussen. Maar die bonen gaan gewoon lachend door met groeien. De eerste peultjes komen er al weer aan.

Sterke oergezonde planten zijn het geworden. Bijen zitten er volop in, dus we krijgen flinke oogst!

Die foto hierboven is niet scherp maar ik vond hem zó grappig, zo´n bij die op zijn achterpootjes over dat blad loopt. Dat zie je toch nooit! Hij was zeker een beetje klaar met vliegen.

En de aardappels ... ondanks de ziekte in het loof, is er nog volop oogst! Ik haal één deel eruit, en de rest mag in de grond blijven. Wel al het aangetaste loof weghalen, en dan blijven de knollen nog wel een tijdje goed.

De bijen van Liesbeth hebben ook hard gewerkt. Ik vond laatst, heel lief, twee potten honing van haar bijen op onze deurmat. Zo leuk dat ruilen, zij krijgt aardappels en uien van mij ervoor terug.

Ja zo zijn er ook elke dag veel leuke dingen te zien. Zelfs in een zomer die koud en nat begon. Tussen de bomen door zie ik tenten schemeren ... eventjes kijken ... oja het kinderfestival van Bussum begint volgende week weer!


Oorspronkelijk was dit festival voor kinderen die niet op vakantie kunnen. Die konden lekker ravotten, onder toezicht, voor heel weinig geld, hier op de hei en in het bos. Maar het festival is zó populair inmiddels, en iedereen is welkom. Dat wil zeggen, er wordt wél elk jaar een bepaald aantal plekken gereserveerd voor die oorspronkelijke doelgroep.

Zo leuk dat kinderen uit alle richtingen hier samen op de hei gewoon aan het spelen zijn. Hutten bouwen, voetballen, speurtochten, op bezoek bij de brandweer, pannenkoek eten, en elke middag een duik in het zwembad.

Man je zou zó zelf willen meedoen!
Voor de ouders ook heel fijn. In plaats van met de spelcomputer op de bank, zijn de kinderen de hele dag aan het ravotten en komen met rooie konen weer thuis. Enne .... in de zomervakantie een paar uurtjes het kroost van de vloer ..... je snapt dat men daar wel voor in de rij wil staan!


Het draait allemaal op vrijwilligers. Die doen al het werk, en zorgen voor veilig en leuk spelen voor wel driehonderd kinderen. Ook weer zo´n club hardwerkende mensen, die niet worden bewonderd of op handen gedragen, maar gewoon heel onzichtbaar hun belangrijke werk doen.

Ook weer van die kanjers!! Waar ik graag even hier de focus op richt! :D

Het is nu nog stilte voor de storm, ze zijn nog aan het opbouwen.

Fijn weekend! En tot maandag!


1 reacties:

henriette goossens zei

Wat lief de potjes honing en leuk de foto's. Hier zijn inmiddels de uien gerooid het groen begon al af te sterven en ook de bonen beginnen af te sterven , zo anders dan in nederland nu in de tuinen. Inderdaad als je stil staat bij alles wat niet goed is of niet goed gaat heb je geen leven en wordt je alleen maar somber. Gewoon genieten van de leuke dingen en die zijn er genoeg :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...