Quiet 500.

on woensdag 15 juni 2016
             

                         


De Quote 500. Iedereen kent dat blad wel, de 500 rijkste Nederlanders staan erin.

Bij mijn zus Marjan, gisteren, lag een ander blad op de keukentafel. Een blad dat er heel erg op lijkt. Het is bijna hetzelfde, met één klein verschilletje ....


.... in dit blad, de Quiet 500,  staan niet de 500 rijkste Nederlanders, maar de 500 armste Nederlanders. Figuurlijk dan. Het is een blad over armoede. Armoede in Nederland.

Het is een glossy met een boodschap. Want terwijl rijkdom wordt gevierd, wordt bewonderd of benijd, en enorm zichtbaar is, wordt armoede ...  in stilte beleden. Heel quiet. En daar gaat dit blad over.

Ouderen, jonge gezinnen, alleenstaanden, vertellen hun verhaal. Hoe ze in de neerwaartse spiraal terechtkwamen.
Maar .... het is ook een leuk blad. Met een grote knipoog naar de rijkdom en de weelderige advertenties. Het leest makkelijk weg, en het vertelt op een positieve manier iets over de stille strijd van veel medelanders.Je leert er iets van.

Of misschien .. .wist je dit al. Ben je er al wel eens mee in aanraking geweest. Want armoede is iets dan iedereen kan overkomen.Het is een glijdende schaal. Het begint soms met een klein beetje pech, en wordt steeds groter.

Maar goed. De boodschap van het blad is niet somber. Hij is positief. Het geeft een signaal af ... we kunnen elkaar helpen. Maar hoe dan?

Nou, om te beginnen is dit blad gestuurd naar alle 500 miljonairs, of miljardairs, (paar nulletjes meer of minder) die in dat andere blad staan. De Quote 500. Met daarbij het verzoek of ze zich willen inzetten voor de armoede bestrijding.

En laten er nu twéé van die 500 miljonairs gereageerd hebben!! En in actie zijn gekomen!


En die twee heren stelden niet alleen fondsen ter beschikking, maar zetten ook hun daadkracht, en bedrijfskundige kennis in, om een community te helpen bouwen!

Die community is nu begonnen in Tilburg. Deze community verspreid kennis, over armoede, maar helpt ook concreet bij armoede. Er zijn allerlei goederen en diensten beschikbaar voor de doelgroep van Quiet. Je kunt met een pasje een beroep doen op spullen en diensten, maar er wordt óók een beroep gedaan op jou. Want, arm of rijk, iedereen heeft wel iets te bieden.

Al zit je financieel aan de grond ... je kunt misschien nog wel oppassen, een oudere verzorgen, of iemands haar knippen misschien, of helpen in een tuin of bij een klus.


Een mooi voorbeeld vond ik de verjaardagspakketten. Als je als kind niets uit te delen hebt op je verjaardag, is dat heel hard. Via de community zijn er pakketten beschikbaar, zodat ieder kind een verjaardag kan vieren.

De kracht van de community is dat er niet één partij is die geeft en één partij die ontvangt, maar dat het een samenwerking is tussen rijk en arm, waarbij ieder vanuit zijn eigen mogelijkheden bijdraagt.

Ik hoop dat het een groot succes wordt, als de Quiet Community de komende twee jaar in Tilburg gaat proefdraaien. En dat het dan in ons hele land kan worden 'uitgerold'. Zus Marjan, die juridisch raadsvrouw is en dagelijks met deze doelgroep werkt, gaat binnenkort kijken en overleggen in Tilburg, en ik mag mee als vliegende reporter! Dus, dan hoor je er wel meer van.

Wat ik ook geweldig nieuws vind, is dat miljonairs dus echt niet allemaal inhalige Dagobert Ducks zijn, wat vaak wel gedacht wordt. Er zitten ook mannen en vrouwen tussen met Enorme Grote Harten die nog wel groter zijn dan dat hele fortuin bij elkaar! En die zich met geld en daad inzetten voor de medemens.

En we eindigen met ....


.... de rozen van mijn moeder!!

Die prachtig mooi zijn, maar helaas helaas, ze druipen van de bladluis, zei mijn moeder. Nou, ik meteen kijken natuurlijk, maar ik zag haast geen luis.

Ik zag wel wat anders.


Het stikt er van de lieveheersbeest-larven!! En die eten per persoon honderden bladluizen. Ze hebben het grootste deel al op!

Toen kwam er nog een daverende regenbui overheen die die zoete smurrie van de luizen wegspoelde, en kijk es ... wat een opgeluchte en opgefriste rozen weer!
(oja ... ik vergat nog ... je kunt natuurlijk ook bijdragen aan de Quiet Community en hun glossy bestellen bijvoorbeeld, kijk maar hier en hier)


4 reacties:

Jeanneke zei

Moge dit fantastische plan (en glossy) zich heel snel over heel Nederland verspreiden!
Ben er stil van. Prachtig.
Veel 'bijstand', medewerking, succes en vervulling gewenst!
'Bijstand'groetjes,

Jeanneke.

Anoniem zei

Wat een positief verhaal over een fantastisch initiatief! En ook dat de natuur zelf problemen oplost, zoals het bladluizenverhaal: we hebben geen Monsanto nodig.
Dank voor het dagelijks plezier dat je ons schenkt met je opgewekte en geestige blogs.
Hartelijke groet, Corrie

Es zei

Wat mooi!! Ik ga die glossy gelijk bestellen dankjewel voor weer zo'n inspirerende blog dat maakt me keer op keer zo blij
X Es

Clarien Cornelisse zei

Graag gedaan hoor! :D

En Es ... hartstikke lief van je!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...