Prosecco moestuinen??

on zaterdag 25 juni 2016
Ik aarzel ... om jullie mee te nemen naar Moeskers Moestuin. Eigenlijk schaam ik me diep voor de verwaarlozing daar ... vorig jaar was het zo'n productieve tuin .. en nu kom ik daar veel te weinig en alles groeit schots en scheef, of helemaal niet.

Nou, even uitstellen nog. Eerst maar de laatste tuinbonen oogsten hier achter ons huis. Dat moet ook gebeuren. De lege plekken worden opgevuld met de bloemen die in potten klaarstaan. Ons huis staat te koop, en daarom moet het er vooral mooi uitzien. En gelukkig hadden we heel veel bloemen gezaaid, in maart!

En, elke week vegen ...

Maar dan geen uitstel meer. We gaan naar MM. Als ik aan kom fietsen springen Liesbeth de imker, en Ron, haar collega nét de auto in. Ze hebben haast!

Als ze mij zien roept Liesbeth .... 'ga maar niet de tuin op, de bijen zijn boos!!'
Huh? Wat? Maar niet op mij toch?

Liesbeth vertelt dat ze het onkruid aan het snoeien was rondom de kasten, en daar reageerden de bijen furieus op ... die waren waarschijnlijk nét via dat onkruid terug aan het vliegen naar de kasten omdat het ging regenen. Of ze waren daar aan het schuilen. En toen werden ze gestoord door Liesbeth, en ze vielen haar aan! Al die bijen werden wild.

Ze is wel tien keer in haar benen gestoken, dwars door spijkerstof heen. En in hun auto zag ik een paar bijen nog om haar heen vliegen. Wow ... wát een chagrijnige dames!! Maar ik ben toch de tuin op gegaan. Uit nieuwsgierigheid ... en ze moesten Liesbeth hebben en niet mij, toch? :-)

Van een afstandje bij de kasten gekeken ... alles was weer rustig zo te zien. En bijen zag ik haast niet in de regen, alleen een paar in de goudsbloemen, maar die waren niet wild.

Verder de tuin op. Ik maak altijd meteen menuutjes. Komende week, in elk geval een een snijbiet quiche (snijbiet zie je hierboven) en een courgette schotel met nieuwe aardappeltjes, en we gaan ook een keer vis eten met knolvenkel en verse uien.

Ja het is ondanks de verwaarlozing toch weer overvloed op de tuin. Onkruid en groente, alles is met die regen hard gegroeid en er is veel te eten.

Maar wacht .. wat is dat voor raars in het courgette bed? Staan daar nou pompoenen tussen??

Hoe dat kan mag Joost weten maar er groeien zomaar allemaal pompoenen tussen de courgette planten. Niet leuk, want pompoenen groeien elders ook al, en van courgettes had ik niet zoveel .... Hoe dat kan?

Ik denk een fout bij het vullen van de zadenzakjes in de groothandel. Ik heb toch echt heel netjes alleen zaden uit een pakje gebruikt. Geen eigen zaad. Nou ja. Van de week halen we die pompoenen eruit. Want anders hebben de courgettes geen schijn van kans.

Het piepkleine maisveldje staat kniehoog. Maar ze staan ook in de schaduw. Dat wordt vast niet zo'n héle zoete mais ...

En hier zie je nog een allegaartje van jonge en wat oudere bladgewassen ... vrij karig wegens te weinig compost op dit bed,  maar we kunnen er wel van eten. Volgende week is die venkel wel te oogsten.

Het wortelvak is echt sneu. Alleen de uien doen het super maar ja die doen het altijd wel goed. Maar de bieten zijn allemaal doorgeschoten, vanwege de slakkenvraat, en de wortels zijn drie keer opnieuw ingezaaid en drie keer opnieuw opgevroten!

Geen peen dit jaar!! :(

De peultjes doen het dan weer heel goed. Het bed is zwaar van de erwten en de stokken zijn allemaal doorgebogen. De peulen hangen tot op de grond. Die moeten dit weekend geoogst worden!

De aardappels ... hoe zal het daar gaan? Ik haal een vork en steek de éérste plant van dit jaar uit de grond. Ja hoor!! Nieuwe aardappels!! Van twee planten is dit, de vroege Frieslanders, het is nog niet zo veel maar het is nog vroeg.


En dan tot slot de aardbeien plukken. De jonge kikkertjes springen je om de oren. Het is heel voorzichtig manoeuvreren anders stap je boven op zo'n beestje. En dat wil je niet, want ze zijn zo lief en schattig!!


De overdaad is weer begonnen. Een rondje tuin in deze maanden betekent ... een krat vol gezondheid en  knapperig verse groente mee naar huis.

Maar eventjes tussendoor iets anders. Want Paul die zit de krant te lezen en hij zegt nu net ... hee wist je dat er ook Prosecco moestuinen bestaan?

Er staat daar iets over in de krant, een artikel over de verandering die je op het moment in Volkstuincomplexen ziet ontstaan ... want het is allemaal heel HIP geworden! Kom we kijken even mee bij Paul in de krant .....
Hahaha nou je snapt de strekking van het artikel wel! Ja moestuinen zijn populair ... maar niet alleen om groenten te kweken, maar ook als rustpuntje in een druk bestaan, als buitenspeelplek voor de kinderen, om te chillen en een wijntje te drinken ....

.... allemaal heel legitiem, maar ik hoop wel dat er toch ook vooral groente gekweekt wordt op die Prosecco tuinen!! Het kan toch ook allebei? En hoe chill is het om met zoiets als dit thuis te komen ........


..... de knoflook verser dan vers, je kunt de teentjes zó uit het bolletje rollen!

Maar wel heel leuk nieuws, dat volkstuinen zo populair zijn.

Ondertussen ... moet het aanrecht nog opgeruimd worden. En de aardbeien in bakjes. Wat zullen we vandaag es met de aardbeien doen? Meestal laat ik ze op het aanrecht staan en dan is de volgende ochtend die bak gewoon leeg. Dat gaat zo bij ons. Die neemt een handje en die, en ze gaan door de muesli en door de sla en op brood en gewoon húp zo in de mond.

Dat is zo leuk van aardbeien, omdat je ze eigenlijk niet kan bewaren omdat de smaak per uur achteruit holt, MOET je ze wel meteen opeten! En ik heb liever zes weken per jaar kakelverse aardbeien en de rest van het jaar niks, dan het hele jaar aardbeien eten, die muf en wat klef en te zuur zijn.

Dus .... Prosecco tuinders ....  ga vooral wél aardbeien kweken!

Nou, ik mag niet meer meelezen met Paul want het is ontzettend vervelend als je net lekker je krantje zit te lezen en je vrouw gaat mee-lezen en ook nog es foto's maken.

O nog even één fotootje!! die wil ik even delen ... niks met tuin te maken maar gewoon komisch
Fijn weekend hoor en tot maandag weer!


4 reacties:

Es zei

hahaha ik dacht we gaan prosecco kweken.....
Dan doe ik zo maar een lekkere aardbei onderin mijn prosecco, proost!
X Es

Daphne Coers zei

Wat een hilarisch verhaal verhaal.
Ik dacht, PROSECCO......daar moet ik meer van weten, maar helaas, het ging daar niet over.
Alhoewel, wel leik om te lezen dat je zoveel uit je tuin kan halen nu.
Wij hebben, samen met schoonvader, ook een moestuintje gemaakt.
Spitskool, bieten, aardappels en blauwschokkers komen er al vandaan en smaakte heerlijk.
Volgend jaar wil ik weer knoflook, want dat gebruiken we zo veel, dat kunnen we beter zelf verbouwen!!
Eet smakelijk, groetjes, Daphne

Mirjam Udo zei

Geweldig verhaal Clarien! Ik voel me wel aangesproken hoor. Ik heb dan wel geen prosecco-tuin maar wel een fruit, bloemen-, thee- en tekentuin. En courgettetuin, die doen het altijd goed hier op het veen! Zolang de tuin maar onderhouden wordt is dat bij onze vereniging gelukkig geen enkel probleem!

Helena zei

Prosecco tuin, geweldig concept. Dankzij jou blijf ik nog een beetje bij. Ene.... alles moet (?) met zijn tijd mee. Helena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...