Met Jan op stap.

on dinsdag 28 juni 2016
Op de vrijdagen geef ik een update van ons nieuwe huis, maar tussendoor ben ik er ook vaak. Vandaag ging ik vol plannen naar Punthorst, om randjes te knippen en te snoeien en bij de Zonnehorst te helpen, maar daar kwam allemaal niks van.

Er kwamen de hele dag mensen langs ... ze weten dat ik er meestal op dinsdag ben. De installateur ... de rietdekkers .... allemaal vragen hadden ze, en tekeningen bekijken en bespreken.

Er kwam ook een meneer van de gemeente Staphorst. Hij kwam het ontwerp laten zien van het nieuwe fietspad, wat voor een deel langs onze voortuin komt. De gemeente man gaat langs alle aanwonenden. Wij waren de laatsten. En wij vinden het prima. De grond wordt netjes aangekocht, en je tuin wordt weer helemaal gefatsoeneerd. Ach, we zullen het wel zien in 2017 ... nog zo ver weg.

En Jan, die nu in ons huis aan het bouwen is had ook veel vragen. Hoe wil ik dat hoekje en wat voor hout moet daarlangs komen. Ja en na vieren ben ik ook nog met Jan op stap geweest! :D


Hij woont in Punthorst. Naast de grote boerderij van zijn schoonouders heeft hij een prachtig huis verbouwd voor zijn eigen gezin. Helaas ... daar weer bijna geen foto's van wegens een lege batterij! Maar ik kom er vast wel vaker.

Jan heeft mij allerlei dingen laten zien van lichtschakelaars en van plinten ... maar ik was ook vooral geïnteresseerd in het achtererf. Wat was dat leuk om zomaar bij een bestaand boerenbedrijf rond te kijken.

Achter de huizen ligt hun land, alwaar de koeien. En op het erf was het één en al leven. Een moederkat lag in de schuur, ze had wat muizen gevangen, en lag nu haar kittens te zogen. Schoonpa van Jan zei dat ik meteen maar een katje moest uitzoeken .. ik mocht er zó een meenemen, nou ja als die zes weken oud is .... en ik zag zo'n leuk katje ....
.... maar dat kan nog niet want we wonen hier nog niet. Die kom ik later wel halen!

Verder liepen buiten allerlei bijzondere schapen, en mini kipjes, en eenden. We liepen ook nog door de oude varkensstal, alwaar Jan een soort Ark van Noach gebouwd heeft. Hij fokt geitjes en een bepaald soort schapen en bijzondere rassen konijnen en weet ik wat. En al die beesten hebben hier prachtige hokken.

In één hok keek ik en hopla daar sprong een hele menigte jonge geitjes op een tafel. Ze schrokken zich wild van mij. Ik voelde me net de wolf, van die zeven geitjes ....beeeeeh .... een hele enge vrouw!!!

Jaja en vervolgens ging de reis naar een andere inwoner van Punthorst waar ik ook de hele boerderij mocht bekijken. Je staat te kijken hoe hartelijk en gastvrij de mensen hier zijn! En ook geïnteresseerd, ze willen ook alles van ons weten! Nou ik babbel wel hoor.

Leuk hoor om via de bouwmensen alvast het dorp te bekijken en mensen te leren kennen.

Wat ook handig is als je verhuist naar een nieuwe woonplaats .. lees vooral het streeknieuws! Zo las ik in de Meppeler courant ... dat Staphorster ontwerpen op de catwalk in Parijs te vinden zijn!

De modellen lopen in ontwerpen met het Staphorster stipwerk, je ziet hierboven hoe dat met de hand gemaakt wordt. Al die stipjes, met de hand gezet ..... met zo'n potje verf in je hand .... en die stoffen worden dan gebruikt door de grote bekende mode-ontwerpers!

Ach ja ... leuk allemaal. Vermoeiend ook, zo'n dag. Nu even chillen. Met 'De Boerderij' want ja die lag hier. De Prive vind je hier niet hoor! :)


Morgen met mijn moeder op stap. Dat wordt ook weer babbelen  :D


4 reacties:

Sofie zei

Een kitten hoort langer dan 6 weken bij de moeder te blijven. Tegenwoordig wordt het aangeraden om ern kitten op te halen als het 12 weken is. Zo heeft de kitten de tijd om gesocialiseerd te worden door de moederpoes.

Mijke zei

Oei, ik wou inderdaad hetzelfde zeggen als Sofie. Twaalf weken wordt meestal alleen gedaan bij raskatten, in mijn ervaring kunnen kittens vanaf 10 weken bij de moeder weg. Het is tegenwoordig zelfs bij wet verboden om een kitten jonger dan 8 weken bij de moeder weg te halen!

Clarien Cornelisse zei

Ook zo´n typerend verschil tussen platteland en stad .. hoe dat met dieren gaat. Hier op de boerderijen krijgen poezen aan de lopende band jongen, en zijn daar vrij nonchalant mee. Als ze de jongen zat zijn wandelen ze er gewoon vandoor en die kittens die kunnen inmiddels prima muizen vangen en redden zich wel ... en dat is meestal wel eerder dan 12 weken hoor!

Maar don´t worry, ik zal het katje pas halen in oktober of november .. grote kans alleen dat het poesje dan al elders een plekje heeft gezocht!

Boer Jennes zei

De dierenbescherming raadt - minimaal - 12 weken aan, maar beter is 16 weken. Het gaat er niet om dat kittens prima muizen kunnen vangen, maar om het sociale proces. Ze zitten dan nog in de pubertijd en kunnen dan nog veel leren van de moeder. Niet alleen de kat maar ook hun butlers en dienstmeiden (oftewel mensen) hebben daar veel profijt van. Kijk maar op http://www.catmag.nl/nieuws/het-kattengedragsadviesbureau-kittens-pas-na-16-weken-weg-bij-moeder/ of op http://www.felinewelfarefoundation.org/persberichten/sep2010/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...