Losse eindjes.

on donderdag 23 juni 2016Er is even geen moestuin nieuws want ik ben een paar dagen gezelschapsdame, voor een heel lief familielid. Eigenlijk is het gewoon vakantie, afgezien van wat lekkere maaltjes koken en, gewoon, helpen met administratie en samen koffie drinken, dat soort dingen.

Daarom was er tijd om wat losse eindjes af te hechten. Eén daarvan is de vraag van de week in de mail, van Ellen ... over waarom ik zo vaak producten uit gewone supermarkten laat zien en zelfs aanprijs. 'FOUTE' groenten en fruit, niet-biologische en onduurzame produkten.

Want dat past niet bij een Groene Clarien .....

...... hahaha ik heb schijnbaar al een hele reputatie hoog te houden ... na twee jaartjes bloggen! Maar geen probleem hoor. Kritische vragen houden je bij de les!
Ideaal zou zijn .... iedereen eet alles onbespoten. Biologische groente en fruit en vlees en zuivel. En iedereen heeft een moestuintje, in de achtertuin, of samen met de buurt in het plantsoen. Dan weet je exact wat je eet en wat jij en je kinderen binnen krijgen.

Maar ... zover zijn we nog niet. Nog maar een piepklein deel van Nederland eet biologisch. Je weet niet waarop mensen hun keuzes baseren. Prioriteit voor andere dingen dan de kwaliteit van voedsel? Niet genoeg geld? Onwetendheid? Of misschien de gedachte dat het niks uitmaakt of je wel of niet biologisch eet? Het kan van alles zijn. Je kunt alleen maar raden naar andermans keuzes.
Maar omdat er dus nog steeds een grote meerderheid is die gangbare niet-bio groenten koopt en opeet, blijf ik me daar ook in verdiepen. Ik volg de supermarkten op de voet!! (haha de mier tegen de olifant ... zoiets)

Wat doen ze aan duurzaamheid? Zetten ze de toeleveranciers onder druk om zonder bestrijdingsmiddelen te werken? Hoe gaan ze om met verpakkingen?


Klopt het wat ze zeggen of zijn het marketing truukjes?

De goeie dingen die gebeuren zet ik hier op het blog. Om je helpen keuzes te maken in dat oerwoud van aanbod. En in de hoop dat je er zelf ook op gaat letten in de winkels.

Vraag beantwoord Ellen? :D

En dan de Grote Knoflookvraag. Is die nou eindelijk al geoogst of niet?? NEE-EE .... er was steeds geen tijd en die hele prachtige knoflookoogst zit nog allemaal in de grond op Moeskers Moestuin. We hebben in de keuken alleen nog maar een paar allerlaatste miezerige bolletjes van 2015 ....  die allemaal uitlopen.Maar toch leuk zijn ze met hun groene pruikjes! Te leuk om op te eten!

Hoe gaat het met Ben? vroeg iemand, ik weet niet meer wie en waar. Konijn Ben was heel ziek geweest, bijna gestorven, en op de een of andere manier spontáán weer genezen, een paar weken geleden.

Nou het gaat goed met hem. Hoewel hij nu chagrijnig is omdat het steeds zo regent. Zijn maatje Jerry zit beschut onder de kratten maar Ben heeft geen zin meer in die kratten. Hij zit met een boze rug in de stromende regen.

Pas maar op straks wordt je weer ziek!

En dan nog zo'n los eindje .... die tomaat die een paar weken geleden gespalkt was. Hij was geknakt in de hoofdstengel, en we hebben hem gespalkt met wat blad van de smeerwortel. En met wat stokken eromheen. Hoe dat afgelopen is?

Dit was op 25 mei ...
En op 6 juni haalde ik de pleister eraf. Die pleister was helemaal ingedroogd rondom de wonde op de stam. En de wond was dicht en het stammetje was weer recht en veerkrachtig.

Omdat er nog wel wat zacht littekenweefsel zat heb ik de steunstokken toen laten staan.

Maar nu ... weer twee weken later, is dat littekenweefsel zo sterk geworden dat ik die tomaat bijna als boksbal kan gebruiken. hij geeft geen krimp. Op die ene plek dan tenminste. De kneusplek is het sterkste stevigste stuk van de stam geworden!

De stokken zijn allang weg.
Dat is niet alleen bij planten. Ook bij mensen, als je een wond of blessure gehad hebt en je hebt er goed voor gezorgd en het is goed en schoon genezen, dan is dat stuk zó sterk geworden dat daar de kans op letsel haast onmogelijk is.

Denk maar aan een genezen botbreuk. Je bot zal nooit meer op die ene plek breken.

Moeder Natuur levert geen half werk af!
0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...