Goed voorbeeld ...

on zondag 19 juni 2016Een moestuin maakt je flexibel.

Neem dit weekend. Ik weet meestal wel wie van de kinderen er in het weekend thuis komen, maar niet wanneer ... en of ze mee eten. Want dat weten ze zelfs soms pas kort van te voren. Je krijgt dan bijvoorbeeld zo'n app'je rond lunchtijd: mam we zijn we met een half uurtje hoor, en we klappen van de honger!!

Okee.


Ja dan is die tuin heel handig. Want een soepje is zó gemaakt met wat je uit je tuin kunt halen. Je kunt namelijk overal soep van maken. Nou ja die tomaten waren gekocht.

En ik wilde wat lekkers maken voor op brood, bij de soep. Hummus bijvoorbeeld ... maar kikkererwten heb ik niet. Wel tuinbonen. Nog steeds heel veel tuinbonen. Maar daar kan je ook hummus van maken.

Je kookt zo'n 500 gram gedopte tuinbonen in 10 minuutjes gaar, giet ze af, en mengt ze met een scheut olijfolie, sap van één citroen, theelepel komijn, theelepel zout, stukje verse peper of gedroogde chilipoeder, wat koriander, en een klein bolletje knoflook, gepeld.

Dan fijnmalen, en nog zo'n vier eetlepels sesampasta erdoor roeren. Je kunt het dunner maken met wat extra olie. En .... je weet niet wat je proeft. Zelfs onze carnivoor Robbert, die helemaal niet van tuinbonen houdt, at er dikke lagen van op z'n brood. Dus dat zegt wel wat.

Zo kun je dus heel makkelijk a-la-minute receptjes maken, als je wat verse groente achter de hand hebt in je achtertuin.champagneglazen? oh die staan al in een doos, bij oma in de garage ...

Ja en verder gingen er aardig wat flessen doorheen bij ons dit weekend!! We hadden ook heel wat te vieren! Marlieke dus deze week haar VWO diploma gehaald, en Anke heeft haar Economie bachelor binnen, vorige week is haar scriptie goedgekeurd.

Ook had Robbert in december zijn master gehaald. Bedrijfskunde. Hij is inmiddels alweer bijna een half jaar geleden aan zijn eerste baan begonnen, maar we hadden het nog helemaal niet gevierd!

.... we realiseren ons heel goed dat we veel geluk hebben met de kinderen, ze zijn gezond allemaal, en het gaat goed met ze ..... dat dat ook heel anders kan gaan zien we helaas ook, in onze directe nabijheid. Het gaat niet altijd allemaal goed. Soms ben je niet gezond, of slaag je niet in je leven, hoe erg je ook probeert.

Reden temeer ... om die goeie resultaten te vieren!!

En gelukkig is het ook nog eens aardbeien seizoen!! Ze rollen met bakkenvol binnen. Een kwart van de oogst kan op de compost, vanwege slakkenvraat, maar er blijft genoeg over. Voor taart ........ en aardbeien door het ontbijt!

Want bewaren kun je ze niet lang. Of je moet er jam van maken, of saus, maar die blijft bij ons dan weer op de plank staan. We hebben nog jams van 2010 staan.

Opeten maar dus.

Aardbeien door de muesli. Nou eigenlijk mag je het geen muesli noemen, wat wij eten. Het is gewoon een mengsel van drie graanvlokken, rogge, gerst en haver. Het is een beetje vooruitlopen op straks, zelf muesli maken van wat het land voortbrengt.

Haver wordt in Punthorst al geteeld, door buurman Henk. Rogge en gerst wil ik daar zelf proberen te telen. En tarwe misschien ook als de grond goed genoeg is.

Dan malen tot vlokken, en je hebt je eigen muesli. En die vlokkenmix kun je overal in gebruiken. Om koekjes te bakken, door het brooddeeg, maar ook bijvoorbeeld om gehakt mee aan te maken, in plaats van paneermeer. Of om een knapperig korstje aan gebakken kip te geven.

Graanvlokken zijn heel handig, en gezonder en langer bewaarbaar dan gemalen meel. Gezonder, dat is vooral omdat je op die vlokken moet kauwen!

Iets anders wat wij veel eten maar waar ik nog geen -lokaal- alternatief voor heb, zijn de avocado's. Wat zou je daarvoor in de plaats kunnen kweken? Als je een idee hebt hoor ik het graag!
Wat ik ook leuk vind, van de moestuin ... is dat de kinderen er steeds meer voor gaan voelen. Een paar jaar geleden vonden ze hun moeder maar een rare Groene Heks op de bakfiets, met altijd die mest aan het sjouwen, en altijd met planten en rare stinkende dingen bezig. Helemaal niet zoals al die andere moeders hier in Bussum!

Maar langzamerhand krijgen ze er steeds meer lol in, in al die verse groenten van de tuin. Het muntveld bijvoorbeeld werd door Robbert letterlijk geplunderd, hij nam hele zakken mee naar Rotterdam. En Anke nam een flinke bak muesli mee. Handig hoor mam! Weet je wat dat kost in de winkel, biologische muesli?

Niet teveel pushen dus, met die tuin, en met gezond eten. Komt vanzelf! :D
2 reacties:

arcobaleno zei

Merk ik ook aan mijn kinders echter de "schonen" zijn nog niet zo heel enthousiast.
Wel voor de aardbeien, maar sla ....komt weleens een slakje uit.
Mijn aardbeien zijn nog slakvrij....... Voorlopig
Succes ook op de boerderie

liz zei

ja geniet ervan hoor, dat alles zo goed gaat, het is zéker niet vanzelfsprekend

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...