Friday on the farm.

on vrijdag 17 juni 2016
Hola. Wat krijgen we nu weer op de oprit? Cement?????

Ja hoor het is een cementwagen. Gewoon. Komt eventjes wat cement brengen.


Je beleeft wat hoor met Bouwbedrijf Jansen, want die jongens zijn slim. Henk Jansen heeft ook een andere klus, in het dorp. Daar zijn ze een paar seniorenwoningen aan het bouwen. En daar werd cement gestort voor de vloeren. Nou, dacht Henk, bij Paul en Clarien heb ik ook wat cement nodig om die zware balken op te stutten, dus daar breng ik dan de rest van het cement wel heen.

Heel mooi gedacht! Want dat is duurzaam! Niks verspillen.

Het betekende wel, dat de jongens vanochtend bij ons als een rázende aan het werk moesten, om die gaten waar het cement in moet, waar dus die balken bovenop gaan komen, om die gaten even in de grond uit te bikken. Zweet liep in stralen van de heren af, maar nét op tijd, toen de grote cementauto onze oprit op reed, waren de gaten klaar!

Storten maar!!!

Helaas lekte er wat betonwater op ons mooie klinkerstraatje ..... hahaha en toen kwamen Paul en ik net aanrijden ... en zagen dat nou net gebeuren. Maar het werd onmiddellijk allemaal keurig opgeruimd.

En wij doen niet moeilijk. Waar gehakt wordt vallen spaanders.

Verder is er een nieuwe deur gekomen aan de voorkant van ons huis. Dat is de deur naar de bijkeuken. Wat eerst de waskamer was. Zo'n extra betegeld kamertje naast de badkamer. Het wordt nu de spoelplaats voor ál die mooie verse groente die in de toekomst hopelijk van ons land komen! En je kunt daar je vieze schoenen en overalls uit doen!


Overal mannen in het huis vandaag. En allemaal vragen. Hoe we dit willen en dat.

Het oude dak van de boerderij moet totaal worden vervangen. En daar komt een nieuwe geweldig grote draagbalk onder. Ik heb al eerder geschreven over onze aannemer, dat we voor hem hebben gekozen omdat hij oude spullen hergebruikt en recycled. Eeuwenoude balken uit boerderijtjes worden opgeknapt, en kunnen dan nog wel eeuwen mee.

Want hout ... is onverwoestbaar sterk!

En nu, sinds gisteren, zit er in de top van ons huisje ook zo'n eeuwenoude balk. Die gaat het hele huis steunen. Ik vind hem nu al een kanjer! Ook al zitten er gewoon gaten in. Eeuwenoude gaten.

Het was een heel spectakel vertelt Henk om die balk door de kleine raampjes van het huis binnen te krijgen. Met zes man moesten ze hem tillen. En het pastte niet. Dus toen moest eigenlijk 'eventjes' een gat in een muur worden gehakt, maar uiteindelijk hebben ze maar een stuk van de balk afgezaagd.

Nu is hij ruim negen meter in plaats van elf. Goh wat had ik dat graag willen zien. Als er weer een balk geplaatst wordt (de staande balken) zal Henk bellen.

En hier zie je dan een overzicht van het ene deel van het huis. Waar éérst (rechtsachter) twee kamertjes waren komt nu de keuken. En waar nu de keuken is wordt een zithoek. En alles is open dus. Ja dat kan, als je geen vier lawaaierige pubers meer in je huis hebt rondlopen!

Even de cementwagen nakijken ... en dan zien we buiten ook weer veel klusjes. Paul gaat de heg vooraan snoeien, en ik ga de clematis optrekken.

Want die mooie clematis, door Klaasje opgekweekt en door haar mooi opgebonden aan de rekjes, die hadden wij helemaal niet gezien. En die ligt nu in slierten over de grond. Het zijn net twee afgezakte steunkousen.Ja ik heb niet van die handige klemmetjes, dus maar een beetje provisorisch de kousen weer optrekken. Volgende keer moet dat beter!

Verder zie ik honderden kleine eikenboompjes in het gras opduiken. Ja als je niks doet heb je hier zo een bos. Maar we willen hier helemaal geen bos en al die eikjes gaan eruit.

Je kunt het ook wel maaien, maar als je ze kan uittrekken met eikel en al komt het niet meer terug.

Laat zaaien.

Als je net als ik nu, ook nog láát in het voorjaar wilt zaaien, let dan op welke soorten je zaait. Als wortel neem ik dus niet de Amsterdamse Bak, wat een vroeg zomerras is, en wat ik altijd als vroege wortel zaai.

Ik neem nu liever een winterwortel, de Flakkeese 2, die meteen als voordeel heeft dat je hem ook goed kunt bewaren in de winter.

Hetzelfde voor de rode biet. In het vroege voorjaar neem ik de Egyptische Platronde, een lekkere vroege wat platte biet. Maar nu in juni neem ik de Kogel 2. Een wat latere biet, te zaaien tot en met juli, en een prima bewaarbiet.

Jaja, weer een bed ingezaaid in de nieuwe moestuin. Ik hoop ook door deze late zaai dat ik net de bietenvlieg en de wortelvlieg ontloop, die nu al een eerste generatie eitjes hebben gelegd.

Nou ik elk geval staat Rain Man op wacht, met zijn wapperende regenpak. De vliegjes zijn vast heel bang voor hem. Net als de vogeltjes (not)

Weekend voor de deur. De busjes rijden weg, maar eerst wordt alles netjes opgeruimd, stenen opgestapeld, plastic verzameld, gereedschap in kisten, kruiwagens tegen de muur. Heel fijn, want Paul en ik willen het hier op het erf net zo netjes houden als Klaasje en Dick het hadden.

Fijn dat de aannemer meewerkt! :D

7 reacties:

Es zei

whahahaa Rainman!
X Es

natuurlijk-rijk zei

Flink gewerkt seg!

Anoniem zei

Dat wordt prachtig ! Hier ook nog volop werken, maar niet zo radicaal als bij jou ...en het einde is in zicht.

grandma zei

wat toch een heerlijke plek. wat wordt er hard gewerkt en wat schiet het al op ! succes, liefs grandma

Kari zei

Wat en leuke post. Naast mijn moestuin en tuin staan een stuk of 20 eiken en esdoorns die mijn grootvader ooit plante... De esdoorns het dichtste bij ons... met als resultaat dat we elke 2 dagen kleine esdoorns van tussen de tomaten en wortelen en dergelijke trekken met hopen... en naast de moestuin soms al'wat dikkere exemplaren schitteren die we soms over het hoofd zien... leuk hoor, zo'n bosje naast de tuin... moesten esdoorn zaailingen te eten zijn ik had een heuse oogst :)

Clarien Cornelisse zei

Ik weet eigenlijk niet of boomzaailingen te eten zijn ... ze lijken me wat taai ... :D

Mirjam Udo zei

Wat een bedrijvigheid op jullie erf! Leuk om de vorderingen mee te beleven!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...