De bijtjes van Liesbeth.

on zaterdag 11 juni 2016

We slenterden even langs de tuin vanavond voor een bakje aardbeien, en de eerste courgettes.

Ineens kwam hond Max op ons af rennen. Blaf blaf!! Max denkt namelijk dat de tuin van hém is en dat wij indringers zijn. Hij is de hond van imker Liesbeth, en hij is heel waaks. Dat is maar goed ook, voor alle uurtjes dat Liesbeth hier in haar uppie bij de bijen aan het werken is.

Alhoewel ... ik denk niet dat iemand Liesbeth zal lastig vallen, zoals zij daar bezig is, omringd door duizenden zoemende werkstertjes.

´Oehoe,´ roept ze, ´willen jullie wat doppen zien uitkomen?'

Doppen zien uitkomen? Geen idee wat dat is, maar zeker weten willen we dat zien. Liesbeth schudt een raat met honderden bijtje uit, boven de kast, de bijen vallen eraf of vliegen weg, en dan komt ze met de raat naar ons toe.


Doppen, dat zijn dikke bollen van bijenwas, waar darren en koninginnen in groeien. Darren zijn mannelijke bijen. Nou het mooie was, dat ze ons die doppen liet zien, en voor onze ogen werd daar eventjes een dar geboren!! Hij kroop zo uit dat coconnetje van was, en kwam helemaal mooi en compleet uit het dopje kruipen.

Prachtig was het. Alsof je naar een natuurfilm zit te kijken.

'Oh wacht,' zei Liesbeth, 'jullie hebben geluk!!. Daar komt óók nog een koningin uit de dop.'

En ja hoor, kijk maar, daar zie je ook een koningin geboren worden, hoewel ik het niet heel scherp kon krijgen.Die koningin, die kroop meteen zo vanuit haar geboortedopje, dat bij een koninginnebij een moerdop heet, de hele raat over, heel fit en vief was ze meteen. En wat wat prachtig was om te zien, en volgens Liesbeth uniek en niet echt de bedoeling, ze kroop naar de pasgeboren dar toe en viel hem aan!!  Ze ging hem steken!!

Nou ja. Wat een agressiviteit meteen zeg!Liesbeth vertelt dat het wel normaal is dat koninginnen die net geboren zijn elkáár aanvallen, of dat de oude koningin al die pasgeboren koninginnen dood. Want die dames zijn allemaal concurrentes van elkaar natuurlijk.

De dar leeft nog steeds na de aanval van de jonge koningin. Een beetje versuft kruipt hij weg. En dan .... komt er nóg een koningin aan uit een andere moerdop. En die twee koninginnen zitten hieronder vreedzaam op Liesbeths hand, ze doen elkaar niks.

Allemaal niet helemaal zoals het hoort. Misschien moet de agressie nog op gang komen?

Twee koninginnen en één dar, allemaal samen op een mensenhand, allemaal nét geboren. Wat iets unieks krijgen wij hier te zien. En dan ziet Liesbeth nóg iets ...

..... op de vleugel van de dar zit een varroa mijt!!! Nou ja we krijgen de hele bijenwikipedia te zien hier!! Een varroamijt, dat is de mijt waar de bijenvolken zoveel last van hebben...

.... daar kunnen hele bijenvolken aan dood gaan.

'Snel!! Maak een foto!!' vraagt Liesbeth, maar dan lukt het natuurlijk net weer niet om het scherp te krijgen. Die domme dar blijft ook niet netjes stil zitten met die mijt op z'n vleugel. Nou ja je ziet het een beetje.

Wow wat prachtig allemaal .... en terwijl wij met die dar bezig zijn zijn de twee koninginnen druk op zoek naar voedsel. Ze hebben honger, de dames. Normaal gesproken worden ze onmiddellijk na de geboorte omringd door een grote hofhouding van ijverige werkstertjes die ze onmiddellijk gaan verzorgen en voeden. Maar nu dus niet, omdat de raat is leeggeschud.

Ze moeten maar snel terug de kast in!

Dankjewel Liesbeth voor dit bijzondere kraambezoekje, in drievoud!!Ik had over iets heel anders willen bloggen. Maar dit ging voor! Wat prachtig is de natuur en wat leren we veel van Liesbeth.

Geniet van je weekend allemaal en tot maandag weer!


6 reacties:

Tanja zei

Wauw, wat bijzonder om te zien dit! Echt iets dat je normaal nooit te zien krijgt (als je geen imker bent). Leuk dat je het hier deelde!

ivoorwit.blogspot.com zei

Je hebt het wel getroffen met je tuinbezoekje. Leuk om mee te kijken. Dank je wel. Groetjes,, Thea

Henriette goossen s zei

Onze buurman hier heeft bijen super interessant. Heb trouwens ''heel brutaal'' de link over de katoenen shopper gedeeld op mijn facebook. Ook hier in Roemenië moet je meer en meer gaan betalen voor plastic tasjes .

Clarien Cornelisse zei

Dat is juist de bedoeling Henriette, want hoe meer tasjes hoe beter! Leuk dat jij dat daar ook opstart. Ik geniet van je leuke verhalen over leven in Roemenië, zou graag eens bij je langskomen. Nou wie weet, ooit.

Liesbeth van der Pol zei

Wat heb je er weer een leuk stukje van gemaakt Clarien! en wat ben ik blij met m'n plekje voor de bijen op jouw mooie moestuin.

Henriette goossen s zei

Clarien je bent altijd welkom binnenkort als de appartementen officieel open mogen wijd ik daar een stukje aan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...