Ze zijn terug!!

on maandag 2 mei 2016
Heb je ze al gezien? Ze zijn er weer hoor, die felle opdondertjes! De kleine zwarte acrobaatjes zitten weer in de lucht, en blijven het hele voorjaar en de hele zomer vliegen vliegen ... tot ze over vier maanden weer vertrekken naar warme landen.

Ik word heel blij van zwaluwtjes. Ze zijn altijd opgewekt, en altijd bezig, en ze zijn flitsend snel en kwiek ... en het zijn ook nog es kleine opscheppertjes, met al hun kunstjes. En tussendoor bouwen ze snel-snel hun nesten, onder je dakgoot, en brengen even snel-snel één of twee legsels jongen groot.

En dan weer, HUP naar Afrika vliegen. Snel-snel. Wat een prachtige beestjes! Van harte welkom terug ... zwaluwen!

En daar komt ook de eerste asperge omhoog in Moeskers Moestuin. Ook al zo'n voorjaarsbode.

Maar we gaan géén asperges snijden dit voorjaar. Ik laat alle asperges met rust. De planten zijn nog jong, en moeten de eerste twee tot drie jaar helemaal kunnen uitgroeien. Dan pas zijn ze sterk genoeg om er van te oogsten. Wat ik wel wil doen, is ze dit najaar opgraven, en meenemen naar de boerderij!

Verder zijn op de tuin de paden geschoffeld. En hier en daar is wat gewied. Maar ik kan nog niet veel wieden. Veel van de wilde kruiden staan te bloeien, en dan moet je het niet wieden. Neem nou het nieuwe rabarberveldje. Het staat vol met Wilde Look, en het liefst wil je dat allemaal weghalen, zodat het een mooi veldje wordt met alleen maar rabarber.

Maar kijk nou es goed .....


Die kruiden staan zo prachtig te bloeien, en een hele schare insecten zit erin. Die zijn allemaal afhankelijk van de wilde bloesems ...

.... zelfs de minuscule bloeiend plantjes tussen je tegels zijn heel belangrijk voor de dieren.
Dus. Als je het over je hart kan halen ... laat dan een deel van je 'onkruid' nog eventjes staan, in elk geval tot het uitgebloeid is.

Kijk, hier thuis is het hetzelfde. Paul wilde het gras gaan maaien (jaja met kneuzing en al!) maar toen zagen we die prachtige bloesems van madeliefje en paardebloem, en we zagen enorm veel insecten en bijen en vlinders die daar op zaten ...
.... nou ja IK zag dat in elk geval. Ik denk niet dat Paul die bijen zag ... maar hij werd gelukkig afgeleid, door z'n fietsmaten, die lekker een rondje gefietst hadden, en bij ons kwamen neerploften voor koffie.

Leuk voor Paul en ook leuk voor de bijen, want van grasmaaien daar kwam het niet meer van!

Inmiddels .. is het weekend voorbij. De stralende zon is weg, en er komen wat voorzichtige buitjes voorbij. Prachtig! Want er komen warme dagen aan, en dan is zo'n klein beetje vocht precies wat je nodig hebt!

Dat wordt een super begin-van-mei! 

Ik ga bonen poten deze week! En opnieuw wortel zaaien (die slecht opkomt) en weer sla planten en de tomaten afharden en courgette uitplanten en de eerste pompoenen natuurlijk!

Het wordt een mooie tuinweek! Wat ga jij doen in je tuin?2 reacties:

Es zei

Grappig onze leventjes lijken best veel op elkaar ook hier fietst mijn wederhelft fanatiek en ook ik laat d paardenbloemen, de dovenetels, pinksterbloemen etc lekker staan voor nu. En wat betreft de tuinwerkzaamheden die lopen ook gelijk....Gisteren ruimte gemaakt in de muurkasjes voor de tomatenplanten. En ook hier liggen de sla zaden al klaar incl zonnebloemzaden. Mooie week gewenst. X Es

Clarien Cornelisse zei

En jij doet ook goeie dingen voor je medemens zag ik op je leuke blog!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...