Wildplukwandeling 2016.

on zaterdag 14 mei 2016En het is alweer achter de rug. De wildplukwandeling van dit voorjaar.

Ondanks slechte weersvoorspellingen was het lekker zonnig, wel een fris windje, maar prima weer voor een wandeling door de Bussumse straten en over de hei en het bos. En natuurlijk zijn we nog langs Moeskers Moestuin geweest.

Erg leuk om bloglezers ´in het echt´ te ontmoeten!


Vanochtend heel vroeg was ik al op de tuin om rabarber te oogsten voor een paar rabarber cakes. Die zijn het lekkerst, vers gebakken, zo uit de oven. Als je een lange reis gemaakt hebt, dacht ik, en je ontbijt is er misschien in de haast bij in geschoten, dan lust je wel een stuk cake!

Kijk en daar hebben we Shirley, onze deskundige op gebied van alles wat er eetbaar is in de natuur. Zo grappig, ik heb al vele wandelingen meegemaakt met Shirley, maar elke keer leer ik er weer zoveel bij!


 ... je leert zoveel in een korte tijd, wat is eetbaar en wat is medicinaal en wat smaakt er lekker en wat smaakt er  ... nou ja .... gewoon groen. 

Tijdens een wandeling van amper twee uur leren we wel vijftien soorten wilde eetbare planten herkennen. Shirley plukt overal een beetje van en geeft ons stukjes. Van de ene plant proeven we het blad, van een andere de steel, of de piepjonge knop. Heb je wel es de bloemknop van een weegbree geproefd?

Wist je .... dat hij heel sterk naar champignon smaakt?

En het Robbertskruid, wat echt o-ve-ral groeit? Heb je daar wel es een hap van gehad? Waar denk je dat dat naar smaakt? En hoe gezond dat wel niet is?

Bij het Duizendblad gaat Shirley helemaal los!! :D:D Want dat is een supermiddeltje tegen huidwondjes en huidproblemen. Ze legt uit hoe je er heel makkelijk een geneeskrachtige tinctuur van kan maken voor op wondjes en kloven.

En de schitterende bloesem van de kastanje ... tegen spataderen!!! Nou die onthou ik echt wel!! :D:D Wow wat is er veel medicatie te vinden op onze straathoeken! Kruidvat kan wel inpakken!!Natuurlijk niet alleen maar medicijnen. De natuur is ook heel lekker. Ook hier veel blad te vinden om je visje of je kipfiletje in te grillen. Veel kruiden voor de kruidenboter, voor de soep en de salade en mooie bloemetjes om amuses mee te verfraaien!

We hadden vandaag ook een echte kok in ons midden! Ik ben heel benieuwd wat hij met al deze nieuwe kennis voor lekkere en mooie dingen gaat bedenken!
Net als vorig jaar hebben we ook jonge dennenscheuten geplukt. Want daar is het nu precies het goeie moment voor. Daarmee maak je een stevige dennensiroop, tegen griep en keelpijn en andere winterklachtjes.

Niet alleen kruiden op de grond zijn eetbaar, maar ook het jonge blad van veel bomen. Bijvoorbeeld van de Linde.

Shirley ging wat blad van een stam plukken en opeten ... ja en ik kan me dan ineens héél goed voorstellen ... dat er mensen zijn, die ons groepje zien lopen, al etend van bomen en van de grond ... en die dan denken wat loopt daar nou voor een stelletje zotten!! :D:D

Want het is nog steeds vrij uniek, dat je de natuur in gaat en daar allerlei wilde dingen gaat lopen opeten. Het heeft iets van ... heksen en trollen ....  maar ik hoop echt ontzettend ... dat het normaal wordt!

Dat steeds meer mensen straks met een mandje of zakje op pad gaan. En hier en daar wat plukken, voor door het eten of voor een mooie kruidige griepdrank, of voor een 'wild wijntje'.

Want de natuur geeft alles wat je nodig hebt. Alle goeie stofjes die in dure powerfoods en vitaminepillen en sportdranken zitten, die vind je ook gewoon tussen de stoeptegels en op de hei en in het bos.

Maar dan veel goedkoper en veel gezonder en veel duurzamer. En mooier ook nog ... zeg nou zelf ....


Lieve Yvon en twee Shirley's en Florian en Natascha, wat was het een gezellige dag met jullie!

Het enige minpuntje was ...... was dat zoveel van de mensen die zich hadden opgegeven voor vandaag .... helemaal niet kwamen opdagen!

Ik moet dat nog verzinnen, hoe dat beter kan. Voor deze wildplukwandeling bijvoorbeeld hadden zich al heel snel 15 mensen aangemeld. Toen vond ik dat wel genoeg en heb een 'stop' ingelast. Maar afgelopen week waren er veel afzeggingen, misschien vanwege het slecht voorspelde weer? Ook kwamen een aantal mensen gewoon niet opdagen, zonder afzeggen. Dat was echt jammer. Want daarvoor in de plaats hadden er anderen wel meegekund, die ik nu moest weigeren.

Iemand vandaag stelde voor ... laat mensen vooraf betalen. Ja dat kan natuurlijk. Hebben jullie nog andere tips? Iemand ervaring met workshops organiseren?Oja ... en Shirley ..... die paardebloem gelei .... die je hier hebt laten staan .... Nou wij kregen onverwacht bezoek ... en ze bleven eten .. en ik had dus géén toetje. Maar we hebben die gelei met dikke klodders op vers stokbrood gegeten enne ....  en je moet de complimenten hebben!!!! :D

Fijn weekend voor iedereen! Tot maandag weer!


4 reacties:

Anoniem zei

Hoi Clarien, bij mij in de buurt is mevrouwonkruid.nl . Misschien kun je iets van haar opsteken?
Groetjes

Marie zei

Jammer dat er zoveel niet kwamen! Ze hebben wat gemist hoor.
Ik vond het vorig jaar zo leuk!

Shirley zei

Leuk verslag weer ☺. En ook leuk dat je zo slim een toetje hebt gebouwd met de gelei en dat het gewaardeerd werd. Grtz, S

Remko Boers zei

Leuk om te lezen. De hoop dat het normaler wordt, deel ik met je.
Binnenkort organiseren we bij Voedselbos Vlaardingen ook zo'n Wildplukwandeling. Misschien is dat een herkansing voor de afzeggers, of een leuke herhaling voor de deelnemers. Zie: http://www.voedselbosvlaardingen.nl/2016/05/wildplukwandeling-olv-bosbaas-op-19-juni.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...