Tassen en tuinweelde.

on maandag 30 mei 2016
Tassendag op maandag, ja dat was even niet anders. We moesten écht even de koppen bij elkaar steken om een aantal dingen te bespreken, onder anderen ..... de voorjaarsmarkt van de Groenteclub hier in Bussum, aanstaande zaterdag.

Wij staan daar ook, als Tassenteam Bussum, om onze tassen te verkopen, voor een luttel bedragje. We vragen expres niet veel voor de tassen, omdat ons doel in de eerste plaats is .... iedereen bewust te maken van zijn plastic verbruik, en dat te verminderen natuurlijk!

In elke tas zit een flyer met wat ideetjes, voor hoe je je plastic verbruik kan verminderen, en achterop de flyer staat de instructie voor hoe je zo´n tas maakt.

.
We hebben er bijna driehonderd klaar liggen voor de markt!

Of we die allemaal gaan verkopen? Haha ... nou we gaan ons best doen! Kom vooral langs als je in de buurt woont, en neem wat tassen mee! We staan in de tuin van Klooster De Mariënburg aan de Brinklaan hier in Bussum, op zaterdag 4 juni van 10.00 tot 16.00. Kijk maar hier.

En we hopen natuurlijk ... dat er méér groepen gaan starten met anti-plastic acties. Je kunt best in je uppie beginnen, misschien krijg je wel anderen mee. Zo ken ik iemand die in Katwijk al jaren tasjes naait, en in Drenthe zijn een aantal dames met tassen aan de gang geweest, en in Groningen zijn studenten bezig met tasjes en andere hebbedingetjes ...

............ allemaal met de bedoeling om mensen minder plastic te laten gebruiken.


 
Daar hebben we het vanochtend ook over gehad. Hoe kunnen we onze anti-plastic-'olievlek' uitbreiden? Nou, mocht jij ook willen starten met een project, dan kun je ons vragen om hulp! We hebben inmiddels een piepklein fondsje, we hebben ervaring, en we hebben heel veel stoffen. Dus .... we kunnen je best op gang helpen! Geef het aan, aan als je net dat opstart-duwtje nodig hebt!!

Een mooi voorbeeld van iemand die met een tassenproject gaat starten zie je hier bij Crafts&Skills. Zij gaat ook tassen maken! Heel veel succes Monique!!

Het was voorlopig even onze laatste bijeenkomst. In het najaar gaan we verder. Natuurlijk gaan we allemaal apart wel door met mooie tasjes maken, want het is ook gewoon heel leuk werk. En kijk nou wat ik voor leuke kadootjes kreeg .... nota bene van die lieverds die al een half jaar helpen met naaien. Ik zou hún kado's moeten geven!!


Lekkere bio zeep, een doos verse eitjes van eigen kippen, ja en in dat boek was ook een schot in de roos! Oude Franse tuindersgereedschappen! Van die roestige handdingen die ze daar ook nog echt gebruiken.

En over hoe je wijn maakt met zo'n mooie oude pers.Erg leuk boek. Nu alleen nog even mijn Frans ophalen ....

Vanmiddag op de tuin heb ik de ogen dicht gedaan voor wat er allemaal is verwoest de laatste weken. Slakken, konijnen, en ik denk dat er, nu de tuin al drie jaar oud is, ook wel wat bodem-aaltjes zo hier en daar zijn opgedoken.

Ja er is veel schade dit jaar maar er gaat ook veel goed hoor! Zoals mooie spontane korenbloemen bijvoorbeeld ....

.....  en geïnspireerd door die wijnpers uit dat boek, heb ik ook even bij de druiven gekeken ... nou we moeten nog even wachten hoor, en wat zon mag er ook wel bij nog.

Nog geen wijn te bekennen hier  :D

Peultjes zijn er al volop, de gewone groene van de doperwt en de sugar snaps, maar ook die mooie blauwe peulen van de capucijners. Je weet wel die Queen Bee's met hun prachtige bloemen!

Pluk ze vooral die eerste jonge verse peultjes! Dan stimuleer je de groei van nog veel meer peulen.

Ik weet niet hoe jullie dat doen, maar ik pluk een week of wat die peulen, en dan laat ik alles doorgroeien voor doperwten en capucijners. Die kun je dan drogen. Peultjes invriezen doe ik niet meer. Dat smaakt nergens naar (vinden wij) en is ook zo'n gedoe met die kleine dingen. Dus wij eten maar een week of wat per jaar jonge peultjes.

En de meirapen ... ook daar was veel schade. Maar een of twee rijtjes gaan toch door, en je ziet de lekkere knolletjes al komen.

Bij de aardbeien zijn de slakken nog niet gesignaleerd. Welnee, ze wachten tot de aardbeien rood worden. Véél lekkerder!

Ik zag ook al een merel bij de aardbeien. Ze kwam ook alvast eventjes kijken. Hahaha er is een wachtrij van jewelste daar bij die aardbeien! Mij benieuwen of er wat voor ons overblijft. Nee ik heb geen tunnel dit jaar. Volgend jaar weer.

Kijk, nog meer oogst. Ja dit vind ik soms ook op de tuin ..... gelukkig niet op de grond!
Wat erg goed gaat is het muntveldje en de knoflook. Twee hele makkelijke gewassen. We eten er goed van, elke dag nu verse knoflook, en muntthee en muntsauzen en muntlimonade.

Je kunt het muntblad ook met suiker bestrooien en in de oven roosteren ... heb ik es gehoord, als een soort snoep.


Voorjaar! Warmte! De tuinweelde is weer begonnen!! Je hoeft geen recepten te verzinnen, pluk wat er te vinden is en je maaltijd stelt zichzelf samen!

Ook met dank aan Neeltjes kippen!


0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...