Tassen en tonnen.

on dinsdag 24 mei 2016


ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja jaAls kleine parasolletjes vouwen ze open, door die éne straal zonlicht vanmiddag. Gezellig weer, met de vrolijke madeliefjes. De tuin is zo saai zonder bloemen.

Maar eerst ging ik vanmorgen langs Betty. Ze had weer een flinke serie tassen af, voor de voorjaarsmarkt in juni. Haar hele huis is bezaaid met tassen, en allerlei andere projecten. Ik ken niemand die zo handig en snel en praktisch is als zij.

Tassenvol met tasjes stonden klaar. Mocht ik gewoon meenemen.

En dan niet van die ratsboemklaar tasjes zoals ik die zelf maak, van een eenvoudig lapje, dubbelvouwen, omzomen en afstikken en dan hup, de hengsels eraan. Nee hoor,  Betty maakt van elke tas een project ....

Wat ook zo leuk is, dat zij dingen hergebruikt waar een ander ooit veel uurtjes tijd in heeft gestopt. Neem nou van die priegel borduurwerkjes, die onze oma's vroeger maakten. Heel wat uren werk zaten daarin. Steekje voor steekje, man, ongelofelijk, héle winteravonden zaten ze daar aan!

En als oma dan is gaan hemelen dan doen wij dat zomaar weg. Al die avonden werk, zo naar de kringloper! Maar gelukkig komt daar soms een handig iemand langs, die er dit van maakt ......

..... op een effen lap stof stik je zo'n bont werkje vast. Maak er dan een tas van. Helemaal hip zo'n tas, en je hebt oma zo maar weer bij je, over je schouder!

En ook van die kleine schilderijtjes van kleine kleurige lappen gemaakt, zoals die hieronder. Niks naaimachine, alles is met de hand gestikt. Nu anno 2016 denk je misschien .... pfffffff ... wat zonde van je tijd. Maar ik zie die twee handen voor me die eindeloos geduldig al die steekjes hebben gemaakt. En die niet over een toetsenbord aan het raffelen waren, zoals onze handen!

Betty heeft al een plan met dit stofschilderijtje .... we zullen het wel terugzien binnenkort! :)
Een vlaggenlijn, die zie je overal tegenwoordig. Zoveel mooier, een slinger van katoen, dan van plastic. En je maakt ze heel simpel.

Een tip van Betty, leg je stof dubbel, leg je patronen op de dubbele stof, en knip ze dan uit. Steek meteen spelden door de dubbele stof-driehoeken, omdat die bij elkaar horen. Dan geeft het niks als niet alle driehoeken precies gelijk zijn uitgeknipt, want de twee die op elkaar horen heb je aan elkaar vastgespeld, en die zijn altijd precies gelijk. Die naai je aan elkaar met een zigzagsteek langs de schuine randen.En met een mooi lint of biaisband maak je de slinger af. Grote slingers voor door de hele kamer, met vrolijke stoffen, of zo'n heel mooi fijn slingertje met kleine vlaggetjes in pasteltinten.

Iets anders wat ik op tafel zie liggen .... de lavendelkussentjes. Die maak je van kleine restjes stof met mooie tere printjes. Vul ze met gedroogde lavendel voor de geur, en wat lijnzaad voor het verzwaren. Bij een opkomende hoofdpijn lekker met zo'n kussen op je ogen een uurtje op de bank gaan liggen.

Als je veel lavendel in je tuin hebt is dat een mooi project voor in de zomer, als de lavendel bloeit.Dan worden er tassen vol tasjes ingepakt voor mij. En niet alleen tasjes gaan erin, maar ook stof pakketjes. Om zelf tassen te maken. Oók voor de lentemarkt. Die stofpakketjes kan iedereen knippen en het is een leuke kado voor iemand die van naaien houdt, een stuk of wat van die pakketjes in allerlei verschillende kleuren.

Nou dankjewel weer hoor Betty voor de spullen en de lessen! :-)

Vanmiddag was er weer iets anders. De regentonnen waren verstopt. Allebei.


Regentonnen zijn onmisbaar voor de zelfvoorziener. Niet alleen als mooi zacht gietwater voor je tuin, je potten en je kas, maar ook voor veel zelfmaakklussen kun je het beste regenwater gebruiken. Voor zeep maken bijvoorbeeld, van as en vet. En ook voor wasmiddel en shampoo. En wat dacht je van gemberbier en azijn? Je moet het dan wel even zeven en steriliseren, maar omdat het niet met chemicaliën gereinigd is, heeft regenwater meer vitaliteit.

Maar goed, er zit ook een keerzijde aan dus. Dat ze verstopt kunnen raken. En dan spúít het water eruit, als het hard regent. Op den duur kunnen je tegels erdoor verzakken, dus je moet het echt schoonmaken. Reken op zo één keer per jaar. Hier zie je hoe ik het doe. (niet per se de handigste manier)

Eerst moet natuurlijk de ton leegegeschept. Dan haal je het onderste deel van de regenpijp los. Nu kun je het vulapparaat er zo uit schuiven. Kijk maar es wat een troep erin zit. Het blad is half verteerd, maar de bladstelen niet.


Nou, alles goed schoonmaken. En dan. Maak ik een hele grote fout. Ik weet niet meer wat boven en wat onder is. Stomstom stom!! Ja daar moet je dus meteen op letten als je hem eraf haalt. Wat boven zit. Want hij kan op twee manieren erin.

Nou, eerst die tweede ton dan maar openmaken, kijken, oja, het lange deel moet boven. Het binnenbuisje steekt dan omhoog, zie foto hier boven.

En daar zit hij weer! Nu de tonnen nog schrobben!


1 reacties:

Es zei

Ik ben nu al dol op Betty wat een heerlijke bezige bij en oh ja regenton.....hier ook verstopt dank voor je reminder!
X Es

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...