Mais en langpootmug.

on dinsdag 10 mei 2016




Na een maand of wat zaaien is mijn zaden bak altijd een rommeltje. Alles ligt door elkaar. Nieuwe zaden en oude zaden en lege zakjes en andere troep. Want je weet vast wel hoe dat gaat ... naar de tuin ... snel snel de zaden mee ...

..... en als je s avonds thuis komt ben je moe en vies en gooi je de restanten terug in de bak. Hop.

Én nu ligt alles door elkaar. Ik weet geeneens meer precies wat ik heb en hoeveel,





Dus altijd zo half mei ruim ik die doos op. Alles wat over de datum is gaat weg. Soms gooi ik ook zaden weg die tot 2016 houdbaar zijn, zoals deze broccoli zaden. Want ze kwamen niet op. Ja het steekt heel nauw met zaden, je moet echt altijd zo vers mogelijk zaad hebben, dat scheelt je een hoop frustratie.

En kijk, zo´n zakje als dit hier onder .... dat is dan opengescheurd, maar die datum stond bovenaan, en die is er nu af. Nu weet je niet meer tot welk jaar het houdbaar is. Nou, gooi maar weg!





Ik heb alle twijfelgevallen weggegooid en alle troep ook. Er blijft een keurige bak over met zaden die allemaal vers zijn. En een bak met bloemenzaad. En een bak met dingetjes, zoals een meetlint en koperen ringen en stiften en plastic zakjes en stekers, van die dingen die je altijd gebruikt.





In de zadendoos zitten de zaden soort bij soort. De wortelgewassen bij elkaar, de bladgewassen, de kruiden, de vruchtgewassen. Dat scheelt een hoop gezoek.

En dan is er een werkbakje, met de zaden die ik deze week wil zaaien. Daar zit dus in ... de witlof, een pakje winterwortelzaad, bietenzaad, koolrabi en venkel en rucola, en de mais. Al die bakken gaan in één groot krat, en zo is het weer overzichtelijk. Voor even dan.





Vandaag wilde ik onder anderen mais gaan zaaien. Want mais is een mooi en voedzaam graan, dat makkelijk te kweken is en een heel handig wintervoedsel is. Je kunt het natuurlijk vers eten, van de kolf, maar je kunt het ook bewaren. Drogen, en malen tot maismeel. Of poffen voor popcorn. Of je kunt de korrels van de kolf afroetsjen en ze vervolgens wecken.

Wij gebruiken veel mais het hele jaar door dus er moet veel mais gezaaid.






Van die lekkere zoete mais. Maar ik heb veel te weinig maiszaad dus die gaan we eerst halen bij kwekerij Spilt in Naarden. En ook wat plantgoed, wat koolrabi en broccoli.

Natuurlijk is daar ook allerlei ander leuks te zien.


 



Er wordt steeds meer bedacht voor de moestuinder met een kleine tuin, of alleen een balkon, Kijk nou dit weer. Een mini-appelboompje. Het is eigenlijk alleen maar een stammetje, mooi lang en smal, dat past op elk balkon of in een klein patio tuintje. En dan heb je toch appels.

Goed verzonnen! Dus ... mocht je klein behuisd zijn en appels willen kweken ... dat kan dus! Kijk of je tuincentrum ze heeft. Of probeer gewoon zelf van een klein appelboompje een smal lang boompje te snoeien want dat kan ook. De appelboom was van origine gewoon een struik, je kunt hem snoeien zoals jij hem hebben wil.





Wat een zee van bloeiers! Natuurlijk neem ik ook wat bloemen mee. Je kunt zo'n grote pot kopen, maar als je misschien weinig te besteden hebt, ga dan in zo'n kwekerij op zoek naar de kleinste plantjes. Hier bij Spilt zag ik achterin de jonge plantjes staan, dan heb je een doos met twintig stuks voor bijvoorbeeld zes euro.

En ze worden vanzelf groot!





Kijk hier onder bijvoorbeeld, de lichtroze petunia's zijn twee euro en de kleine paars-witte zijn maar dertig cent per stuk. Het enige verschil is de grootte. Ja en rechts staan de kooltjes.

Oja en mais zaad! Daar kwam ik voor!





Zo. Eindelijk op de tuin.

Daar moet ontzettend veel gebeuren.  Ik heb de tuin verwaarloosd. Er waren zoveel andere dingen.

Maar goed, we zijn hier nu, en nu eerst maar de mais zaaien. Ik wilde die zaaien in die lange bak vooraan. Eerst een kruiwagen compost halen en dan sta ik bij de bak .... te kijken ..... en op de één of andere manier zegt een stemmetje ... nee, niet zaaien hier! Die mais die moet hier niet!

Het is hier een rommeltje, allerlei spullen van de timmerlui liggen om de bakken heen. Waardoor er bijvoorbeeld niet gemaaid kan worden.





Het is voor het éérst sinds ik deze tuin heb, dat het me tegen staat om hier mijn zaden te gaan zaaien. Raar maar waar.

Goed. Wat nu? Dubben dubben. Hee ik weet het! Die mais gaat hier helemaal niet de grond in. Die mais gaat mee naar de boerderij! Want vrijdag krijgen we de sleutel, en dan ga ik gewoon dáár een plek zoeken voor de mais. Dat wordt dan gewoon het eerste gewas op ons nieuwe land!!

Jaja dat kan nu dus!

De rest van Moeskers Moestuin ziet er ook een beetje treurig uit. Maar dat is makkelijk op te lossen. gewoon bed voor bed, vak voor vak, alles netjes wieden. En waar lege plekken zijn, zoals bij de wortel die helemaal niet is opgekomen, zaai ik alles opnieuw in.





Dat is het mooie van tuinieren ... hoe dramatisch het er ook uit ziet, als je eventjes geen tijd gehad hebt ... een middagje aan het werk en alles is weer hersteld! De problemen zijn altijd makkelijk op te lossen op een tuin!

Over problemen gesproken .... daar vliegt de langpootmug!





Ik krijg mevrouw niet goed op de foto, want ze beweegt steeds, ze is eitjes aan het leggen. Precies waar ik net de compost hebt ingespit, daar is de grond wat vochtiger, en daar legt zij zo'n twee tot vierhonderd eitjes.

En uit die eitjes, daar komen allemaal emelten uit. Dat zijn dus langpootmug larven. Ze zijn wel vier centimeter lang, en ze zijn gek op mijn jonge plantjes. Het liefst eten ze de steel door, zodat het plantje meteen dood is. Jaja, zo'n mug ... een onding hoor!

Maar laat haar maar. Er zijn veel meer muggen. Weghalen heeft geen zin. Hopelijk zijn mijn planten groot en sterk als de emelten uit komen.

Nou, weer genoeg gedaan vandaag. We gaan Pauls verjaardag vieren. Tot morgen!




4 reacties:

Anoniem zei

Heel herkenbaar die rommelige zadenbak. De mais heb ik al een tijdje geleden voorgezaaid en gisteren zijn de plantjes de grond ingegaan, tja , elk zijn eigen manier van werken hé. Zelf ben ik trouwens wat terughoudend om kant en klare bloemenplantjes te kopen, nadat ik vorig jaar over een onderzoek las waaruit bleek dat die grote kwekers zoveel pest en herbiciden gebruiken bij de opkweek dat ze een vergiftigd geschenk zijn voor bijen en insecten. Vier maar lekker.

Anoniem zei

Allereerst van harte met Paul. Ja, zo heeft ieder z'n eigen zaaiprobleem. Voor mijn postzegeltuin bestelde ik o.a.zaad voor snijbiet, kroot en gemengde sla. Volgens info in een boekje, dat van mijn vader is geweest, behoudt het zaad resp. 5,4 en 5 jaar voldoende kiemkracht. De gekochte zaden(via internet), blijken allemaal slechts tot 2017 houdbaar te zijn. Dat betekent volgend jaar weer nieuw zaad kopen, terwijl ik normaal wel een jaar, of drie kan doen met één zakje. Voor een tuintje van 8 vierkante meter is 6 euro voor 3 soorten zaad wel veel. Heb nog wel wat voordeliger zaad gekocht bij AH, wat zelfs een latere T.H.T datum heeft. Kan er zeker twee jaar mee doen. Vandaag alles, behalve de bonen gezaaid en wacht in spanning af, wat er opkomt. Zie overal al van alles groeien, maar weet, dat ik zonder kasje geduld moet hebben.
Groet MiekeR

Clarien zei

Ja Mieke bij een kleine tuin zijn die zakjes vaak veel te veel. Daarom is zaden uitwisselen met anderen en zaad van je eigen oogst bewaren ook zo leuk.

Cin ik koop speciaal bij deze kwekerij mijn bloemen, omdat ik daar kan zien hoe ze worden opgekweekt, op schone potgrond, geen pesticiden toegevoegd gelukkig! :)

grandma zei

Nog gefeliciteerd met de verjaardag van Paul! Hier ook van die rommelige bakken vol zaad tja zo gaat dat he 😌 . Hoe doe je dat met de mais? Drogen en malen?? Wat leuk dat je al bij je nieuwe huis mag zaaien en poten. Succes, liefs grandma