Lente sneeuw, en lente sla.

on dinsdag 3 mei 2016De iepebomen laten hun zaden vallen ... nou ja bijna.  Ze zijn vrij laat dit jaar. Het is een spectaculair gezicht, als die zaadjes gaan dwarrelen ... in Amsterdam is er zelfs een festival naar genoemd, het Springsnow festival. Lentesneeuw. Want in Amsterdam staan de aller-meeste iepen ter wereld bij elkaar, en de aller-meeste soorten. En zo eind april, begin mei, snééuwt het in Amsterdam, als al die zaadjes gaan dwarrelen.

Het Springsnow festival ..... je kunt er hier en hier meer over lezen.

Over Springsnow gesproken, spring maar even bij mij achter op de fiets! Dan kun je helpen om wat plantgoed in de grond te zetten op Moeskers Moestuin! Want kijk wat er weer mee gaat naar de tuin vandaag. Een serie tomatenplantjes, een bak mais, vier courgettes, wat bloemen, en een bak pompoenplantjes.

O jammer, die mais staat al op de bagagedrager, nu kan je er dus niet meer bij.

Hahaha jammer genoeg viel de mais van mijn bagagedrager af toen ik net de straat uit reed. We hadden weer es teveel tegelijk meegenomen. Dus de mais is thuisgebleven, dat komt morgen wel.

Hoe zet je die courgette in de grond? Nou, zo gaat het bij mij. Ze komen op een plek die al goed bemest is, een maandje geleden. En nu schep ik eerst een gat, waar nogmaals een flinke portie compost in gaat. Dat vermeng je zo'n beetje met de aarde, en dan zet je de kletsnat gemaakte kluit van het plantje er in.


Dan heel goed aandrukken rondom het plantje.

Tot slot geef je ze water, en o ja, je jaagt de slakken weg! Ksssssst wég jullie!

De tomaten gaan op dezelfde manier. Flink compost in het plantgat. Mest kan ook, zelfs als die nog niet helemaal is uitgerijpt. Want vruchtgewassen hebben altijd honger.

Ook hier, ná het planten water geven, en zet er meteen een steunstok bij.

Dan de pompoenen. Nou had ik bedacht, dat ze wel in de bak konden staan waar in januari de sjalotten zijn geplant. Want al die sjalotten waren toch doodgegaan met die late vorst. Dus daar konden nu mooi de pompoenen in komen. Dacht ik.

Maar de sjalotten zijn helemaal niet dood! Ze komen ineens toch nog op! Asjemenou!

Dus zetten we de pompoenen er gewoon tussen. Het voordeel is dat de slakken nu misleid worden. Want die denken ... gatver een hele bak met die vieze sjalotten ... en dan gaan ze er met een grote boog omheen. Want ze weten niet, dat er tussen de sjalotten-plantjes van die malse jonge pompoentjes staan!

Haha leuk hoor, de natuur een beetje neppen. Of het werkt weet je natuurlijk nooit!

Als ik de pompoenen ook water wil geven moet ik even wachten. De bijtjes hebben net Happy Hour! :D

Weer thuis.

Marlieke is terug van een week zeilinstructie, en ze heeft zitten leren in Lauwersoog, voor haar examen. Niet al teveel verse groente gehad natuurlijk. En als we de kas inlopen valt haar oog meteen op de rij dikke sla kroppen ... oh mam zullen we die vanavond eten?

Ja want of je nou groente-addict bent, of er eigenlijk niet zo van houdt, van die knapperige frisse groene malse sla kroppen .... daar valt echt iedereen voor! Zó, vers uit je tuin!
Ja ik laat het maar weer even zien hoor, voor de twijfelaars onder jullie, van wél een moestuin of toch maar niet ....

..... je snijdt zo'n verse krop af, hij is zwaar en vol, en loopt er mee door de keuken, waar iedereen onmiddellijk erge zin krijgt in dat knapperige groen.... echt iedereen!!

Wel goed wassen natuurlijk. Ik haal de blaadjes los en dompel ze twee keer in schoon water. Dat is écht genoeg, dan zijn alle slakjes en zand en andere dingetjes weg.

Dan even droog deppen, of door de sla centrifuge halen, en dan kun je je uitleven met je favoriete dressing, en verse knoflook, of lente uitjes, of zout, peper, olie en azijn. Wat je er ook mee doet, deze lente sla is altijd een succesnummer!


Enne ... heb je het gezien? De hele week mooi weer! Ik hoop dat je er veel van kan genieten!


4 reacties:

Madelief Weideveld zei

Ooooo, die sla. wat prachtig!!
Wij hebben de caravan ingepakt en ik heb een grote tas met lappen bij me.
Koffie zal het niet worden, maar ergens schuif ik die bij je achter de deur. Dag hoor, Carin

Clarien Cornelisse zei

Leuk!!

Clarien Cornelisse zei

Ik heb ze gevonden Carin, super, dankjewel!

Clarien Cornelisse zei

Ik heb ze gevonden Carin, super, dankjewel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...