Kleur.

on dinsdag 17 mei 2016
In onze voortuin staat een walnotenboom. Die hebben we gekregen, vlak nadat Pauls vader was overleden, van zijn tweede vrouw Grace. Zij gaf ons die boom als herinnering aan opa Jaap.

We noemen de boom ook Jaap.

Ja dat zijn zo van die dingen die moeilijk zullen zijn om achter te laten, als je verhuist. Boom Jaap zal hier blijven.

Maar goed. Iets anders. Over notenbomen. Op een Facebook groep las ik ... dat je van de bloesems van een notenboom verf kunt maken! Om je textiel mee te verven! Asjemenou!!

De bloesems van de notenboom .... nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit bij heb stilgestaan dat al die dingetjes die er in mei vanaf vallen ... dat dat dus bloesems zijn. Ik schop ze altijd zo´n beetje onder de heg. Hop weg ermee!

Zeg nou zelf het lijkt toch gewoon rommel.


Maar het is dus een waardevol goedje!! Je kan er hele mooie kleuren mee krijgen. Je weekt je katoen of wol gewoon in een soort thee, gemaakt van die bloesems, en dan krijgt het de meest mooie kleuren!

Hieronder een foto uit de Permanet groep, een fb netwerk over werken met met natuurlijke grondstoffen, echt heel leuk.

Kleur is belangrijk. Mensen houden van kleur. Het doet iets met je hormonen waardoor je er blij van wordt. Zeker na een lange grauwe winter en een kil voorjaar zit je te springen om kleur. Ik heb zelf héél veel bloemen gezaaid, maar die zijn nog niet aan de bloei. In de tussentijd haal ik meestal gewoon wat bakken bloeiers bij de kwekerij.


Niet zoveel, een paar bakjes. En verder is het met smart wachten op de eigen opkweek. Oh wat gaat dat langzaam. Hebben jullie al bloemen van je eigen zaaisels?

Bij mij zijn er alleen nog maar violen van eigen teelt, en wat geraniumstekken, maar daarin is nog geen bloem te zien.Het is allemaal .... bijna ... bijna ... maar nog net niet dus! Ook de Afrikanen, van die grote planten met honderden bloemen erin, heb ik gezaaid, maar ze zitten nog in de knop. En de Rudbeckia, en de Dahlia's, allemaal nog groen. Geen kleur.
Hierboven staat een rij zonnebloemen. Paul vond het raar dat ik ze aan de schaduwkant van de kas heb gezet, want ze moeten toch in de zon?

Nou hoop ik dus dat ze genoeg zonlicht krijgen dwars door de kas heen. Het is per slot een glazen kas, het licht valt er door heen, dus dat zou toch moeten lukken? We zullen zien.

Ook de kruiden gaan bloeien. Bijna. Kijk hier de kerrieplant, die krijgt van die mooie gele bloemschermen. Maar ook hier ... nog nét niet ... maar je ziet ze komen die bloemen!

In de kas bloeit helemaal niks. Daar staan de groenten. Die moeten ook niet bloeien. Als ze gaan bloeien zijn ze niet meer lekker om te eten. Zoals de andijvie, helemaal links, die gaat bijna bloeien. Nou dan is hij voor de konijnen.

Maar er is ook nog genoeg voor ons te vinden in de kas.

En nog een week of twee dan kunnen we weer volledig van de tuin eten. En dan gaat de kas vol met tomaten en pepers.

Achter in een hoekje in de tuin staat één hele zielige braamstek. Ik heb in de herfst wat bramen stekken genomen, en ze zijn allemaal doodgegaan op deze éne na. Hij is helemaal alleen overgebleven.

En waarachtig hij gaat al aan het bloeien!

Zo'n dappere braam! Dank je wel voor je kleur!


11 reacties:

Anoniem zei

Weet je dat je van geraniums ook wol en katoen van kunt verven.

Marie zei

Kan je niet een walnoot planten van boom Jaap? Dan neem je weer een herinnering mee.

Marie zei

Kan je niet een walnoot planten van boom Jaap? Dan neem je weer een herinnering mee.

Clarien Cornelisse zei

Marie wat een goed idee! Een noot meenemen! En stekken ga ik ook proberen. Dankjewel. Anoniem dank voor de geranium tip!

Anoniem zei

Neem een paar walnoten mee van Jaap en stop ze in de herfst in de grond. (Het liefst vers, van de oogst van komende herfst) Dan heb je een kind van Jaap bij jullie nieuwe stekkie.

Anoniem zei

Ehh, de link naar facebook werkt wel maar je ziet voor de rest niets omdat het een besloten groep is. Misschien is het handige dat je de naam van die groep plaats, zodat men zelf lid kunnen worden. Of je klikt op de foto met de rechtermuisknop en je slaat hem op op je laptop of pc en je plaats hem op je blog.

Es zei

wild ik dus ook net typen om een walnoot in een pot met grond te stoppen...
ook met de bast die om de noten zitten (die groene die later donker bruin verkleurd en de noot laat vallen.)...kun je onwijs goed mee verven en inkt van maken (samen met arabische gom) en Fluitekruid wat er nu volop is kleurt prachtig geel! Ik verf er de wol van de schaapjes mee maar ook van dat saaie witte touw op die grote rollen.
X Es

Clarien Cornelisse zei

leuke tips! En de link is vervangen door een foto inmiddels!

Anoniem zei

Dank je Clarien. Mooie foto en kleuren. Ik ga die groep opzoeken op internet.

Martine zei

Van de bloesems wist ik het niet maar alle andere delen van de walnootboom gebruik ik wel om te verven. Ze geven allemaal een andere tint............

Anoniem zei

Heb jaren geleden een 20 cm hoog walnootboompje in mijn tuin gevonden. Zat alleen nog maar een noot met halve dop aan. Heeft een vogel gewoon laten vallen, want ik vind wel vaker aangepikte walnoten in mijn tuin. Het boompje heeft, omdat ik er zelf geen ruimte voor had, jaren in een grote pot(ca 35 cm) gestaan en groeide prima. Helaas een jaar, of 6 geleden toch weg moeten doen. De wortels groeide in het terras en waren al 3 cm dik. Zou het nu al op deze manier in een pot proberen, als je nog noten hebt van boom "Jaap".
Groet MiekeR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...