Stilstand?

on zaterdag 30 april 2016



Binnen is er volop leven en groei. In je huis, of in een verwarmde kas, kun je al van alles laten groeien. Bij twintig graden, en hoger, zijn de warmte-minnende groenten helemaal tevreden, en gaan ze bloeien en vrucht geven.

Als het licht genoeg is tenminste, op je vensterbanken.




Overigens is het natuurlijk zo nep als wat, om in april al verse pepers in je vensterbank te hebben. Zo'n plant is voorgetrokken, ergens in een mega-kas, zeg maar net zoiets als bij de plofkippen, en dat plantje is dan helemaal uitgeput als hij in de winkel staat.

Dan, bij jou in huis, kun je die vruchtjes oogsten, maar verwacht niet veel méér van zo'n doodvermoeide plant. Tenzij ... je hem koestert en hem héél goed verzorgt en véél aandacht geeft. Dan kan zo'n peper of kerstomaat het bij jou thuis nog wel redden. Ik ga deze peperplant ook proberen te redden.

En dan buiten ... daar lijkt alles wel stil te staan ...





Het lijkt wel alsof de natuur zelf stilstaat, zo térgend langzaam openen zich bijvoorbeeld deze appelbloesems. Vooral dit specifieke jonge appelboompje, helemaal achter in de tuin ... waar de zon wat minder komt .... die bloesems staan al een week op ploppen maar het lukt ze steeds nét niet!





Ik wil graag dat dit een Grote Roze Wolk wordt, met bijtjes eromheen zoemend ... zonnetje erop. Maar de natuur is gelukkig veel wijzer dan ik.

Want nu met dit wat koude voorjaar, worden de bloesems beschermd door ze niet te snel te openen. Knoppen kunnen beter tegen koude, dan wijd-open-bloesems. En het kan nog best een graadje of wat terugvallen, naar onder nul zelfs. 

Ook hier onder, de courgettes, die heb ik buiten gezet om af te harden. Prompt staat de hele boel stil. Alle groene oortjes staan wat kouwelijk te kleumen, en er komen geen nieuwe blaadjes bij.





Ook weer die Wijze Natuur. Want hoe ongeduldig is dat ook weer, om courgettes nu al in de kou te zetten. Het zijn warmte-planten. die eigenlijk veel te vroeg uit de kas gehaald zijn.

Wat worden we als ongeduldige tuinders toch weer op de vingers getikt door Moedertje Natuur. En dan mag ik nog van geluk spreken dat mijn courgettes en pompoenen nog léven! En alleen maar stilstaan, in plaats van dat ze dood zijn.

Natuurlijk zijn er ook de koude-kiemers. Groenten die prima tegen wat kou kunnen. Zoals de doperwten, die al aan het klimmen zijn. En de sla en de kool en de tuinboon. De tuinboon bijvoorbeeld, die gaat gewoon door met groeien, maar niet in de lengte .... hij heeft een heel handig tactiekje om te reageren op een koud voorjaar. Weet je wat hij doet?





Hij gaat uitstoelen!! In plaats van snel-snel omhoog te groeien naar het warme zonlicht, blijft de hoofdstam kort en gedrongen, en krijgt hij er nieuwe zij-stammetjes bij! Prachtig! Want nu wordt de plant stevig en vol, en dat zou wel es een veel betere oogst kunnen geven!

Uitstoelen. Haha dat doet me denken aan de tarwe vorig jaar. Die kwam op, en werd meteen helemaal afgegraasd door de konijnen op Moeskers Moestuin. Feest was dat voor hun, dat lekkere tarwegras!!

Het héle tarweveld vraten ze leeg. Wat denk je wat die tarwe doet? Die kwam gewoon weer op, maar dan op elk plantje een heel bosje tegelijk. Ook weer dat 'uitstoelen' dus. Breedtegroei, in plaats van lengtegroei. Als reactie op de omstandigheden. Korte stevige gedrongen tarwe werd het!

Goed, wij gaan wat kleur ... kopen!







Mijn favoriet zijn de Gerbera's, die blije felgekleurde open bloemen. Zo jammer dat ze moeilijk te kweken zijn. Gelukkig lijkt de Zinnia er veel op, en die is weer makkelijk te kweken.

We moesten ook nog even een lapje stof halen. Een lapje rood, om hengsels voor tassen te maken. Ja en wat mij daar dan weer opvalt, in zo'n stoffenwinkel, waar je een paar maanden geleden ál je koopwaren ongevraagd in een plastic tas kreeg gestopt ....

.... nu kreeg ik het in dit zakje!







Wat is er veel veranderd in een paar maanden! De mevrouw van de stoffenwinkel, die mij raar aankeek toen ik in december mijn spullen uit het plastic haalde en het plastic teruggaf ... die heeft nu hergebruikte papieren tasjes!

Dus zo kan het gebeuren dat je je lapjes en je garen in een zak van het Scheepvaartmuseum meekrijgt. Hahaha ... Laat je verrassen! Be surprised! Staat er dan ook nog op. Nou ik was echt surprised!!

En de tassen hebben hun hengsels!




Als laatste vandaag ...

Over twee weken is onze Wildplukwandeling alweer!! Mocht je nog twijfelen of je mee wil ... er zijn nog een paar plaatsen over!

Het is absoluut geen lange dagmars hoor, we lopen in een slakkengangetje achter Shirley aan, en het is vooral, héél veel opsteken over de eetbare natuur, en daarna lekker onze eigen oogst opeten!











Dus, als je zin hebt, geef je op!! Een stuk of wat kunnen er nog wel bij.

Fijn weekend weer, en tot maandag!





2 reacties:

Daphne zei

Wat een heerlijk verhaal weer joh!!!
Bij ons zijn de courgettes het denk ik aan het opgeven.
Binnen "opgekweekt" en buiten gezet, maar alleen met mooi weer!!
"De Baby's" noem ik ze en we sjouwen ons hier rot......"De baby's moeten nog naar buiten vandaag" zeg ik dan, of juist naar binnen omdat het kouder wordt.....
Denk dat ze al die temperatuur verschillen helemaal niet lekker vinden, die baby's......ze worden steeds bruiner en zieliger!
Ik vind je tassen echt leuk!
Wat stop je daar toch veel "liefde" in.

Clarien zei

Nou dan denk ik dat ik ze maar niet meer ga verplaatsen. Ze blijven buiten staan in het hoekje naast de kas en we hopen er het beste van! Ach en Daphne ... twee of drie courgette planten is ook wel genoeg he? je hebt er toch meestal veel te veel van! ;-)