Maandag maaltje (4 - slot) (en toverfee).

on maandag 25 april 2016
 ... er was weer een lieve goeie toverfee, een vriendin van lang gelee .... die ervoor heeft gezorgd dat er een grote tas met stoffen voor het tassenteam bij ons terechtkwam vandaag.

Dankjewel lieve toverfee!!


Het zijn mooie stevige stoffen, goeie kwaliteit, en zeker genoeg voor wel weer tachtig tasjes.

Lieve toverfee (en ook al die andere toverfeeën die ons van stoffen hebben voorzien de afgelopen maanden) .... lieve toverfee, weet wel dat door jouw gulle gift er nu weer vele minima en andere mensen, die het tegenzit in het leven, zomaar een prachtige mooie tas kado krijgen!

En ook ... dat door jouw gulle gift de zeeën weer ietsepietsje schoner blijven. Stoffen tassen in plaats van plastic, van jouw stoffen. Dankjewel!!Het zijn allemaal druppels op een gloeiende plaat ... maar al die druppels helpen! Uiteindelijk zal de plaat afkoelen!

Goed. Vandaag weer een maandags maaltje, van oogst van vorig jaar, en oogst van dit jaar. Dat laatste wordt steeds makkelijker! Want er is al wel wat te halen hoor op Moeskers Moestuin! Wat dacht je van rabarber?

Als je een béétje plek hebt in je tuin moet je zéker rabarber telen. Want daar kun je zoveel mee! En hij is het allervroegst te oogsten!


Bijvoorbeeld .... wikkel je vis in het blad! Dat geeft je visje een hele lekkere smaak, het scheelt weer vervuilend aluminium, en het ziet er heel Jamie-Oliver-achtig uit.

Wat ik deed was een moot zalm bestrooien met peper, zout en dille, en vervolgens wikkelen in zo'n groot rabarber blad. Touwtje erom. Klaar. Oh wacht er ging ook nog wat boter op.


Haha en ik was alleen thuis, en toen lag dat zielige pakje vis daar zo alleen op de bakplaat, dus hop daar ging wat patat bij (diepvriesrestje, lag er al maanden ...)  Efficiënt en lekker ... dat zijn van die blije combi's.

En daar ligt dan zo'n pakje op je bord ... (voor't zelfde geld is het niks)

Maar oh oh oh wat was dat weer lekker zeg! De vis was heerlijk mals, met een lichtzuur smaakje door dat blad. Zo heb je dus helemaal geen citroen meer nodig!

Ik zal je eerlijk zeggen ... ik heb ook dat halve blad opgegeten. Wel eerst even gegoogeld ... want rabarberblad mág je eigenlijk niet eten in verband met oxaalzuur ... maar het jonge blad is nog niet zo schadelijk, en dan een piepklein beetje .... en dat blad was zó lekker!!

Ik heb er dus een paar bites van gehad. En ik leef nog! :D  Maar doe mij maar niet na en wikkel je vis uit het blad en doe het blad weg.
Ik had nog rabarber over. En omdat dit alweer de laatste maandag in april is en dus het laatste Maandagse Maaltje ... heb ik ook een toetje gemaakt. Van Oud en van Nieuw.

Nieuw was dus die rabarber ...


..... en OUD was een pot aardbeien van de oogst van 2015. Ik weet toch niet wat ik met al die potten moet dus ging er vandaag een over de cake.

Je maakt cakebeslag, bijvoorbeeld zoals hier, van 200 gram boter, 200 gram honing, 4 eieren, 200 gram bloem, een theelepel baksoda en een halve theelepel kaneel. Vet een ovenschaal in en bestrooi met bloem. Dan het beslag erin scheppen ...

In een vergiet meng je de rabarberstukjes met de aardbeien uit pot, strooi er twee eetlepels suiker over, schep het door en schep alles over het beslag. Dan bak je het een ruim uur op 170 graden.

En daar heb je dan de maandagse cake. Oud en nieuw, en heel lekker.

Ja er ging natuurlijk meteen een stuk af. Zo'n cake stelt niks voor hoor, hij is zó weg!


Maar ik wil nog even wat reclame maken voor de rabarber. Dat je die echt moet kweken. Want rabarber-sap kan je overal in gebruiken waar je zuur nodig hebt. Dus in plaats van citroen.

Hier ging het bijvoorbeeld ook door de guacamole, in plaats van limoenen. Het viel niemand op.


Quacemole daar heb ik het recept al es van gegeven. Kijk maar hier. Maar dan dus met rabarbersap in plaats van limoensap dit keer.

En die maischips .... dat recept hou je tegoed!4 reacties:

Anoniem zei

Altijd goed om hier te komen lezen. Morgen moet de waterkefir geoogst en ik heb geen citroenen meer... maar wel veel rabarber ;-)

Anoniem zei

Ik heb gehoord dat rabarberblad giftig is..
Ik zie het u zo eten.
Klopt dat?

Jan zei

Leuk zalm in rabarberblad, hoelang moet het in de oven en op hoeveel graden ?
Gr Jan Wilde een Tuin.

Clarien Cornelisse zei

Jan ik deed het op 200 graden zo´n half uurtje. Want zolang moest de patat en de vis was toen ook goed gaar.
Anoniem, helemaal gelijk, rabarberblad moet je niet eten. Dat blad op mijn bord is trouwens sla. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...